Uutiset ja tiedotteet Uutiset ja tiedotteet

Palaa sivulle
< Takaisin

Raksilan tekojäälle led-valaistus

Led-tekniikalla tehtävät ulkovalaistukset ovat vielä harvinaisuuksia Suomessa

Raksilan tekojäällä Oulussa luistellaan ensi talvena led-valojen loisteessa. Raksilassa on alettu vaihtaa tekojään valaisinpylväisiin uusia led-valaisimia, jotka ovat käyttökunnossa elokuun lopussa.

Raksilan valot on Suomen ensimmäisiä täysin leditekniikalla tehtäviä ulkokenttävalaistuksia. Vastaavaa tekniikkaa on toteutettu aiemmin esimerkiksi jäähallien valaistuksessa.

”Vaikka led-valaisimet ovat arvokkaammat, säästöä tulee energiansäästönä ja ylläpitokuluissa. Uusia valaisimia voi myös etäohjata, jolloin kentällä ei tarvita valoja varten henkilökuntaa”, talotekniikan päällikkö Jyrki Kumpuniemi Oulun Tilakeskuksesta kertoo.

Tarve valaistuksen uusimiselle on ollut jo parin vuoden ajan. Vanhat monimetallitekniikkaa käyttävät valaisimet ovat olleet elinkaarensa päässä. Niiden huoltokustannukset ovat korkeat, ja käyttövuoden mittaan on jouduttu vaihtamaan rikkoutuneita lamppuja useaan kertaan. Nostolaitteiden tuonti paikalle lampun vaihtoa varten on kallista.

”Erilaisia vaihtoehtoja selvitettiin, mutta päädyimme led-valaisimiin niiden huoltovapauden ja energiatehokkuuden vuoksi. Lisäksi ledit kestävät valopylväiden pientä heiluntaa paremmin kuin perinteiset valaisimet, jotka voivat rikkoutua liikkeestä”, kertoo Kumpuniemi.

Led-valaisimet kuluttavat noin 40 % energiaa perinteisiin valaisimiin verrattuna. Valaisimet valmistaa salolainen Easy Led Oy, ja urakan toteuttaa Kempeleen Sähkö Oy.

Vanhat valaisimet tulivat tiensä päähän Raksilan tekojäällä. Ensi talvena kentällä luistellaan led-valoissa.