Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa oululaisten
julkisista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen

Oululaisia koskevat sosiaali- ja terveyspalvelujen tiedot löytyvät jonkin aikaa myös Oulun kaupungin sivuilta, mutta näitä sivuja ei enää aktiivisesti päivitetä. Tarkista palvelutiedot hyvinvointialueen uusilta verkkosivuilta www.pohde.fi.

Valinnanvapaus

Kuntalainen voi valita perusterveydenhuollostaan vastaavan terveysaseman tai hyvinvointikeskuksen. Terveysaseman voi valita myös kuntien rajojen ulkopuolelta. Uuden valinnan voi tehdä aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä valinnasta (Terveydenhuoltolaki 47 §). 

Valinta käsittää terveysaseman palvelut kokonaisuutena, johon sisältyy muun muassa terveysneuvonta ja terveystarkastukset, sairaanhoito, suun terveydenhuolto, lääkinnällinen kuntoutus, mielenterveyspalvelut ja neuvolapalvelut.

Valinta ei koske kouluterveydenhuoltoa, opiskelijaterveydenhuoltoa eikä pitkäaikaista laitoshoitoa. Asiakas ei voi valita vastaanottokäyntejä, neuvolaa ja suun terveydenhuoltoa eri asemilta. Kerrallaan voi olla vain yhden terveysaseman tai hyvinvointikeskuksen asiakkaana.

Näille sivuille on koottu tietoa valinnanvapaudesta sekä Oulun sisällä että kuntien välillä.

Terveysasemien palvelut ovat Oulussa siirtyeet osaksi hyvinvointikeskuksia, joita täydentävät hyvinvointipisteiden palvelut. Tarkempi lista terveysasemista ja hyvinvointikeskuksista.

Tarvittaessa voit tarkistaa oman terveysaseman tai hyvinvointikeskukseen.

Terveysaseman määräytyminen

Jos et ole valinnut terveysasemaa itse netissä tai lomakkeella

Terveysasemasi on ajantasaisen osoitteen mukainen ja vaihtuu jokaisen muuton yhteydessä automaattisesti.

Jos olet valinnut terveysaseman

Terveysasemasi on oman valinnan mukainen niin kauan, kunnes itse haluat sen vaihtaa. Valinnaksi voi ilmoittaa myös "osoitteen mukainen", jolloin terveysasema vaihtuu aina senhetkisen osoitteen mukaiseksi.

Jos olet muuttamassa Ouluun

Terveysasemasi tulee olemaan Oulun osoitteen mukainen. Jos paluumuuttaja on  joskus tehnyt valinnan, on terveysasema aikanaan tehdyn valinnan mukainen.

Lapset

Syntyvät lapset ovat oman osoitteensa mukaisen terveysaseman asiakkaita. Vanhemmat voivat halutessaan vaihtaa lapsensa terveysaseman.

Vaihdatko terveysasemaa Oulussa? Täytä terveysaseman valintalomake verkossa!

Palvelu on tarkoitettu vain Oulun kaupungin sisäisiin terveysaseman vaihtoihin, ei kuntien välisiin. Uudet ohjeet terveysaseman valintaan löytyvät Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen sivuilta.