
Usein kysyttyä
Katso ensin löytyisikö vastaus kysymykseesi alla olevista usein kysytyistä kysymyksistä. Jos et löydä vastausta kysymykseesi tältä verkkosivulta, tai haluat ilmoittaa asuinyhteisösi mukaan Auttavaksi yhteisöksi, soita Auttava yhteisö -hankkeen vuorovaikutussuunnittelijalle. Opastamme mielellämme alkuun. Katso hankkeen yhteystiedot
Kun haluat mukaan Auttava yhteisö -toimintaan, ota yhteyttä hankkeen vuorovaikutussuunnittelijaan. Katso hankkeen yhteystiedot
Auttava yhteisö on Oulun kaupungin hanke, jonka tavoitteena on haastaa KAIKKI oululaiset asuinyhteisöt, kerrostalojen-, rivitalojen-, omakotitalojen teiden varsien ja paritalojen asukkaat, julistautumaan Auttavaksi yhteisöksi. Auttava yhteisö on siis paitsi hanke, se on myös hankkeessa mukana oleva asuinyhteisö. Auttavat yhteisöt (asuinyhteisöt esim. taloyhtiö) käynnistävät omassa asuinyhteisössään toiminnan, jossa jokainen voi olla naapuriavun antajana tai saajana ikään, sukupuoleen tai muihin ulkoisiin seikkoihin katsomatta. Asuinyhteisöt miettivät yhdessä, millaisia avun tarpeita ja avun antamisen mahdollisuuksia heillä on. Toiminta syntyy kunkin asuinyhteisön tarpeista käsin sellaiseksi kuin asukkaat sen haluavat luoda.
Kun haluatte mukaan Auttavaan yhteisöön, toimikaa asuinyhteisössänne näin:
- Nimetkää asuinyhteisöstä yhdyshenkilö.
- Ilmoittakaa yhdyshenkilön tiedot hanketyöntekijälle. Saatte opastusta ja materiaalia toiminnan aloittamiseksi.
- Järjestäkää asuinyhteisössänne kokoontuminen, verkossa tai paikan päällä.
- Keskustelkaa kokoontumisessa yhdessä muun muassa:
- Miten voisitte auttaa naapurianne?
- Millaisia avun tarpeita ja auttamismahdollisuuksia teillä asuinyhteisössä on?
Hankkeeseen lähtemiseksi ei tarvita suostumusta kaikilta taloyhtiön asukkailta. Voitte silti olla Auttava yhteisö, vaikka ihan kaikki eivät osallistuisikaan toimintaan. Toimintaan osallistuminen on kuitenkin aina yksittäiselle asukkaalle vapaaehtoista.
Kyllä, kuka vaan asuinyhteisöstä voi tehdä aloitteen Auttavaksi yhteisöksi julistautumisesta ja toiminnan käynnistämisestä. Riittää, kun joku innostunut asukas lähtee yhteyshenkilöksi ja kutsuu koolle asukastapaamisen verkossa tai kerhohuoneessa tms. Yhteyshenkilö voi luontevasti olla myös taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tai sihteeri, joille voit myös ehdottaa ryhtymistä yhteyshenkilöksi. Yhteyshenkilön tiedot tulee ilmoittaa hankkeen vuorovaikutussuunnittelijan tietoon, jotta voitte saada kokoontumisen tueksi ohjeita ja materiaalia käynnistäessänne Auttavan yhteisönne toimintaa.
Kerro taloyhtiösi hallituksen puheenjohtajalle tai sihteerille, että haluat taloyhtiösi liittyvän mukaan hankkeeseen. Taloyhtiön aktiiviset hallituksen jäsenet voivat helpoiten kutsua koolle kokoontumisen Auttavan yhteisön toiminnan käynnistämiseksi. Usein taloyhtiön hallituksesta löytyy myös yhteyshenkilö, jonka yhteystiedot tulee ilmoittaa hankkeen vuorovaikutussuunnittelijan tietoon. Saatte tarvittaessa lisätietoja Auttava yhteisö -toiminnasta hankkeen vuorovaikutussuunnittelijalta
Kyllä voi! Avun saaminen ja avun tarjoaminen eivät katso ikää, sukupuolta tai muitakaan ulkoisia seikkoja. Kaikkien oululaisten asuminen on mukavampaa, kun voi tarvittaessa kysyä naapurilta vaikka apua lemmikin hoitoon, lainata välineitä huonekalun kokoamiseen tai lahjoittaa naapurille yli jääneen lasagnen. Vain mielikuvitus on rajana auttamisessa. Auttavassa yhteisössä on mukava asua! Toiminnassa myös tutustuu naapureihin ja yksinäisyys vähenee.
Kyllä voivat, kunhan apu ja avustettavat asuvat riittävän lähellä toisiaan. Mukaan voivat ilmoittautua esimerkiksi samalla tiellä asuvat tai jopa asukasyhdistykset. Riittää, että jollakin asuinyhteisössä on halu julistautua Auttavaksi yhteisöksi ja lähteä mukaan.
On tärkeää, että Naapuriauttajakaan ei jää yksin. Ei ole tarkoitus, että auttaja joutuisi tekemään ammattilaisten tehtäviä. Jos huomaat, että vastaan tulee ammattilaisten apua vaativia tilanteita, voit tehdä Oulun kaupungin huoli-ilmoituksen. Voit ilmaista huolesi oululaisesta lapsesta, vanhuksesta tai muusta kuntalaisesta kaupungin verkkosivuilta löytyvillä sähköisillä lomakkeilla.
Tiedot vastaanotetaan hyvinvointipalveluissa ja ne päätyvät auttavalle ammattilaiselle. Kaikki ilmoitukseen kirjaamasi asiat välittyvät sellaisenaan ilmoitusta koskevan henkilön tietoon. Voit myös ottaa yhteyttä hankkeen vuorovaikutussuunnittelijaan, niin pohdimme yhdessä mitä on voimme tehdä. Katso vuorovaikutussuunnittelijan yhteystiedot
Auttaminen Naapuriauttajana perustuu aina vapaaehtoisuuteen, eikä sinun tarvitse sitoutua olemaan aina käytettävissä. Naapuriauttaja voi tehdä vain sellaista, mitä lähimmäinen toiselta voi olettaa. Hänen ei tarvitse olla minkään alan ammattilainen. Jos huomaat, että vastaan tulee ammattilaisten apua vaativia tilanteita, voit tehdä Oulun kaupungin huoli-ilmoituksen. Voit ilmaista huolesi oululaisesta lapsesta, vanhuksesta tai muusta kuntalaisesta kaupungin verkkosivuilta löytyvillä sähköisillä lomakkeilla.
Tiedot vastaanotetaan hyvinvointipalveluissa. Kaikki ilmoitukseen kirjaamasi asiat välittyvät sellaisenaan ilmoitusta koskevan henkilön tietoon.
Auttavan ja avun saajan suositetaan nykyisen epidemiatilanteen aikana käyttävän yli kahden metrin turvavälejä ja kasvomaskeja, sekä noudattavan hygieniaohjeita auttamishetkellä voimassa olevien Oulun kaupungin ohjeiden mukaisesti. Ajantasaiset ohjeet löydät Oulun kaupungin koronasivuilta