Asiakastarinoita

< Takaisin

Akuuttivastaanottojen jonotilanteet näkyviin verkossa

Lähes kaikkien Oulun kaupungin akuuttivastaanottojen reaaliaikaiset jonotilanteet näkyvät tätä nykyä verkossa. Vastaanotolle lähtöä harkitseva voi käydä terveysasemien verkkosivuilla katsomassa, mikä on viimeksi vastaanotolle päässeen asiakkaan numero ja montako asiakasta jonossa on.

Terveysasema

Kaupungin avoterveydenhuollon vs. palvelupäällikkö Eija Sipilä sanoo, että jonotilanne haluttiin verkkoon asiakaspalvelun parantamiseksi. Jonotilanteen voi nyt katsoa kotonaan ja kiireettömässä asiassa valita vähemmän ruuhkaisen ajan vastaanotolle lähtemiseen. Akuuttivastaanotoille ei voi varata aikaa.

”Tietysti olisi hienoa, mikäli järjestelmä näyttäisi myös odotusajan
todennäköisen pituuden, mutta tähän ei ole löytynyt luotettavaa ratkaisua. Ongelmana on, että asiakkailla on kovin erilaisia pulmia. Joskus niiden hoitaminen kestää pitempään, toisinaan riittää lyhyempi aika. Lisäksi asiakkaita otetaan tarvittaessa sisälle myös keskeltä jonoa – esimerkiksi jos heidän kuntonsa heikkenee. Joitakin lähtee myös pois jonottamasta”, hän kertoo.

Sipilän mukaan tavoitteena on saada jononäyttö kattamaan kaikki kaupungin akuuttivastaanotot. Kaakkurin, Kaijonharjun, Myllyojan, Oulunsalon, Rajakylän, Tuiran ja Kiimingin akuuttivastaanottojen jononäyttö toimii jo. Joukosta puuttuvat toistaiseksi teknisten syiden vuoksi Kontinkankaan ja Haukiputaan akuuttivastaanotot.

Näyttö

Yllättävän monisäikeinen projekti 

Jonotilanteen näytön verkossa kehitti vuoden 2015 aikana hyvinvointilautakunnan aloitteesta Oulun Tietotekniikka muutaman yhteistyökumppaninsa kanssa. ICT-asiakaspäällikkö Jaakko Liimatta OTT:stä kertoo tämän vaatineen sellaisen ratkaisun rakentamista, joka kerää tiedot vastaanotoilla olevista vuoronumeroautomaateista tietokantaan ja näyttää jonotilanteen selaimessa. Tilanne päivittyy 15 sekunnin välein. Projekti tuntui Liimatan mukaan aluksi pieneltä ja yksinkertaiselta, mutta ei sellainen sitten ollutkaan.

”Tämä osoittautui lopulta yllättävän monisäikeiseksi ja monimutkaiseksi jutuksi. Projekti sai myös osakseen paljon julkisuutta, mikä toi siihen oman mausteensa”, hän miettii.

Jaakko Liimatan mukaan seuraavaksi pyritään järjestelmän piiriin saamaan myös Haukiputaan terveysasema ja Kontinkankaan hyvinvointikeskus. Molemmat näistä käyttävät eri valmistajan vuoronumeroautomaattia kuin muut akuuttivastaanotot. Myös muuten jononäyttöä on tarkoitus edelleen kehittää.

Jakolinkki

Oulussa kehitetty robotti säästää tuhansia työtunteja koronarokotuksissa

Joukkorokotukset työllistävät terveydenhuollon henkilökuntaa vuosittain. Joka vuosi kuntalaisia rokotetaan influenssaa varten, mutta tänä vuonna annettavien koronarokotusten määrä on ihan omaa luokkaansa: Oulussa annetaan tänä vuonna noin 300 000 koronarokotetta.

Naiset kirjaamassa koronarokutuksia tietokoneille.

 

Koko tarina luettavissa MunOulu-verkkomediassa.