Asiakastarinoita

< Takaisin

Azure-pilvi yhdistää BusinessAseman yrityksiä

Helmikuun toisella viikolla avattiin Hallituskadulle entisen Postin tiloihin BusinessAsema. Tila on tarkoitettu niin oululaisille yrityksille kuin kaikille muillekin oululaisille. Tavallinen kaupunkilainen voi piipahtaa tiloissa vaikka ompelemassa vaatteita, tulostamassa 3D-printterillä tai hyödyntää kokoustiloja. Yrityksille tilat tarjoavat mahdollisuuden esitellä uusia teknologiaratkaisuja.

Kuvassa Tapio Koivukangas

Tapio Koivukangas esittelee BusinessAseman tiloja ennen avajaisia.

Älykäs tila yritysten kokeilualustana

Tapio Koivukangas BusinessOulusta hymyilee innostuneesti, kun hän kertoo tiloista: ”Teemme yhteistyötä ison yritysjoukon kanssa. BusinessAsema on älykäs tila, jossa yritykset voivat testata ja esitellä omia palveluitaan ja saada ne osaksi isompaa kokonaisuutta. Kaiken keskiössä on Oulun Digin Azure-pilvi, rajapinta, jonka kautta data kulkee.”

Jotta datasta eli tiedosta tulisi jotain konkreettista, se vaatii paikan, johon se viedään ja josta se tuodaan ulos eri muodossa. Tällä hetkellä Microsoftin Azure-pilvipalveluun voidaan tuoda sisälle dataa, sitä voidaan muokata ja käsitellä sekä saada ulos erilaisia raportteja. ”Tilassa voidaan esimerkiksi vaihtaa kiinteä sensori yrityksen omaan sensoriin ja kokeilla, miten asiakkaan laite toimii osana taloautomaatiota”, Koivukangas havainnollistaa.

 

Kaupunki hyötyy pilotoinneista

Jussi Tarkkonen on toinen Oulun Digin Azure-arkkitehdeistä. Hän on ollut mukana suunnittelemassa ja tekemässä BusinessAseman teknologia-arkkitehtuuria eli sitä systeemiä, miten tieto verkossa kulkee.

”Olemme tehneet tässä projektissa Solitan kanssa palvelumuotoilutyötä. Projekti on suuri, joten olemme purkaneet sen pienempiin vaiheisiin, joita toteutetaan yksi kerrallaan”, Tarkkonen kertoo.

Avajaisten jälkeen on tarkoitus alkaa miettiä, miten pienetkin yritykset voisivat hyödyntää kaupungin tarjoamaa alustaa omien tuotteidensa esittelyyn. Tarkkosen mukaan tästä olisi huomattavaa hyötyä myös Digille: ”Meidän ei tarvitsisi itse olla niin aktiivisesti tekemässä teknologiapilotteja yksin, vaan yritykset voisivat tarjota helpommin omia toimintojaan BusinessAseman kautta koko kaupungin tarpeisiin. Kun tällainen paikka on olemassa, niin totta kai sitä kannattaa hyödyntää digitaalisuuden ja teknologian edistämisessä.”

 

Yrityksille mallia piloteista 

BusinessAsema on tällä hetkellä omassa suljetussa verkossaan, mutta sieltä voidaan rakentaa yhteyksiä muihin Oulun kaupungin yksiköihin. BusinessAsemalla testattavat teknologiat on helppo liittää osaksi muiden kaupungin yksiköiden teknologiapilotteja, ja dataa voidaan hyödyntää ratkaisusta toiseen. Koivukankaan mukaan ensimmäisiä pilotteja käynnistetään Elinvoimainen kaupunki alustana -hankkeen alla muun muassa Oulun Digin, Oulun Tilapalveluiden ja konsernihallinnon kanssa.

”Minulla on startup-yrittäjän tausta, joten mietin BusinessAsemaa koko ajan yrittäjän näkökulmasta. Teemme itse pari esimerkkiä siitä, miten täällä olevaa teknologiaa voidaan hyödyntää, jotta yritykset näkevät sen käytännössä. Yritykset hyötyvät, kun ne pääsevät käsiksi valmiiseen datarajapintaan ja saavat hyvän referenssin, kun voivat merkitä puolueettoman toimijan yhteistyökumppanikseen”, Koivukangas kuvailee.

Oulun Digin osaamista tarvitaan BusinessAsemalla myös jatkossa, sillä tukipalvelu tulee Digiltä. ”Tässä tarvitaan jatkuvaa ohjaamista, sillä jos kymmenille toimijoille jaetaan pääsy pilveen täysin vapaasti, hommasta tulee äkkiä sillisalaatti”, Tarkkonen kuvailee.

Jakolinkki

Oulussa kehitetty robotti säästää tuhansia työtunteja koronarokotuksissa

Joukkorokotukset työllistävät terveydenhuollon henkilökuntaa vuosittain. Joka vuosi kuntalaisia rokotetaan influenssaa varten, mutta tänä vuonna annettavien koronarokotusten määrä on ihan omaa luokkaansa: Oulussa annetaan tänä vuonna noin 300 000 koronarokotetta.

Naiset kirjaamassa koronarokutuksia tietokoneille.

 

Koko tarina luettavissa MunOulu-verkkomediassa.