Asiakastarinoita

< Takaisin

Kertakirjautuminen tukee hammashoidon uutta työtapaa

Oulun kaupungin hammashoitolat noudattavat uutta työtapaa. Perusajatus on, että asiakkaat istuvat rauhassa hammaslääkärin tuolissa, mutta heitä hoitavat ammattilaiset liikkuvat tarvittaessa huoneesta toiseen. Asiakkaan luona saattaa käydä esimerkiksi useita hammaslääkäreitä ja -hoitajia.

Tätä toimintatapaa tukee erinomaisesti kertakirjautumisjärjestelmä, joka tulee kaupungin kaikkiin hammashoitoloihin asteittain vuodesta 2017 alkaen. Suun terveydenhuollon palvelupäällikkö Sakari Kärkkäinen laskee, että täydessä laajuudessaan järjestelmällä on noin 500 käyttäjää.

”Kertakirjautumista eri tietojärjestelmiin ryhdyttiin pilotoimaan vuoden 2016 syksyllä Tuiran hammashoitolassa. Siellä sitä käyttää noin 50 henkilöä. Kokemukset olivat niin hyvät, että järjestelmä päätettiin ulottaa myös muihin hoitoloihin”, hän selvittää.   

Palveluesimies, hammaslääkäri Marja-Liisa Niemelä ja ICT-palveluvastaava Jussi Tarkkonen käyvät läpi kertakirjautumisjärjestelmän toimintaa.

Oulun Tietotekniikka on kehittänyt Imprivata-teknologiaan pohjautuvan kertakirjautumisjärjestelmän täkäläisten vaatimusten mukaiseksi. ICT-palveluvastaava Jussi Tarkkonen OTT:stä uskoo, että ratkaisulla on hyvät mahdollisuudet levitä laajemminkin sote-palvelujen tarjoajien keskuuteen.

Helppo kirjautuminen

Kertakirjautuminen vähentää nimensä mukaisesti tarvetta kirjoittaa käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

”Useiden käyttäjätunnuksista ja salasanoista koostuvien tunnusparien muistaminen eri järjestelmiin kirjautumista varten on hankalaa. Tämän ratkaisun avulla kirjautuminen helpottuu huomattavasti”, toteaa Jussi Tarkkonen.

Kertakirjautuminen toimii seuraavasti: Terveydenhuollon ammattihenkilöillä on VRK-toimikortti, joka pitää sisällään luettavan magneettisilmukan. Ensimmäistä kertaa johonkin järjestelmään kirjauduttaessa käytetään korttia tietokoneessa olevalla NFC-lukijalla ja kirjoitetaan tämän jälkeen tunnus ja salasana. Ne tallennetaan salatussa muodossa OTT:n palvelimille. Jatkossa järjestelmiin kirjautumiseen tarvitaan vain NFC-lukijan koskettaminen VRK-kortilla ja oman nelinumeroisen pin-koodin näppäily.

Ehkä vielä tärkeämpää Jussi Tarkkosen mukaan on, että kertakirjautuminen helpottaa työskentelyä useissa eri pisteissä. Kun esimerkiksi hammaslääkäri siirtyy huoneesta toiseen, hän voi avata tarvitsemansa järjestelmät mille tahansa tietokoneelle VRK-korttinsa ja pin-koodinsa avulla. Tämä tekee ratkaisusta erityisen kätevän suun terveydenhuollon uuden toimintatavan näkökulmasta. 

Jakolinkki

Oulussa kehitetty robotti säästää tuhansia työtunteja koronarokotuksissa

Joukkorokotukset työllistävät terveydenhuollon henkilökuntaa vuosittain. Joka vuosi kuntalaisia rokotetaan influenssaa varten, mutta tänä vuonna annettavien koronarokotusten määrä on ihan omaa luokkaansa: Oulussa annetaan tänä vuonna noin 300 000 koronarokotetta.

Naiset kirjaamassa koronarokutuksia tietokoneille.

 

Koko tarina luettavissa MunOulu-verkkomediassa.