Asiakastarinoita

< Takaisin

Tietotekniikka helpottaa liikkuvaa työtä tekevien arkea

Praktikkoeläinlääkäri Matti Heikkinen on saanut hoidettua hevosen kuntoon. Seuraavaksi hän ottaa esille kannettavan tietokoneensa ja tulostimensa, istahtaa hevostallin jakkaralle ja ryhtyy paperitöihin. Samaan aikaan toisella puolella Oulun kaupunkia tarkastusinsinööri Juha Järvenpää pitää rakennustöiden loppukatselmusta ja kirjaa havaintojaan tablettiinsa. 

Oulun kaupungin palveluksessa on paljon liikkuvaa työtä tekeviä, joiden arkipäivää mukana kannettavat päätelaitteet helpottavat.

Eläinlääkäri Matti Heikkinen sanoo läppäristä ja tulostimesta olevan paljon hyötyä jokapäiväisessä työskentelyssä. 

”Tykkään tehdä paperityöt heti paikan päällä. Voin saman tien kirjata ylös tiedot ja havainnot hoidettavasta eläimestä sekä tulostaa reseptit ja laskut ja muut paperit. Haluan tehdä aina kaiken kerralla valmiiksi”, hän toteaa.

Verkkoyhteyttä Heikkisen käytössä olevassa läppärissä ei ole. Oulun seudun ympäristötoimi -liikelaitoksen palveluksessa oleva eläinlääkäri kertoo, että syrjäisemmillä seuduilla – joilla hän varsin paljon liikkuu –langattomat yhteydet eivät ole kovin hyvät. 

Oulun kaupungin rakennusvalvonnassa työskentelevä tarkastusinsinööri Juha Järvenpää puolestaan osallistuu jatkuvasti erilaisiin katselmuksiin ja tarkastuksiin eri puolilla kaupunkia. Työ on hyvin liikkuvaa. ”Joskus päivän koko työaika menee niin, etten käy toimistolla lainkaan. Näin säästyy niin aikaa kuin matkakustannuksia”, hän kertoo.

Järvenpäällä on työmailla ja rakennuksilla mukanaan tabletti, johon hän tallentaa katselmuksissa ja tarkastuksissa edellytettävät tiedot. Tabletti on Järvenpään työssä kätevämpi kuin läppäri, koska hän pystyy käyttämään sitä kulkiessaan ja kierrellessään. ”Tabletin isoin etu on, että sen avulla vältytään kaksinkertaiselta työltä. Ilman tablettia kirjaisin asiat ensin ylös paperille”, hän selvittää.

Mobiililaitteita lisää 

Oulun Tietotekniikan ICT-palveluvastaava Petri Kaski arvioi,että mobiililaitteiden käyttö Oulun kaupungin työtehtävissä lisääntyy edelleen huomattavasti.  ”Asiakkailta tulee tähän liittyviä pyyntöjä jatkuvasti. Tarpeet ovat hyvin yksilöllisiä. Mobiililaitteita on nyt testattu muun muassa kotihoidossa ja laitoskeittiöissä”, hän huomauttaa.

Eniten tabletteja kuitenkin käytetään kouluissa – ei siis kovin liikkuvassa työssä. Kouluissa tabletit ja niihin ladatut opetusohjelmat ovat saavuttaneet valtavan suosion. Liikkuvaa työtä helpottaa myös se, että kannettavia tietokoneita langattomasti käyttävät voivat SIM-kortin ja VPN tunneloinnin avulla luoda tietoturvallisen yhteyden ja työskennellä missä vain aivan kuten työpisteensä ääressä. 

ICT-palveluvastaava Ilkka Pelkosen mukaan ongelmana saattaa kuitenkin paikoitellen olla langattoman yhteyden heikko laatu. 

”Tällöin ratkaisuksi on tarjolla virtuaalinen työpöytä. Se mahdollistaa usein huonoissakin olosuhteissa sellaisen yhteyden, jonka avulla työntekijä pääsee käyttämään tarvitsemiaan kaupungin palveluja ja sovelluksia”, hän kertoo.

Jakolinkki

Oulussa kehitetty robotti säästää tuhansia työtunteja koronarokotuksissa

Joukkorokotukset työllistävät terveydenhuollon henkilökuntaa vuosittain. Joka vuosi kuntalaisia rokotetaan influenssaa varten, mutta tänä vuonna annettavien koronarokotusten määrä on ihan omaa luokkaansa: Oulussa annetaan tänä vuonna noin 300 000 koronarokotetta.

Naiset kirjaamassa koronarokutuksia tietokoneille.

 

Koko tarina luettavissa MunOulu-verkkomediassa.