Asiakastarinoita

< Takaisin

Oulun Vesi pilotoi älykästä vesimittaria – askel kohti IoT:n hyödyntämistä

Oulun Vesi on aloittamassa älykkäiden vesimittareiden kokeilun kevään 2019 aikana. Vuoden loppuun kestävän pilotin aikana Oulun Vesi kerää kokemuksia uudenlaisista mittareista, jotka ovat komposiittirakenteisia, mittaavat veden kulutusta ultraäänen avulla ja lähettävät kulutustiedot langattomasti Lora-verkon välityksellä Oulun Vedelle.

Pilotti on myös askel kohti IoT:n – esineiden internetin – hyödyntämistä Oulun kaupungin toiminnoissa. Oulun Digi -liikelaitos on rakentanut Ouka IoT-alustan, joka mahdollistaa erilaisista sensoreista saatavan tiedon kokoamisen, jalostamisen ja rikastamisen.

Oulun Digin ICT-ratkaisupäällikkö Hannu Kallinen huomauttaa, että jo lähitulevaisuudessa esimerkiksi juuri älykkäistä vesimittareista tuleva tieto voitaisiin koota Ouka IoT-alustalle hyödynnettäväksi. Nyt pilottivaiheessa näin ei kuitenkaan vielä tapahdu.

”Ouka IoT-alustan käyttäjiä voivat jatkossa olla Oulun Veden lisäksi myös muut kaupunkikonsernin organisaatiot ja toimijat”, hän toteaa.

IoT-teknologiaa hyödynnettäessä älykäs vesimittari toimisi siten, että mittarissa oleva siru lähettää tiedon Lora-tukiasemaan, joka puolestaan ohjaa sen IoT-alustalle.

Ajantasaisempaa ja tarkempaa tietoa

Kaupungin vesihuollosta vastaava Oulun Vesi -liikelaitos haluaa etäluettavien älymittareiden avulla ennen kaikkea saada aikaisempaa tarkempaa ja ajantasaisempaa tietoa alueellisesta vedenkulutuksesta. Verkostopäällikkö Tero Kilpeläisen mukaan tämä auttaa seuraamaan vesijohtoverkoston kuntoa ja havaitsemaan mahdolliset vuodot.

”Me tiedämme, kuinka paljon olemme toimittaneet vettä runkoverkon eri osiin. Jos vesimittarit osoittavat, että mitattu kulutus on tätä pienempää, niin todennäköisesti jossakin on vuoto”, hän selittää.

Myös asiakkaat hyötyvät etäluettavista vesimittareista. Kilpeläinen kertoo, että ajan mittaan tarkoitus on rakentaa verkkopalvelu, jonka kautta asiakkaat voivat tarkkailla omaa vedenkulutustaan. Ihan ajantasaista seuranta ei tosin ole, sillä mittari ilmoittaa kulutuslukeman aina kerran vuorokaudessa.

Iso hyöty on myös siitä, että asiakkaat voivat etäluettavan mittarin avulla itsekin havaita piileviä vuotoja omissa asunnoissaan.

”Vuotoa tai turhaa veden valumista vaikkapa vessanpytyssä voi epäillä, jos talon asukkaat ovat pois kotoa, mutta vesimittari silti pyörii”, kertoo Kilpeläinen.

Oulun Veden tarkoitus on asentaa pilottivaiheessa noin sata älykästä mittaria lähinnä Kuivasrannan alueella sijaitseviin taloihin. Omakotitaloihin asennettavat mittarit ovat paristokäyttöisiä ja niiden toiminta-aika on jopa 12 vuotta.  

Vastaavanlaisia testejä tehdään myös useissa muissa kaupungeissa Suomessa. Verkostopäällikkö Kilpeläisen mukaan kaupungit vaihtavat myöhemmin tietoja ja kokemuksia piloteistaan. Tämän jälkeen ne pystyvät tekemään päätöksiä jatkosta.

Jakolinkki

Oulussa kehitetty robotti säästää tuhansia työtunteja koronarokotuksissa

Joukkorokotukset työllistävät terveydenhuollon henkilökuntaa vuosittain. Joka vuosi kuntalaisia rokotetaan influenssaa varten, mutta tänä vuonna annettavien koronarokotusten määrä on ihan omaa luokkaansa: Oulussa annetaan tänä vuonna noin 300 000 koronarokotetta.

Naiset kirjaamassa koronarokutuksia tietokoneille.

 

Koko tarina luettavissa MunOulu-verkkomediassa.