Asiakastarinoita

< Takaisin

OUTI-kirjastot siirtyivät avoimen lähdekoodin Koha-järjestelmään

OUTI-kirjastot – muun muassa Oulun kaupunginkirjasto – kokivat melkoisen mullistuksen, kun ne ottivat käyttöönsä uuden Koha-kirjastojärjestelmän. Alun perin Uudessa-Seelannissa kehitetty Koha perustuu avoimeen lähdekoodiin. Järjestelmän suosio kasvaa jatkuvasti niin Suomessa kuin ulkomailla.

Viidentoista pohjoispohjalaisen kunnan kirjastot – OUTI- kirjastot – aloittivat Koha-valmistelut puolitoista vuotta sitten. Järjestelmään on siirretty teos-, asiakas- ja lainaustiedot sekä verkkokirjasto. Lisäksi siihen on rakennettu rajapinnat lainausautomaatteihin ja taloushallinnon järjestelmiin.
Varausten nouto itsepalveluna on myös nyt mahdollista.
 
Oulun kirjastotoimen apulaisjohtaja Maija Saraste sanoo ykskantaan, että kysymyksessä on erittäin suuri muutos toimintatapoihin. Kirjastot päätyivät Kohaan, koska ne halusivat järjestelmänsä ja sen kehittämisen hallinta- ja päätäntävallan itselleen. Kaupallisilta markkinoilta hankittu järjestelmä ei tätä olisi mahdollistanut. Ongelmana olivat myös niiden suljetut rajapinnat. ”Koha on toiminnallisesti ja taloudellisesti parempi kuin muut ratkaisut. Tämä säästää merkittävästi kustannuksia”, hän korostaa.
 

Yhtiö kehitystyötä varten 

Kehitystyötä varten on perustettu voittoa tavoittelematon yhtiö Koha Suomi Oy. Yksin kirjastot eivät Koha-työtä ole tehneet. Apuna on ollut muun muassa Oulun Tietotekniikka, jonka ICT-suunnittelija Miika Jokela on osallistunut järjestelmän rakentamiseen. ”Kirjastojen käytössä olevat palvelimet sijaitsevat meidän konesaleissamme. Olemme rakentaneet Kohassa tarvittavia tietoliikenneyhteyksiä ja rajapintoja muihin järjestelmiin. Myös tilastointia ja raportointia on kehitetty”, hän kertoo.

 
 
Muistia ja laskentatehoa Koha vaatii Miika Jokelan mukaan runsaasti. Kirjastojärjestelmän kehittäjä Pasi Korkalo Oulun kaupunginkirjastosta kuvailee OUTI-kirjastojen siirtymistä Kohaan harvinaisen mittavaksi projektiksi. OUTI-kirjastojen Kohasta tuli lajissaan Suomen suurin ja kansainvälisessäkin mitassa poikkeuksellisen iso.
 
”Jatkossa järjestelmä laajenee edelleen maantieteellisesti. Jo nyt ovat mukaan tulossa Raahen, Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kirjastot sekä Oulun Elokuvakeskuksen ja Oulun Sarjakuvakeskuksen kirjastot. Myös uusia toiminnallisuuksia järjestelmään on kehitteillä”, hän toteaa.

Jakolinkki

Oulussa kehitetty robotti säästää tuhansia työtunteja koronarokotuksissa

Joukkorokotukset työllistävät terveydenhuollon henkilökuntaa vuosittain. Joka vuosi kuntalaisia rokotetaan influenssaa varten, mutta tänä vuonna annettavien koronarokotusten määrä on ihan omaa luokkaansa: Oulussa annetaan tänä vuonna noin 300 000 koronarokotetta.

Naiset kirjaamassa koronarokutuksia tietokoneille.

 

Koko tarina luettavissa MunOulu-verkkomediassa.