Asiakastarinoita

< Takaisin

Rakennusvalvonnalle uusi raportointi- ja analysointityökalu

Eri lupia koskevat tiedot päivittyvät nyt nopeammin – raportit myös aikaisempaa havainnollisempia

Oulun kaupungin rakennusvalvonta käsittelee vuosittain suuren joukon erilaisia lupia. Rakennusvalvonnan myöntämien lupien määristä ja muun muassa niiden sisältämistä kerrosaloista on nyt saatavilla tarkkaa tietoa aina kuukauden välein. Parannus aikaisempaan on huomattava, sillä tätä ennen tilastot päivittyivät neljä kertaa vuodessa ja laahasivat näin ollen varsin pahasti jäljessä.

Päivitysten nopeutumisesta rakennusvalvonnan laatupäällikkö Eveliina Tackett kiittelee Oulun Digi -liikelaitoksen tuottamaa ja Microsoftin Power BI -ratkaisuun perustuvaa raportointi- ja analysointityökalua.

”Olemme aikaisemmin joutuneet poimimaan tarvittavat tiedot käsin eri lähteistä ja laskemaan luvut aina erikseen. Urakka on ollut niin työläs, ettei sitä ole pystytty tekemään kuin kolmen kuukauden välein. Tarve tiheämmälle päivitysvälille on kuitenkin ollut ilmeinen”, hän kertoo.

Ajantasaisempaa tietoa

Oulun rakennusvalvonta käsittelee muun muassa rakennus-, toimenpide-, maisematyö- ja purkulupia. Entistä ajantasaisempaa tietoa niistä kaipaa ennen kaikkea rakennusvalvonnan johto, rakennuslautakunta ja toki myös muu henkilöstö.

”Tiedoista ovat lisäksi usein kiinnostuneita ulkopuoliset tahot – muun muassa media”, lisää Tackett.

Uusi työkalu mahdollistaa paitsi tietojen aikaisempaa ripeämmän käsittelyn myös niiden pohjalta tehtyjen raporttien kätevän jakamisen ja visualisoinnin.

Laatupäällikkö Eveliina Tackett hoksauttaa, että kaupunkilaiset näkevät esimerkin nopeammin päivittyvistä tilastoista asioidessaan rakennusvalvonnassa Ympäristötalossa, jonka katon alla toimivat Oulun kaupungin tekniset virastot. Rakennusvalvonnan infonäytössä pyörivät muun sisällön ohella tilastot myönnetyistä rakennusluvista sekä luvista kertyvistä kerrosneliömetreistä. Luvut kattavat kolmen viimeisen vuoden jokaisen kuukauden. Tietoja havainnollistetaan graafeilla.

Lisäksi näytössä on tiedot asumista ja rakentamista koskevien palautteiden lukumääristä ja palautteiden sisältötyypeistä. Palautteet tulevat rakennusvalvontaan Oulun kaupungin verkkosivuilla olevan palvelun kautta. Raportit palautteista päivittyvät kerran päivässä.

Rakennusvalvonnan henkilökunnan käytössä on infonäytön sisältöä yksityiskohtaisemmin eriteltyjä raportteja myönnetyistä luvista.

Tulossa laajempaan käyttöön

Oulun Digin ICT-pääsuunnittelija Tapani Viio sanoo, että saman Power BI -raportointi- ja analysointipalvelun käyttöä ollaan laajentamassa muillekin kaupunkiorganisaatioon kuuluville virastoille ja laitoksille.

Palvelu ja sen työkalut mahdollistavat tietojen yhdistämisen monista eri lähteistä ja järjestelmistä. Valmiit raportit julkaistaan muille pilvipalvelun avulla, mistä niitä voidaan jakaa ja missä asianosaiset voivat käydä niitä tarkastelemassa. 

”Raportteja voi tarkastella oman tietokoneen tai mobiililaitteen näytöltä. Mobiililaitteilla niitä voi luonnollisesti katsoa missä vain. Rakennusvalvonnassa mobiilikäyttö on todettu erittäin käteväksi”, toteaa Tapani Viio.

Työkalun käyttökelpoisuutta lisää vielä se, että raporttien sisältöä voidaan suoraan liittää esimerkiksi power point -esityksiin.

Jakolinkki

Oulussa kehitetty robotti säästää tuhansia työtunteja koronarokotuksissa

Joukkorokotukset työllistävät terveydenhuollon henkilökuntaa vuosittain. Joka vuosi kuntalaisia rokotetaan influenssaa varten, mutta tänä vuonna annettavien koronarokotusten määrä on ihan omaa luokkaansa: Oulussa annetaan tänä vuonna noin 300 000 koronarokotetta.

Naiset kirjaamassa koronarokutuksia tietokoneille.

 

Koko tarina luettavissa MunOulu-verkkomediassa.