Töissä Digissä

< Takaisin

Jari Vanhatalo: Ilman toimialan tuntemusta ei digitalisaatio onnistu

Jari Vanhatalolla on yli 30 vuoden kokemus IT-alasta

Ilman toimialan tuntemista ei digitalisaatio onnistu

22 maratonin juosseena tietohallintoasiantuntija Jari Vanhatalo tietää, että monet asiat töissäkin vaativat paneutumista ja kärsivällisyyttä.

-Vaatii resursseja ja rahaa viedä läpi jokin tietotekninen uudistus, mutta lisäksi tarvitaan kärsivällisyyttä. Nykyään hankinnat eivät ole nopeita, joten siinä ajassa, kun jokin järjestelmä on käytössä, ovat voineet tarpeetkin muuttua välillä.

Onpa ICT-maailmakin muuttunut harppauksin sen jälkeen, kun Jari tuli alalle töihin 80-luvulla.

-Nykyään mennään toiminta ja tarpeet edellä, ja se on ollut hyvää kehitystä. Ei osteta enää valmista ohjelmaa ohjaamaan omaa toimintaa kuten vuosikymmeniä sitten.

Ihmiset ovat myös valmiimpia ja avoimempia ottamaan käyttöön ja opettelemaan uusia järjestelmiä ja toimintatapoja

-Esimerkkejä viimeaikaisista hyvistä hankkeista ovat olleet palveluseteliuudistusjärjestelmä ja OmaOlo-palvelu, joissa olen ollut käynnistysvaiheissa mukana. Myös ne hankkeet ovat olleet mielenkiintoisia, joissa voidaan tukea esimerkiksi ikäihmisen asumista kotona.

Digitaalinen muutos vuosituhannen alussa

Jari Vanhatalo on Oulun Digin työntekijä, mutta hän työskentelee hyvinvointipalveluissa.

-Ei voi toimia tietoteknisenä asiantuntijana, jos ei tunne toimialaa. Ilman ymmärrystä toimialasta ja sen palveluista ei mitenkään pysty tukemaan sen digitalisaatiota, hän sanoo.

Jarin kokemus sosiaali- ja terveyspalveluista ulottuu kauas, sillä hän työskenteli ennen kaupungille tuloa Tiedolla terveydenhuollon yksikössä eri tehtävissä, mm. suunnittelijana, tuotepäällikkönä, asiakaspalvelupäällikkönä ja myyntipäällikkönä.

-Minulla oli 16 vuoden kokemus yksityiseltä puolelta ennen kuin tulin kaupunkiin vuonna 2001 sosiaali- ja terveystoimen IT-koordinaattoriksi.

Hyvinvointipalveluissa tietotekninen muutos on ollut suuri. Vuosina 2001‒2005 otettiin käyttöön asiakastietojärjestelmä Effica ja samanaikaisesti hankittiin satoja tietokoneita henkilökunnan käyttöön. Hetkessä tietokoneiden määrä kasvoi n. 350:stä noin 1 700 kappaleeseen.

-Suurin digitaalinen muutos on ollutkin vuosituhannen alussa, joka oli voimakasta muutosaikaa.

Jari kävi myös sote-maakunnan puolella töissä ja teki noin puolet työajastaan maakunnalle.

-Se oli avartava reissu eikä missään tapauksessa turha. Oli kiinnostavaa nähdä, miten erilaisista lähtökohdista eri kunnat lähtivät mukaan. Opimme ymmärtämään toisiamme ja teimme paljon hyödyllistä selvitystyötä. Tällaisenaan maakunta olisi ollut liian mammuttimainen.

 

Joka alan asiantuntija

 

Jari on viihtynyt töissä kaupungilla, työ on ollut itsenäistä ja vapaata ja työajat ovat aina joustaneet.

-Olen koko ajan saanut kehittyä ja tehdä uusia juttuja. Kaupunki on aina joustanut elämäntilanteen mukaan. Tietysti plussaa on sekin, että on saanut tutusta hyveläisten lisäksi monen muunkin hallintokunnan ihmisiin. Minä koenkin olevani asiantuntija, joka tietää useasta eri asiasta vähän, mutta ei mistään asiasta kovin syvällisesti, nauraa Jari.

Koulutukseltaan Jari on paitsi tietojenkäsittelyopin maisteri myös julkishallinnon talouspäällikkö. Erityisesti talousosaamisesta on ollut hyötyä.

-Ja sitten vielä tämä itseoppinut terveydenhuollonkin prosessien tuntija.

Vapaa-ajallaan Jari ylläpitää mökkejä Torniossa – käy omien sanojensa mukaan lomillaan työleirillä.

-Olen kotoisin Torniosta ja siellä on oma sekä vanhempieni mökki, ja niissä riittää kesäisin puuhaa.

Jari on ollut myös 20 vuotta asunto-osakeyhtiönsä isännöitsijänä ja hoitanut sen kirjanpidon. Silti Jari työyhteisössään tunnetaan ennen kaikkea juoksijana, joka antaa neuvoja myös aloitteleville juoksijoille.

-Maratoniin en enää polvieni takia pysty, mutta kympin pystyisin juoksemaan vaikka heti. Viimeksi syksyllä 2017 Levillä puolimaraton taittui kahden tunnin pintaan. Maratoniin valmistautuminen vaatii systemaattista luonnetta kuten työnikin – täytyy luoda tavoitteet, harjoitusohjelmat ja suunnitelmat.  Muuten tulee noutaja 30‒35 kilometrin kohdalla.

Jakolinkki