Töissä Digissä

< Takaisin

Kaikki kunnossa konepellin alla - Tiina huolehtii taustajärjestelmistä

Tiina Kela tekee Oulun Digissä sellaista asiantuntijatyötä, jota on vaikea pukea sanoiksi sellaiselle, joka ei ole saman alan asiantuntija.

”Työskentelen nimikkeellä ICT-asiantuntija ja teen vaativia taustajärjestelmien suunnittelutehtäviä, jotka eivät yleensä näy suoraan loppukäyttäjille. Työtehtäviini kuuluu huolehtia ja varmistaa, että kaupungin palvelimet, sovellukset, etäkäyttö ja identiteetinhallinta toimivat luotettavasti ja suunnitellusti. Tämä on vähän kuin tekisi työtä auton konepellin alla.”

Vuodesta 2003 kaupungilla työskennelleen Tiinan työ on tarkkaan suunniteltua ja jopa kellotettua, mutta mukana on myös vaihtelevuutta.

”Olen mukana esimerkiksi päivystysringissä, jolloin työtehtäviä saattaa tulla milloin tahansa, yölläkin. Silloin voi olla kyseessä yksittäinen järjestelmän vikatilanne, mutta myös koko tietoliikenteen katkeaminen tai kriittinen tietoturvatapaus. Päivystäjän työ onkin vastuullista ja yksi Oulun Digin strategisesti tärkeimmistä työtehtävistä.”

Viime vuosina, kun IT-ympäristöt ovat monimutkaistuneet, työtehtäviin on tullut myös yhteistyökumppaneiden teknologian laadun hallintaa.

Minun työlläni on suuri vaikutus kaupungin järjestelmien toimivuuteen eri toimialoilla”, Tiina kertoo.

Tiina kehuu Digin työilmapiiriä hyväksi ja leppoisaksi.

”Ilman huumoria näin haastava työ voisi käydä raskaaksi. Emme me myöskään ole mitään stereotypisiä bunkkeriin piilotettuja, pitsaa syöviä ja limua juovia nörttejäkään”, hän nauraa.

Tuleva kyberturvallisuuden insinööri   

Tiina on innostunut työstään ja haluaa tarjota asiakkaille parasta palvelua.

”Parhaillaan opiskelenkin työn ohessa Jyväskylässä kyberturvallisuuden ylempää ammattikorkeakoulututkintoa, jotta pystyisin paremmin vastaamaan jatkossa myös tietoturvan osalta kaupungin järjestelmien ja käyttäjäkokemuksen laadun toteutumisesta.”

”Haluan mielelläni haastaa itseäni, mutta toisaalta tällä alalla on pakkokin pysyä ajan tasalla, muuten ei pärjää tässä työssä”, Tiina pohtii.

Kahta samanlaista päivää ei Tiinan työssä tule vastaan, ja uudet ongelmat ja pulmat ovatkin työssä parasta.

”Joskus on mahdoton kiire, joskus taas rauhallisempaa. Yllättävien ongelmien ratkaisussa tulee usein sellainen tunne, että jes, opin taas uutta”.

Jos haluaisi kuitenkin jollakin tavalla konkretisoida Tiinan työtä niin, että muutkin sen ymmärtäisivät, voisi pohtia sitä, mitä tapahtuisi, jos Tiina tekisi työnsä todella huonosti tai ei ollenkaan.

”Pahimmassa tapauksessa voisi käydä niin, että koko kaupungin työt halvaantuisivat, kun tärkeät tietotekniset palvelut lakkaisivat toimimasta”, Tiina visioi.

”Onneksi me kaikki Digissä olemme oman alamme asiantuntijoita, joten meidän osaamisemme tason puolesta riski tällaiseen on hyvin minimaalinen". 

Metsästäjä, kalastaja ja kanankasvattaja

Yläasteelta saakka sähköalasta kiinnostunut Tiina harrastaa vapaa-ajallaankin tekniikkaa, hän on nimittäin radioamatööri.

”Sekin on laaja-alaista hommaa, minä olen eniten kiinnostunut saamaan radioyhteyksiä mahdollisimman moneen maahan.”

Lisäksi Tiina on karavaanari, metsästäjä sekä kalastaja. Hän metsästää miehensä kanssa hirviä ja pienriistaa.

”Tavoitteena on myös samalla tehdä riistanhoidollista työtä mahdollisimman laaja-alaisesti. Joskus tulevaisuudessa olisi mukava, jos olisi sellainen koira jonka saisi mukaan metsälle”, hän kaavailee.

Uusin aluevaltaus vapaa-ajalla on kanojen kasvatus.

”Uudessa kodissamme oli ostettaessa kolmetoista kanaa ja kukko, ja me hoidamme niitä nyt. Munia tulee niin paljon, että emme millään ehdi käyttää niitä kaikkia”.

Kanoista on paljastunut persoonia jo lyhyessä ajassa, kertoo ICT-asiantuntija Tiina Kela Oulun Digistä.

 

 

Jakolinkki