Töissä Digissä

< Takaisin

Raunin asiantuntemus antaa johtamiselle näkökulmaa

Tietovarastoista ja raporteista saa tukea suunnitteluun

Joillekin vain on annettu toisia enemmän loogista ajattelukykyä, kokonaisuuksien hallintaa, oivaltamista ja ongelmanratkaisun osaamista. Oulun Digin ICT-pääsuunnittelija Rauni Kotilainen suorastaan loistaa silloin, kun haaste on tarpeeksi suuri ja ratkaisu monen mutkan takana.

”Silloin pyritään tavoitteeseen, josta monella on jonkinlainen visio, mutta ei vielä ihan varmaa tietoa siitä, miten se tehdään. Sitten on hienoa, kun keksii ratkaisun. Saa käyttöönsä luvut, sitten tunnistaa mittarin ja lähdejärjestelmän ja pystyy yhdistämään nämä kaikki.”

Rauni tekee työkseen johtamisen tueksi tietovarastoja ja raportteja. Työssä pyritään saamaan tiedosta irti johdonmukaisuuksia ja tukea toimialojen työn suunnitteluun. Yksi esimerkki voisi olla esimerkiksi resurssien, tarpeen ja talouden yhdistävä työkalu, jolla voidaan laskea, mihin työntekijöitä ja panosta on järkevää satsata.

”On mielenkiintoista löytää juuri henkilöstön, talouden ja toiminnan välille sellainen yhteys, josta voidaan saada kaikkia hyödyttävää tietoa. Erityisen paljon olen tehnyt töitä hyvelle, jossa on paljon innostunutta porukkaa. Yhteistyö eri asia-alueiden asiantuntijoiden kanssa on mielenkiintoista ja tärkeää, keskinäinen ymmärrys kasvaa. Tämä työ on jatkuvaa oppimista.”

 

Opiskelua ja työtä yhtä aikaa

Siitä on tultu pitkälle, kun Rauni vuonna -83 aloitti vastavalmistuneena operaattorin työt ATK-keskuksessa. Sieltä hän kuitenkin kaiken aloitti, huolehti keskuskoneesta ja varmuuskopioinnista, tulosti, jälkikäsitteli ja huolehti monen viraston kuukausittaisista ajoista. Elämän varrella opiskelu on tuonut lisää tietoa ja syvyyttä työelämään, mutta myös johdonmukaista urakehitystä.

”Ennen tuota työtä olin kerran nähnyt tietokoneen”, Rauni nauraa nyt kahden valtavan tietokoneen näytön edessä työhuoneessaan.

Toimistoautomaatiokurssin käynyt merkonomi kuitenkin pääsi melko pian vakituiseen työhön ja viihtyi heti nuoressa porukassa. Heidät opastettiin hyvin ja työ jatkuikin melko samanlaisena koko 80-luvun. Sitten kun Rauni kävi vuoden kestävän tietotekniikan jatkolinjan, hän ryhtyi tekemään ohjelmointityötä.

”Minä tein ja ylläpidin erilaisia järjestelmiä, esimerkiksi apteekkijärjestelmän, laskutus-, kutsu- ja tilausjärjestelmiä.”

90-luku meni Raunilla koodatessa, jonka jälkeen hän ryhtyi opiskelemaan tradenomiksi. Sen jälkeen hän sai suunnittelijan paikan. Kauan hän ei malttanut olla opiskelematta, vaan ryhtyi sitten suorittamaan ylempää korkeakoulututkintoa.

”Kolme vuotta siinä meni, kun työn ohessa opiskelin. Työ ja opiskelu tukivat hienosti toisiaan, kun pystyin hyödyntämään oppimaani töissä ja toisin päin. Kävin mielelläni luennoilla, vaikka työpäivät venyivätkin sitten iltaan saakka. Sen verran väsyttävää se kuitenkin oli, että opiskelin ripeästi valmistuakseni mahdollisimman pian”.

Sittemmin Rauni on työskennellytkin pääsuunnittelijana ja tehnyt nykyistä työtään nyt viitisentoista vuotta.

 

Hyvä yhteishenki ja itsenäinen työ

Työ saa Raunin innostumaan ja hän kertoo mielellään siitä, millä tavalla asiakkaan tarve ja siihen vastaaminen ovat työn parasta sisältöä. Hän pitää ratkaisujen pohtimisesta ja uusien asioiden löytämisestä. Silti hän toteaa, että myös mukava työyhteisö on saanut hänet viihtymään.

”Tuskin minä näin kauan olisin viihtynyt saman työnantajan palveluksessa, jos ei täällä olisi hyvä yhteishenki. Työ on myös mukavan itsenäistä. Positiivisin mielin olen suhtautunut myös uuteen Digiin, muutos tuntuu tuoneen vain hyvää tullessaan.”

Silti vaikka työkoneet ovat muuttuneet Raunin työuran aikana huikein harppauksin, hän toteaa, että osa asioista on silti pysynyt samana.

”Kunnan ja sen talouden rakenteet ovat pysyneet aina kutakuinkin samoina. Moni perusasia on ihan samalla tavalla kuin ennenkin, mutta siihen on tullut vain jotakin uutta päälle.”

Vapaa-ajalla Raunin tapaa todennäköisimmin joko metsästä tai pyörän päältä, sillä hän hoitaa sisarustensa kanssa Vaalassa metsätilaa, mökkiä ja taloa. Matka kotoa Jäälistä Vaalaan taittuu sekin välillä polkupyörällä, samoin kuin työmatkat.

”Pidän metsässä olemisesta ja sen hoitamisesta ja poimin mielelläni marjoja syksyllä.”

Jakolinkki