Töissä Digissä

< Takaisin

Saavutettavuus ja ryhmätyö ovat pitäneet Minna Bimbergin kiireisenä

Kuvassa Minna Bimberg

Vuosi 2020 on ollut tietohallintoasiantuntija Minna Bimbergille kiireinen. Ryhmätyön palveluvastaavalle korona toi alkuvuodesta omat haasteensa, kun kaupunki hyppäsi kerralla etätöihin. Kesän jälkeen puolestaan saavutettavuuslain siirtymäajan päättyminen on työllistänyt, sillä Bimberg on Oulun kaupungin saavutettavuusvastaava. 

Korona pakotti ottamaan Teamsin haltuun

Bimberg toimii ryhmätyön eli Teamsin ja SharePointin palveluvastaavana. Hän vetää ryhmätyön vastuukäyttäjien verkostoa ja vastaa ryhmätyön kehittämisestä. Koronapandemian myötä niin kaupungin työntekijöiden kuin kuntalaistenkin piti ottaa nopealla aikataululla uudet työkalut haltuun.

"Meidän piti nopeasti saada ohjeet omalle väelle tehtyä, miten Teamsia käytetään ja hyödynnetään etätöissä. Ohjeistettiin esimerkiksi, että kokoukseen voi liittyä Teamsin työpöytäsovelluksen lisäksi myös nettiselaimella, puhelimella tai tabletilla. Kuntalaisille piti tehdä ohjeet, kun kaupungin tapahtumat siirtyivät verkkoon", Bimberg kertoo. Hän kiittelee, että siirtymä sujui yllättävän jouhevasti.

"Ryhmätyössä tulee olla ajan hermolla ja seurata tulevia muutoksia. Aina pitää miettiä, miten uudet ominaisuudet istuvat meidän käytäntöihimme", Bimberg kuvailee työtään.

Saavutettavuuden tavoittelu on loppumaton työ

Syksyllä Bimbergin työstä iso osa on mennyt saavutettavuuden kanssa. Saavutettavuus tarkoittaa verkkopalveluiden esteettömyyttä, eli sitä, että kaikki palvelut ovat selkeitä ja helppokäyttöisiä niin näkövammaisille kuin vaikkapa värisokeillekin käyttäjille.

"Tässä asiassa on tehty toimialoilla hurjan paljon töitä. Mikään kaupunki ei ole saavutettavuuden kanssa valmis, eikä täysin valmiiksi voi ehkä koskaan tullakaan. Erityisesti tiedostojen muuttaminen saavutettavaksi on meillä iso urakka, sillä niitä on järkyttävän paljon", Bimberg kertoo.

Bimberg on ollut mukana uuden Akkunan työryhmässä alusta saakka. Hänen vastuullaan ovat olleet paitsi sopimusasiat ja yhteistyö toimittajan kanssa, myös tietysti saavutettavuus.  "Uusi Akkuna on rakennettu valmiiksi saavutettavaksi. Minun osaltani työstä on jäljellä enää jälkisaavutettavuusarviointi ja sitten voi vähän huokaista", Bimberg hymyilee.


IT-alan työura kaupungilla

Bimberg tuli kaupungille tietohallintoon työharjoitteluun vuonna 2013, kun hän opiskeli IT-tradenomiksi. Hän on viihtynyt työssään hyvin.

"Kiirettä on pitänyt, ja kalenteri on täynnä palavereita. Minä olen luonteeltani ihminen, joka haalii mielellään tekemistä. Tykkään työstä, kun se on hektistä", energinen nainen toteaa.

"Haluan kiittää ryhmätyön vastuukäyttäjäverkostoa sekä heitä kaikkia, jotka ovat ottaneet saavutettavuuden työn alle. Näissä on tehty hyvää työtä ja yhteistyö on sujunut mainiosti", Bimberg kiittelee.

Jakolinkki