Töissä Digissä

< Takaisin

Tietotekniikan tulee palvella ihmistä eikä toisinpäin

OuluBot-hankkeen projektipäällikkö Sirpa Myllymäki:

Tietotekniikan tulee palvella ihmistä eikä toisinpäin

 

ICT-pääsuunnittelija Sirpa Myllymäen titteli ei ole vaihtunut vuosien varrella, vaikka tietotekniikka on ottanut harppauksia eteenpäin ja liikelaitoksen nimikin on vaihtunut.

”Työn sisältöön on toki tullut muutoksia. Olin pitkään taloushallinnon tiimissä ja parin edellisen vuoden ajan mukana 6Aika-hankkeessa. Nyt lokakuussa siirryin taloushallinnon tiimistä uuteen ICT-elinvoiman sekä TKI-toiminnan edistämisen tiimiin.”

Parhaillaan Sirpa on mukana OuluBot-hankkeessa, jossa järjestetään innovatiivinen julkinen hankinta. Se tarkoittaa sitä, että kilpailutettaessa ei voida tarkkaan määritellä mitä hankitaan, vaan oikeastaan hankitaan idea.

”Tässä on haasteita, sillä olemme rakentamassa jotain, jota ei ole vielä olemassa.”

OuluBot on virtuaalinen avustaja kaikissa arjen kysymyksissä. Teknisesti chatbot hakee tietoa mm. Oulun kaupungin verkkosivuilta, chat-historiasta, tietokannoista ynnä muista tiedon lähteistä. Mikäli kuntalainen hakee esimerkiksi tietoa kaupungin vuokra-asunnoista ja sen jälkeen kyselee asumistuesta, OuluBot voisi ohjata asiakkaan suoraan Kelan verkkosivuille tai siirtää keskustelun Kelan chattiin.

”Näin asiakkaan sähköinen palvelupolku ei katkeaisi. OuluBotiin on tarkoitus rakentaa myös tekoälyä, jotta se osaisi hoitaa hommansa loppuun”, Sirpa kertoo.

Ei ihan niin pitkälle ajattelevaa kuin seikkailuelokuvissa, vaan sellainen, johon voisi luottaa. OuluBot tulee toimimaan myös puheen avulla ja kyllä – tunnistamaan mahdollisesti myös Oulun murteen.

”Julkinen innovatiivinen hankinta on haasteellista, mutta myös palkitsevaa. Digin ICT-pääsuunnittelija Sirpa Myllymäki on mukana OuluBot-hankkeessa. Mikäli hankinta menee suunnitellusti, virtuaaliassistentti olisi kuntalaisten apuna jo vuonna 2022.”

Haastava työ innostaa

Kaikessa kehitystyössä pyritään ottamaan huomioon myös tietoturva. Ei voida ottaa riskiä, että OuluBot antaisi vääriä vastauksia tai ohjaisi kysyjiä vääriin sähköisiin palveluihin.

”Teknisessä puolessa olen saanut tosi paljon apua täältä Digistä, jossa on useita eri asiantuntijoita”, kertoo Sirpa.

Hän on viihtynyt Digissä muutonkin, ei ainoastaan hyvien työkavereiden ansiosta.

”Työni on mielenkiintoista ja sopivasti haastavaa, ja sellaisessa viihdyn. Työssäni on aina tullut uusia kiinnostavia tehtäviä vuosien varrella”.

Tietojenkäsittelyopin tiedekunnasta Oulun yliopistolta valmistunut Sirpa on sitä mieltä, että tietotekniikkaa ei tule kehittää ja käyttää vain sen olemassaolon vuoksi, vaan siksi, että ihminen tarvitsee sitä.

”Olen aina ollut enemmän kiinnostunut ihmislähtöisestä tietojenkäsittelystä kuin tekniikasta. Tekniikan tulisi aina palvella ihmistä eikä toisinpäin.”

Vapaa-ajallaan Sirpa irrottautuu haasteellisesta työstään seisomalla keskellä Suomen jokia perhovapa kädessään.

”Mieluisin saalis on harjus pohjoisesta, mutta myös purotaimen on upea.”

Sirpa ei itse kalan syömisestä niin välitä, vaan pitää perhokalastuksen rauhallisuudesta ja luonnonläheisyydestä. Sekä käsillä tekemisestä.

”Sidon perhoni itse, se on tosi mukavaa ja innostavaa.”

Jakolinkki