Western Stars

 

 

 

 
Suunnitelma on saanut inspiraatiota läntisen taivaan kauneudesta. Tähtijärjestelmieninnoittamana on syntynyt futuristinen asuinaluesuunnitelma, joka koostuu neljästä osa-alueesta ja niitä yhdistävästä uudesta jalankulun ja pyöräilyn sillasta.  
 
 
 
 
Vanhalla varikkoalueella on säästetty nykyiset punatiilirakennukset Hietasaarentien jaLipporannantien varsilla. Niille on annettu uusi sisältö asumista palvelevina toimintoina: mikroyritystiloina, liikuntakeskuksena ja asukkaiden yhteisenä verstastilana. Vanhat rakennukset luovat myös suojaavan kuoren uudelle arkkitehtuurille ja uudenlaiselle korttelirakenteelle. Samalla syntyy suojaisa, rauhallinen, yhteisöllinen ja elävä sisäpihamaailma autottomine pihakatuineen ja aukioineen. Pysäköinti on sijoitettu varikkokentän alle sijoittuvaan pysäköintihalliin.
 
Uudisrakentaminen perustuu kaarevaan kolmiomuotoon, joka näkyy sekä rakennuksissa,että kortteleiden muodossa. Uusi ja vanha kohtaavat rohkeasti ja kontrastisesti luoden aivan uudentyyppisen asuinalueen – mikrokosmoksen. Yhdistämällä taloyhtiöiden voimavarat saadaan rakennettua huomattavan laadukkaat yhteiset toiminnot niin sisä- kuin ulkotiloihin. Kolmiorakenne avaa asunnoista ja pihakaduilta tehokkaasti merinäköaloja ja luo kompaktit suojaiset korttelipihat sekä mielenkiintoista uudentyyppistä kaupunkitilaa. Rantaan on rakennettu pieni hiekkaranta ja siihen liittyviä palveluja, jotka kytkeyvät rannan kävely- ja pyöräilyreittiin. Pikapyörätie on sijoitettu Lipporannantien varteen.
 
 
 
Ruutukorttelialueella kohtaavat Lipporannantiehen kiinnittyvät ruutukorttelit japitkänomainen vehreä rantapuisto. Ruutukorttelit ovat vaihtelevan kokoisia ja niistä avautuu upeita näköaloja länteen kohti rantapuistoa ja merta. Korttelien sisälle syntyy tuulelta suojaisia ja aurinkoisia atriumpihoja. Korttelirakenne katkeaa pienten aukioiden avulla säilyttäen merinäköaloja myös nykyisistä kiinteistöistä. Osa-alue käsittää asuinkerrostalokortteleita, päiväkodin ja seniorikortteleita. Rantapuistossa on monipuolisesti erilaisia liikuntatoimintoja, pienviljelyä ja maisemointia. Tukkisaareen esitetään kahta uutta jalankulkusiltaa, joilla saari kytketään osaksi rantapuisto ja rannan kävelyreittiä.
 
 
 
Vaakunanrannan alueelle syntyy matala ja tiivis pientaloalue, jossa on polveilevia pikkukatuja ja yllättäviä aukioita. Ranta-alueelle sijoittuu mm. rantaravintola, pienvenesatama, tapahtuma-/venesäilytyshalli ja ulkoesiintymislava. Asuntomessuja ajatellen alue tarjoaa mahdolisuuksia monipuolisesti erilaisiin pientalokokeiluihin, kuten esimerkiksi osittain veden päälle sijoittuvien veistoksellisten omakotitalojen sarjan. Alueella on myös ikäkortteli, jonka ajatuksena on mahdollistaa eri ikäisten ihmisten asuminen yhteisöllisesti ja myös edullisesti lähellä toisiaan. 
 
 
 
Metsäatriumien alueella, Vaakunanrannan eteläosassa, asutaan ekologisesti viheraluettasyleillen. Rakennukset keräävät ja maalämpöä. Atriumtalojen sisäpihat ovat aurinkoisia ja suojaisia. Alueen tarkemmassa suunnittelussa rakennuskantaan tuodaan lisääyksilöllisyyttä esimerkiksi inspiroituen Hietasaaren huvilaperinteestä. Alueen keskellä olevaa, rantaan saakka ulottuvaa viheraluetta kiertää samalla tulvavallina toimiva ulkoilupolku. Lehtomainen viheralue ulottuu alueen eteläosaan turvaten todetut luonnonsuojeluarvot.
 
 
 
 
Rakentamisen kokonaisvolyymi on 88 000 kerrosneliömetriä. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Western Star-näkymä1