Lukuvuosi 2006 - 2007

Vierailu ystävyyslukiossa Cesiksessä 3.-9.9.2006

Lukiomme opiskelijat Outi Goman, Jenni Granroth, Laura Hollanti, Katri Pohjonen, Helena Rauatmaa sekä lehtori Leena Ahokas saivat nauttia viikon ajan latvialaisesta vieraanvaraisuudesta Haukiputaan ystävyyskaupungissa Cesiksessä. Matka tehtiin junalla Tampereelle ja sieltä Ryanairilla lentäen Riiaan, jossa isäntäperheet olivat meitä vastassa ja josta matkanteko jatkui autoilla pimeässä syyssateessa Cesikseen.

Maanantaiaamuna pääsimme ystävyyskouluumme aloittamaan uutta lukuvuotta. Latvialaisten ensimmäiseen koulupäivään kuului lukujärjestysten ja oppikirjojen jakamista. Meille haukiputaalaisille esiteltiin koulua ja näytettiin opiskelijoiden tekemiä Latviaa esitteleviä videofilmejä. Tiistai oli koulun liikuntapäivä. Sekä opiskelijat että opettajat menivät suunnistamaan lähimetsään ja kilpailu oli kovaa eri joukkueiden välillä. Haukiputaalaiset suunnistivat yhdessä isäntiensä ja emäntiensä kanssa ja joukkue menestyi hyvin. Liikunnan lisäksi oli myös muuta toimintaa kuten shakinpelaamista. Lukuvuoden alussa oleva liikuntapäivä koetaan tärkeäksi yhteishengen kohottamisen kannalta. Loppuviikolla olimme sitten oppitunneilla kertomassa Suomesta ja nuorten elämästä Haukiputaalla. Lukiomme tytöt selvisivät loistavasti kiperistäkin kysymyksistä, joita latvialaiset heille esittivät.

Viikon ohjelmaan kuului myös tutustumista 800 vuotta vanhaan viehättävään Cesiksen kaupunkiin ja sen lähiympäristöön mm. Siguldaan. Illat kuluivat rattoisasti isäntäperheiden vieraanvaraisuudesta nauttien. Latvialaiset osaavat olla iloisia, nauttia elämästä, hyvästä ruuasta ja juomasta, vaikka ulkoiset olosuhteet eivät kaikilla olekaan kovin hyvät. Toisaalta ihmetytti se vauraus, jota näimme kaikkialla. Suuria, upeita taloja ja pihoja tekolampineen sekä valtavia ostoskeskuksia oli rakennettu tai rakennettiin parhaillaan.

 

 

Lähtöpäivänä meidät vietiin Riian laitamilla sijaitsevaan ostosparatiisiin, josta hankimme tuliaiset kotiin. Ennen lentokentälle menoa saimme nauttia pääkaupungin ilmapiiristä, upeista restauroiduista rakennuksista ja vanhan kaupungin viehättävistä kahviloista. Nousu Pietarin kirkon torniin ja sieltä koko Riian yli avautuvat näkymät  kruunasivat onnistuneen matkamme. 

Leena Ahokas