Fulbright vaihto

Kaleva 16.8.2006

Jenkkiope kotiutui Ouluun

Leveästi hymyilevä Robert Thompson vaikuttaa ensinäkemältä perusamerikkalaiselta mieheltä. Sympaattinen luonne ja kiinnostunut asenne vahvistavat ennakkokäsityksiä. Pinnallisuuden ja itsekkyyden stereotypioista ei sen sijaan näy jälkeäkään. Ehkäpä tämä on suurimpana syynä siihen, että Thompson on ollut valmis tulemaan kylmään Suomeen koko talveksi.
Thompson saapui perheineen Suomeen 5. elokuuta. Perheen isä tuli opettajavaihtoon Haukiputaan lukioon opettamaan englantia seuraavaksi lukuvuodeksi. Hänen tilalleen Medina High Schooliin Ohioon kirjallisuutta opettamaan meni Haukiputaan lukion englannin opettaja Anne Ontero.

Thompson on ensimmäistä kertaa Suomessa. Koko perhe nauttii asumisestaan Oulussa. Keskusta ja tori ovat jo tuttuja paikkoja.

"Eilen illalla kävimme keskustassa kokeilemassa, millaisia ovat suomalaiset pizzat. Totesinkin pitäväni enemmän suomalaisesta ohuesta pohjasta kuin siitä paksusta, jota kotoa saa", Thompson kehuu.

Oulun hiljaisuus on ollut uutta perheelle. "Kaikkialla on niin hiljaista, että olemme kulkeneet hiipien asunnossamme ja puhuneet kuiskaten", Thompson naurahtaa.

"Tuntuu, että autoistakaan ei lähde niin paljon melua kuin kotimaassa. Vaikka asumme Akronissa suhteellisen rauhallisella alueella, kuuluu silti koko ajan autojen, sireenien ja äänitorvien ääntä. Täällä kuulee jopa tuulen."

Thompsonin mielestä suomalaiset kävelevät pehmeämmin kuin amerikkalaiset. "Esimerkiksi poikani hyppii ja ja pomppii joka puolelle kulkiessaan. Suomalaiset liikkuvat rauhallisemmin."

Tullessaan Suomeen perhe tiesi maan olevan kylmä ja pimeä. Lumi ei silti ole uusi asia. Sitä on kotonakin, vaikkakaan talvi ei ole yhtä pitkä ja ankara kuin Suomessa. Myös joet ja järvet jäätyvät Thompsonien kotiseudullakin.

Vaikeuksilta perhe ei ole välttynyt. Esimerkiksi tiskikoneen käyttäminen ei onnistunut ilman opastusta. Myöskään sitä ei tiedetty, mihin roskapussit viedään. Uusista asioista sauna on miellyttänyt ja suomalainen ruokakin on ollut hyvää. "Silliin minun täytyy tosin vielä tottua", Thompson sanoo. "Ruisleipä, rieska ja karjalanpiirakat maistuvat. Poron lihaa odotan mielenkiinnolla."

Koti-ikävää lieventää monet asiat, jotka ovat tuttuja. Esimerkiksi autot ajavat samalla puolella ajotietä ja jotkin liikennemerkit ovat lähes samanlaisia. Kaupassa käyminen on tuttua ja sieltä löytyy samankaltaisia tuotteita kuin kotonakin.

Oululaisten ystävällisyys on yllättänyt Thompsonit. He ovat huomanneet, että suomalaiset eivät ole niin ujoja kuin väitetään. Kaikki ovat olleet hyvin ystävällisiä ja avuliaita. Apua saa aina, kun sitä pyytää.

Toinen hämmästystä herättänyt asia on suomalaisten kielitaito. "Olimme kyllä kuulleet, että Suomessa kaikki osaavat englantia, mutta silti se yllätti", Thompson toteaa.

Suomen kieltä Thompsonin perhe kuunteli nauhalta jo ennen Suomeen tuloa. "Kielestä ei kuitenkaan silloin vielä saanut kunnon kuvaa. Nyt olen saanut suomalaisten keskusteluja seuratessani paljon paremman kuvan siitä, miten kieltä käytetään tietyistä tilanteista. Enkä tajunnut aiemmin, kuinka erilaista oululaisten murre on verrattuna siihen kieleen, jota kuulimme levyiltä."

Tällä hetkellä ymmärtäminen rajoittuu siihen, että tunnistaa ihmisten puheesta sanan sieltä, toisen täältä. Osaa opettaja toki jo "kyllä" ja "ei" -sanojen lisäksi sanoa "hyvää huomenta", "päivää" ja "anteeksi en ymmärrä" sekä kysyä, "puhutteko englantia". Silti hän lupaa pilke silmäkulmassaan antaa Kalevalle haastattelun lukuvuoden päättyessä sujuvalla suomen kielellä.

  • Syntynyt 4. elokuuta 1961 Yhdysvaltojen Georgiassa.
  • Isä oli ilmavoimien palveluksessa ja perhe muutti paljon.
  • Meni naimisiin Janet Beanin kanssa vuonna 1987.
  • Asuu perheineen Akronissa Ohiossa.
  • Vaimo on Akronin yliopistossa englannin kielen professori.
  • Lapset Addie 15 ja Jackson 12 vuotta.
  • Harrastaa kitaransoittoa ja kirjoittamista.
  • Haluaisi Suomessa ollessaan kokeilla avantouintia.

Suvi Hamari  (Tekijänoikeudet © Kaleva Kustannus Oy)