In English | På svenska | Tekstin koko A- A+
A-Ö
HAKEMISTO

Kansainvälisyyskurssit Kansainvälisyyskurssit

Haukiputaan lukion leirikoulu Kronstadtissa

Kronstadt - Pietari - Tallinna 30.4.99 - 8.5.99

Kansainvälisyyskurssimme klassikko toteutettiin tänä vuonna hiukan aikaisemmin kuin tavallisesti, joten vappuaattona alkaneen ulkomaanosuuden osallistujia ei helle kiusannut. Lumihiutaleita sen sijaan nähtiin useina päivinä ja kaikki 16 opiskelijaa ja kolme opettajaa joutuivat katselemaan ylleen ne kaikkein lämpimimmät mukana olleet vaatteet.

Tämänvuotiset teemat olivat kuvataide, musiikki, historia ja uskonto. Käyntikohteet olivat enimmäkseen aikaisemmilta matkoilta tuttuja, mutta aivan uuttakin oli mukana. Kuvataiteen pääkohteet olivat Eremitaaši ja Venäläisen taiteen museo. Eremitaašin tärkein vaihtuva näyttely tarkasteli Venäjän ja Ruotsin hallitsijoita, heidän esineistöään ja taideteoksiaan. Kuvataiteen erityiskohteet olivat "pakollisten" Leonardon ja Rembrandtin maalausten ohella impressionistit ja Kandinsky. Venäläisen taiteen museossa tavoitteenamme oli nähdä Marc Chagallin maalauksia, mutta kyseinen osasto oli parhaillaan remontoitavana. Erittäin tasokkaasti uusitussa museon osassa tutustuimme mm. Ilja Repinin, Aivazovskyn ja Schiskinin maalauksiin.

Erityisesti historiaan viittaavina käyntikohteina olivat Pietarin - Paavalin linnoitus, jossa nyt on myös viimeisimmän tsaariperheen hauta sekä Pietari Suuren itselleen rakennuttama talo, joka pitkästä aikaa oli avoinna yleisölle. Uskonnon osuus sisälsi tutustumisen Aleksanteri Nevskin luostariin ja sen hautausmaahan. Baletti, kuten aina Venäjän matkoillamme, oli myös ohjelmassa. Aikatauluun oli jätetty aikaa myös ostoksille, metro-ajelulle, ystävyyskouluun tutustumiselle ja jo perinteeksi muodostuneelle sählyottelulle. Ystävyyskoulumme balettiesitys oli entistäkin korkeatasoisempi ja sai erityisesti pojat haukkomaan henkeään - ja varaamaan kynät ja paperit mukaan päätösdiskoon tanssijatyttöjen osoitteita varten.

Kaikkein ensimmäinen ja kaikkien mieliin jäävä käyntikohde oli Kronstadtin lastenkoti, jonne olimme keränneet suuren määrän erilaista avustustavaraa. Kronstadtin osuuden päätti kansainvälinen disko majapaikkamme DDJUTin salissa. Isännät olivat hoitaneet osuutensa mallikkaasti ja samaa voi sanoa opiskelijoistamme.

Tallinnassa tutustuimme erityisesti vanhaan kaupunkiin. Laivamatkan seisovan pöydän ateriointikäytäntöä oli opiskeltu aikaisemmin, joten porukasta kannatti tuntea aitoa ylpeyttä.

Tämänvuotinen Kronstadtin matka  oli työstä huolimatta erittäin onnistunut, oppilaita toisiinsa lähentävä ja antoisa kokonaisuus, josta on jo pidetty erilliset muisteluksetkin - ensimmäiset monista, sanovat matkalla olleet opiskelijamme.

Aino Luukinen