Kansainvälisyyskurssit Kansainvälisyyskurssit

Haukiputaan lukion leirikoulu Kronstadtissa

"Leirikoulu" 5.-11.5.2002 Viipuri – Kronstadt – Pietari

Tämän lukuvuoden kansainvälisyyskurssin ns. leirikouluosuus saatiin tehdä aurinkoisissa oloissa. Vain kylmä tuuli haittasi jonkin verran viimeisenä Pietari-päivänä. Ryhmä sai paljon kiitosta vetäjiltä eikä aiheetta. Voimme kirjata muistoihin yhden kaikkien aikojen parhaista matkoista koulumme leirikoulujen historiassa.

Läpi yön matkustamisen jälkeen yöpyminen Viipurin Druzhba-hotellissa antoi palautumisaikaa ja niinpä virkeinä saatoimme tutustua Viipuriin ja sen historiaan. Linnan tornista ihailimme kaupunkia ja Alvar Aallon suunnittelema kirjastotalo sekä sen edustalla Jussi Mäntysen Hirvipatsas jäivät myös mieliin. Mielenkiintoinen oli Viipurin suomalaisen kirkon historia, mitä esittelemään saimme aivan yllättäen suomenkielisen paikallisen Paavo Ollikaisen. Tärkeintä monen mielestä oli kai kuitenkin torilla ja kauppahallissa edullisten ostosten teko.

Kolme päivää kului Pietarissa. Kaupungissa vietetään tulevana vuonna perustamisen 300 –vuotisjuhlia ja varmaan se on pääsyynä, että rahaa on saatu julkisten rakennusten korjaustöihin ilmeisen paljon. Mm. Pietarin-Paavalin linnoituksen kirkko ja Aleksanterin pylväs (vuodelta 1832) olivat rakennustelineiden peitossa. Kaupungin siisteys oli silmiinpistävä ja myös liikenteessä oli nähtävissä oleellinen muutos vuosien takaiseen kaaokseen verrattuna. Tavaratalojen ja muiden kauppaliikkeiden tarjonnan ylenpalttisuus ihmetytti. Valitettavasti hintataso on seurannut taloudellista kehitystä varsinkin tuontikulutustavaroiden osalta.

Pietarissa tutustuimme Pietarin-Paavalin linnoitukseen, Merisotamuseoon, Eläintieteelliseen museoon, Eremitaašiin, Aleksanteri Nevskin luostariin ja luostarin hautausmaalla (Tihvinän hautausmaa) sijaitseviin kuuluisuuksien kuten Tšaikovskin, Borodinin, Glinkan, Musorgskin, Dostojevskin ja Krylovin hautamuistomerkkeihin. Luostarin kirkossa valmisteltiin ristisaattoa ja sitä odotellessamme kylmässä tuulessa taisi moni lievä vilustuminen saada alkunsa. Luostariin tullessamme ajoimme kolme asemaväliä metrolla. Jotkut osanottajista ehtivät käydä myös Etnografisessa museossa, Kazanin kirkossa ja Ylösnousemuskirkossa. Matkan huipentuma oli tietenkin Tšaikovskin baletti Pähkinänsärkijä Pienessä ooppera- ja balettiteatterissa. Pääsylippujen kanssa oli omat kiemuransa, mutta pääasia, että kaikki pääsivät sisään ja saivat nauttia edes kerran elämässään korkealuokkaisesta baletista. Koska olimme Pietarissa Voitonpäivänä, monet ehtivät nähdä juhlakulkueen useiden soittokuntien tahdittamana. Kaupungin puhtaanapito-osaston kadunharjauskaluston jyrisevä rivistö jäi pienenä erikoisuutena mieleen. Kauppaliikkeet olivat juhlapäivästä huolimatta avoinna ja monenlaista olivat ryhmäläiset tuliaisiksi löytäneetkin.

Keskiviikko oli varattu Kronstadtille. Perinteinen sählyottelu käytiin ystävyyskoulussa 423 ja jälleen kerran tuli reilu voitto Haukiputaalle. Samassa yhteydessä retkeläiset olivat ryhmiin jakaantuneina mukana englannin oppitunneilla kertoen itsestään, Haukiputaasta ja Suomesta. Teimme kaupungissa kiertoajelun, tutustuimme taidenäyttelyyn, diskokin oli järjestetty DDUT:issa ja tietenkin uusia ystävyyssuhteita solmittiin. Eikä Kronstadtissakaan vältytty ostoskierroksista. Rehtori Galina Galejevan keittiöväki "ruokakoulussamme" huolehti ryhmän ravitsemuksesta samalla ystävällisyydellä kuin ennenkin.

Paluumatkalla yövyimme taas Viipurin Druzhbassa ja loppuruplat kuluivat tietenkin torilla. Uskon, että matka antoi paljon ja olihan se useimmille ensimmäinen käynti suuressa miljoonakaupungissa. Matkaa varten tehtiin pieni kirjanen, minkä tekstit kukin osaltaan ennalta valmisteli ja sopivissa yhteyksissä myös julkisesti esitteli. Tämä kunnan monistuskeskuksessa "painettu" tuotos jäi kullekin muistoksi matkasta. Lisäksi kukin tekee jälkikäteen kokemuksistaan oppimispäiväkirjan.

Esa Koivistoinen