In English | På svenska | Tekstin koko A- A+
A-Ö
HAKEMISTO

Kansainvälisyyskurssit Kansainvälisyyskurssit

Haukiputaan lukion Kansainvälisyyskurssi syksyllä 1996

Syksyllä kurssin teemoina olivat mm. uskonto, kirjallisuus, musiikki ja kuvataide. Ystävyyskoulussamme 423 pidimme jopa taidenäyttelyn avajaiset. Näyttelyn teokset olivat lukiomme oppilaiden töitä. Kirjallisuusosa oli mielenkiintoinen, sillä kävimme kirjailija Fjodor Dostojevskin kotimuseossa ja hänen teoksensa "Rikos ja rangaistus" päähenkilön Raskolnikovin jalanjäljillä Heinätorin ympäristössä. Tutkimme "ihmisen salaisuutta" kuten Dostojevskikin. Aleksanteri Nevalaisen luostarin kirkko ja hautausmaa, jonne mm. Dostojevski ja Pjotr Tshaikovski on haudattu, tekivät kurssilaisiin suuren vaikutuksen. Samoin tietysti myös Talvipalatsi ja Eremištaashi. Tässä muutamien nimimerkkien kommetteja matkastamme.

 

Nimimerkki "Liisa" Olemme nähneet loistoa ja kurjuutta, kultaa ja kerjäläisiä. Reissu on ollut antoisa. Baletti (Tshaikovskin Joutsenlampi) oli mahtava. Ortodoksinen kirkko teki minuun vaikutuksen: tunnelma, kynttilät ja tuoksu. Olemme nähneet paljon, kuluttaneet kengänpohjia, nauraneet, viettäneet iltaa (yhdessä venäläisten kanssa), shoppailleet, keskustelleet suomeksi, venäjäksi ja englanniksi... Filmirulla on kuvia täynnä ja pää muistoja. Kaikille suurkiitokset! 

Nimimerkki "Katja"

Pietari. Kirkot. Museot. Rikkaus. Köyhyys. Liikenne = Kaaos. Kronstadt. Baari. Puisto. Yö. LEIRIKOULU = LOISTAVA. 

Nimimerkki "Kerttu"

Raskolnikovin jälkien seuraaminen tuntui monia närkästyttävän. Kun olin lukenut sen kirjan, niin oli siinä jotakin jännää. 

Nimimerkki "Liisa"

Viikko on ollut mahtava. Mitä nyt muutamassa paikassa tuli mieleen tuttu lausahdus EVVK, varsinkin, kun seurasimme erään tyypin (Raskolnikov) jalanjälkiä. Huvittavinta hommassa oli, että tyyppiä ei ole koskaan ollut edes olemassa. Sählymatsi voitettiin komeasti 7 - 4. 

  Nimimerkki "Anne"

Ruoka on ollut hyvää. Baletti oli upeinta, täydellinen (lukuunottamatta prinssin alastuloja). Joutsenlampi on kuitenkin nähty. 

Nimimerkki "Nimetön"

Eremitaashista sanoisin vain GOD WHAT A PLACE... Jessus sentään olisin voinut viettää siellä viikon, koko seuraavan elämäni eli koko paikka oli kuin unelma. 

Nimimerkki "Aino"

Paikallislehti "Rantapohjassa" julkaistiin artikkeli lukiolaisten taidenäyttelystä Kronstadtissa. Nimimerkki "Aino" kirjoitti muun muassa: Avajaisiin osallistui kaupungin eri koulujen taideaineiden opettajia, paikallisia taiteilijoita, jonkun verran nuoria. Venäjänkielisen avajaispuheen piti lukiolainen Kerttu Viironen. Avajaisissa erityisen huomion kohteeksi pääsivät Marja Haapakankaan maalaukset. Useaan kertaan hän joutui selittämään töittensä syntyä. Myös Mikko Nehvosen surrealistinen akvarelli ihastutti monia. Näyttelyssä oli vieraskirja, johon venäläiset kävijät kirjoittivat komenttejaan: "Töissä näkyy rakkaus kuvien tekemiseen ja taiteeseen yleensä. Mitä syvyyttä ja traagisuutta näin nuorilta tekijöiltä. Me haluaisimme nähdä lisää töitänne!"