In English | På svenska | Tekstin koko A- A+
A-Ö
HAKEMISTO

Kansainvälisyyskurssit Kansainvälisyyskurssit

Haukiputaan lukion leirikoulu Tukholmassa ja Uppsalassa keväällä -97

Tänä vuonna järjestettiin leirikoulu myös Ruotsiin. Leirikouluun osallistui 22 opiskelijaa ja kolme opettajaa. Lehtori Leena Ahokas suunnitteli leirikoulun sisällön. Tukholma maan pääkaupunkina ja Uppsala vanhan Sveanmaan keskuksena soivat mahdollisuuden monipuoliseen historian ja kulttuurin tietojen syventämiseen.

Ennen leirikoulun alkua opiskelijat tekivät pieniä retkikohteisiin liittyviä tutkielmia, jotka koottiin yhdeksi kirjaseksi. Kirjanen toimi opiskelumateriaalina. Leirikoulun aikana opiskelijat tutustuivat Tukholman, Uppsalan ja Sigtunan merkittävimpiin nähtävyyksiin. Opiskelijat tutustuivat myös ruotsalaiseen koulutusjärjestelmään vierailemalla kahdessa ruotsalaisessa lukiossa sekä Uppsalan yliopistossa.

Leirikoulun painopistealueet olivat historia, koulutus ja kirjallisuus. Opiskelijoiden historiallista tietämystä vahvistettiin tutustumalla mm. Uppsalan tuomiokirkkoon, Drottningholmin ja Skoklosterin linnoihin, Vanhaan Uppsalaan sekä Sigtunaan, yhteen Ruotsin vanhimmista kaupungeista. Esim. Skoklosterin linnan esineistöön liittyvät tarinat antoivat hyvin paljon tietoa 1600-luvun Ruotsin tapahtumista ja kulttuurista. Sigtunan kaupunki riimukivineen ja rauniokirkkoineen vei opiskelijat 1000-luvulle ja Vanha Uppsala kuninkaallisine hautakumpuineen vieläkin kauemmas menneisyyteen.

Leirikoulun aikana opiskelijat tutustuivat kahteen toisistaan poikkeavaan lukioon. Skärholmens gymnasium on suuri lukio Tukholman esikaupungissa, jossa asuu myös paljon siirtolaisia. Koulussa tehdään haastavaa työtä monipuolisten ohjelmien puitteissa. Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, joka on yksi Ruotsin kolmesta sisäoppilaitoksesta, painottaa humanistisia aineita. Valittavina ovat yhteiskunnallinen, luonnontieteellinen ja IB-ohjelma. Monen opiskelijan vanhemmat asuvat ulkomailla. Koulu on tunnettu Ruotsin nykyisen kuninkaan opinahjona.

Molemmissa lukiossa leirikoululaiset olivat mukana oppitunneilla. Lukion jälkeisistä opinnoista he saivat kuulla Uppsalan yliopistossa.

Kirjallisuuden osalta keskityttiin Gösta Knutssoniin ja Astrid Lindgreniin. Uppsalassa kuljimme Pekka Töpöhännän tassunjälkiä ja Tukholmassa eläydyimme mm. Eemelin, Pepin ja Ronjan maailmaan. Sattumalta tapasimme myös itse Astrid Lindgrenin, joka täyttää syksyllä 90 vuotta.

Kaiken kaikkiaan leirikoulu täytti sille asetetut tavoitteet ja lisäsi leirikoululaisten tuntemusta läntisestä naapuristamme.