In English | På svenska | Tekstin koko A- A+
A-Ö
HAKEMISTO

Kansainvälisyyskurssit Kansainvälisyyskurssit

Haukiputaan lukion leirikoulu Saksassa  2. - 10.5.98

Leirikouluun osallistui 28 opiskelijaa ja kolme opettajaa. Matkareitti oli Haukipudas - Turku (yöpyminen laivassa) - Tukholma - Helsingborg - Helsingör - Kööpenhamina (tutustuminen kaupunkiin, yöpyminen) - Bremen (kolme vuorokautta) - Lyypekki (kiertoajelu) - Kööpenhamina (tivoli,  yöpyminen) - Helsingör - Helsingborg - Motala (yöpyminen) - Tukholma (Vanha kaupunki) - Turku (yöpyminen laivassa) - Haukipudas.

Leirikoulun painopistealueina olivat kieliopinnot, koulutus, historia ja Euroopan Unioni. Kieliopintojen hyödyllisyyden opiskelijat huomasivat varmati käytännössä, kun matkustimme linja-autolla neljässä valtiossa yhdeksän vuorokauden aikana ja kieli vaihtui tuhkatiheään. Koulutuksen osalta opiskelijat perehtyivät etukäteen Saksan koulujärjestelmään kirjallisesti ja paikan päällä tutustuimme saksalaiseen koulusysteemiin Achimin lukiossa. Siellä opiskelijamme paitsi seurasivat tunteja ja  jakoivat Suomi-tietoutta saksalaisille opiskelijoille, myös testasivat isäntien tietoutta Suomesta ja suomalaisista. Myös historian osalta opiskelijat kokosivat etukäteen leirikoulukirjaan laajan katsauksen kohteista, joihin sitten matkalla tutustuttiin. Näitä kohteita olivat mm. Tukholman Vanha kaupunki, Kööpenhamina laajoine historiallisine kohteineen, Bremenin vanha kaupunki kokonaisuudessaan, Hansakaupunki Lyypekki ja Überseemuseum, jossa tutustuimme Saksan siirtomaapolitiikan seurauksiin. Muistiinpainuva kokemus matkallamme oli myös käynti oopperassa Bremenissä: siellä esitettiin Beethovenin ooppera Fidelio modernisoituna versiona.

Matkallamme kielitaidon merkitys käytännön elämässä tuli erittäin hyvin esille ja tapakulttuuri eri maissa tuli tutummaksi. Kaikki leirikoulussa mukana olleet saivat aivan varmati unohtumattomia elämyksiä tasapainoisen maailmankatsomuksen ja suvaitsevaisuuden kehittämiseksi. Kaikki ei mennyt aina sillä tavalla kuin oli suunniteltu, mutta vastoinkäymisistä saimme uutta voimaa jatkaa eteenpäin ja joukkomme yhteishenki (joka oli loistava) ei rakoillut missään vaiheessa.

Onnistuneen leirikoulumme tunnelmat voisi tiivistää lainaukseen opiskelijoiden pitämästä leirikoulupäiväkirjasta: "Onnellinen olo kuin madolla kaalinkerässä".

Opettajat:
Leena Ahokas
Anja Moilanen
Keijo Juppi

Aino Luukinen