Tansania 2012

NORSUN KANSSA NOKATUSTEN

"Lähtö koulun pihalta illalla 3.6. Kyllä jännitttää!" Tällaisin miettein lähti 21 Haukiputaan lukion kansainvälisyyskurssilaista, neljä opettajaa ja kaksi vanhempaa Dar es Salaamiin, Sansibariin ja Pohjois-Tansaniaan lähes kahdeksi viikoksi.

"Dar es Salaamissameitä oli vastassa ystävyyskoulun oppilaita, opettaja, UNESCOn koordinaattori Ms Mwinula sekä oppaamme Peter ja Jonathan. Ensimmäinen päivä vietettiin Jangwani Secondary Schoolissa. Oppilaat olivat hyvin avoimia ja halukkaita kuulemaan asioita Suomesta. Meille järjestetty ohjelma oli hieno. Loppupäivästä pelattiin Suomi - Tansania maaottelu koripallossa." Koulua on aiemmin avustettu tietokoneiden ja nettiyhteyden hankinnassa. Nyt veimme tuliaisiksi digivideokameran, läppärin ja koulutarvikkeita.  Päivän aikana luotiin ystävyyssuhteita ja opiskeltiin innolla swahilia ja Oulun murretta!

"Seuraavana aamuna kävimme taas koululla ja tapasimme paikallisen sivistysjohtajan. Päivällä tutustuimme Bogomayossa Kaole Ruins-raunioilla varhaiseen asutussijaan. Kiersimme perinteen mukaan isoa apinanleipäpuuta, jotta eläisimme pidempään. Hiekkarannalla käynti oli yhdenlainen kokemus, kun siellä tuli kaupittelijoita joka suunnasta." Pari opiskelijaa ja opettajaa kävivät omalla reissullaan ja vierailivat Haukiputaan yläkoulun ystävyyskoululla Mtakuja Secondary Schoolissa sekä päiväkodissa, joissa vastaanotto oli hämmentävän riemukas.

 "Aamulautalla lähtö kohti Sansibaria, paratiisisaarta. Perillä pulikoimme uima-altaassa, mikä oli todella luksusta verrattuna edelliseen hosteliimme. Iltapäivällä tutustuimme oppaan johdolla Stone Towniin. Näimme hienot ovet, moskeijat, toritsekä orjamarkkinapaikan." Sansibar oli hieman rähjäinen mutta hyvin kiinnostava. Äänet, tuoksut ja värit veivät meidät kirjaimellisesti toiseen maailmaan.

"Taas aikainen herätys. Hyppäsimme bussiin suuntana Dolphin Bay Resort. Maisemat olivat uskomattomat: valkoista hiekkaa, palmuja ja kirkasta vettä! Ajoimme pienillä veneillä merelle. Edestakaisen ajelun jälkeen ystäviä alkoikin ilmaantua, ensin yksittäisiä delfiinejä, pieniä ryhmiä ja lopuksi jopa 20 yksilön parvia." Snorkkelit ja räpylät varusteina hypimme toistuvastimereen uimaan yhtä matkaa delfiinien kanssa. "Lounaan jälkeen vielä uimme jaloikoilimme rantahietikolla. Illalla meillä oli kerrankin hyvin vapaa-aikaa ja kävimme shoppailemassa. Todella mieleenpainuva päivä."

"Kello soi 4.45 aamulla. Väsynyt tunnelma jokaisella. Päästyämme takaisin Dar es Salaamiin lähdimme orpokotiin, jossa asui yli sata 2-20-vuotiasta lasta. Siellä juttelimme ja leikimme heidän kanssaan. Vaaleahiuksiset opiskelijat ryöstettiin käsistäsaman tien."Osa pienemmistä lapsista pelkäsi meitä vähän aluksi mutta suurin osa liimautui kylkeen kiinni. Kuulimme liikuttavia kertomuksia lasten elämästä ja tulevaisuuden suunnitelmista. Kurasini Orphanage huolehtii hyvin lapsistaan mutta kaipaa kipeästi apua selvitäkseen velvoitteistaan. Koulumaksutovat rästissä eikä lääkkeitä ole. Lasten vaatteet pestään käsin ja monet olivat ilman kenkiä. Lahjoituksistamme suurinta kiinnostusta herättivätkin nappulakengät. Orpokodin avustaminen jatkuu syksyllä.

"Myöhemmin illallisen jälkeen ei ollut aikaa juuri muuhun kuin rinkan täyttöön. Aamulla aikainen herätys ja bussin nokka kohti Kilimanjaroa! Pohjoisessa herätessä ilma oli kaunis ja linnut lauloivat. Unisina kömmimme Ndoro Huntersin huoneista kohti aamupalaa. "Good morning Mr. Lauri!" kuului hotellin aulassa. Se piristi unista miestä kummasti! 

Aloitimme maastureilla safarimatkan Serengetiin ja Ngorongoroon, mitä kaikki olivat kovasti odottaneet. Jo matkalla paviaaneja juoksi tien yli, seeproja ja kirahveja seisoskeli syömässä metrien päässä autostamme. Näimme strutseja, gaselleja ja sakaaleja. Ensimmäisen safaripäivän kohokohta oli kolme leijonaa puussa janorsut aivan auton vieressä! Mahtavaa! Leiriin päästyämme pystytimme teltat savannille, istuimme nuotiolla ja kuuntelimme, kun hyeena ulvoi aivan vieressä. Yöllä leirimme lähettyvillä karjahteli leijona ja paviaanit kävivät telttojen välissä retkellä."

"Safari jatkui ja näimme valtavasti eläimiä, kuten hyeenoja, pahkasikoja, puhveleita ja gnu-antilooppeja. Illalla leirissä vessamatkalla vastaan käveli norsu. Yöllä vuorilla oli tosi kylmää ja kosteaa. Aamusafarin jälkeen lähdimme takaisin mutta matkalla pysähdeltiin kauppoihin ostamaan tuliaisia ja mukavia muistoja kotiin. Päivän päätteeksi hyvästelimme upean safarihenkilökunnan. Heitä tulikin heti ikävä." Meillä oli onnea eläinten suhteen ja näimme myös vaikeammin havaittavia lajeja. Kiikaroimme puussa leopardin ja heinikossa sarvikuonoäidin poikasensa kanssa. Näimme krokotiilin ja virtahepoja, puhumattakaan valtavasta määrästä erilaisia lintuja. Safarilla söimme koko matkan parhaat ateriat alkeellisissa olosuhteissa valmistettuina.

"Viimeisenä päivänä vierailimme Nkoarangan kylässä Meru-vuoren rinteellä. Veimme mennessämme reppuja ja Kempeleen srk:n lähetyspiiriläisten kutomia vauvanuttuja. Olisihan Tansaniassa voinut vielä viikon tai pari viihtyä."

Matka ylitti odotuksemme. Näimme vaihtelevan luonnon ja vanhat kulttuurit. Katsoimme leijonaa silmiin, osallistuimme juhlallisuuksiin, tanssimme ja lauloimme. Tansanialaisten lämpö ja toisesta ihmisestä välittäminen sai meidät liikuttumaan. Maa on yksi maailman köyhimmistä ja turva on toisissa ihmisissä. Oma yltäkylläinen elämä rupesikin ällöttämään, kun moni tansanialainen selviää niin vähällä. Opimme myös paljon itsestämme. Tunteet heiluivat laidasta laitaan. Opimme kärsivällisyyttä sekä toisen kulttuurin ja ihmisten kunnioitusta. Arvostamme taas mukavuuksia, muttaopimme sopeutumaan vallitseviin olosuhteisiin. Kaikki saivat myös lisää rohkeutta käyttää vieraita kieliä. Ryhmä viihtyi mainiosti Afrikan lämmössä ja keskenään.

    

Seuraavaa Tansanian seikkailumatkaa suunnitellen,

lukiolaiset Lauri Nisula, Salla Ojala, Essi Pohjonen, Marko Moilanen sekä opettaja Anja Moilanen

Sitaatit opiskelijoiden matkapäiväkirjasta