In English | På svenska | Tekstin koko A- A+
A-Ö
HAKEMISTO

Haukiputaan lukio Haukiputaan lukio

Merkittävä tunnustus kansainvälisyydestä

Haukiputaan lukion kevätjuhlassa 2006 jaettiin lauantaina tavanomaisten stipendien lisäksi merkittävä tunnustuspalkinto kansainvälisyydestä. Stipendin myöntäjä oli Oulun kunniakonsulit ja palkinnon vastaanottajana Haukiputaan lukion opiskelija Samuli Similä.

Stipendin luovutti lakkiaistilaisuudessa Italian kunniavarakonsuli Ulla Kristiina Paananen.

Ulla Paanasen mukaan Konsulikunta on päätöksessään erityisesti halunnut palkita monipuolisesta kansainvälisyydestä, koska yhteistyö ja toisten kulttuurien ymmärtäminen perustuu paitsi kielen osaamiseen myös henkilökohtaisiin tapaamisiin ja ihmisten arkeen tutustumiseen. "Vaikka yhä enemmän tulemmekin toimeen englannin kielellä ympäri maailman, kunkin maan kulttuuriin pääsee parhaiten sisään juuri kielen osaamisen avulla", korostaa Ulla Paananen. Kunniakonsulit arvostavat erityisesti harvinaisten kielten osaamista, mikä tukee pyrkimyksiä laajenevaan yhteistyöhön niin teollisuuden kuin kulttuurinkin alalla.

Oulun kunniakonsuleiden taustayhteisöiltään kokoama 500 euron suuruinen stipendi annetaan konsulikunnan päätöksellä vuosittain vain yhdelle lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa olevalle nuorelle hänen osoittamastaan erityisestä kiinnostuksesta kansainvälisyyttä kohtaan opettajakunnan tekemän ehdotuksen pohjalta. Stipendiä on jaettu vuodesta 1997 lähtien sekä oululaisille että lähikuntien oppilaitoksille. Oulussa toimivat seuraavien maiden konsulit: Ranska, Itävalta, Tanska, Tšekki, Ruotsi, Saksa, Viro, Norja, Islanti, Puola, Liettua, Alankomaat, Kreikka, Britannia ja Italia.

Stipendin saaja Samuli Similä on osallistunut lukion aikana poikkeuksellisen laajasti ja monipuolisesti kansainvälisyyteen. Hän oli lukuvuoden 2004 – 2005 vaihto-opiskelijana Japanissa ja toimii aktiivisesti muun muassa opiskelijavaihtoa järjestävän AFS-Oulun hallituksen jäsenenä auttaen ulkomaalaisia nuoria sopeutumaan ja opastaen suomalaisia nuoria pääsemään opiskelijavaihtoon.

Haukiputaan lukio kuuluu Unescon ASPnet-kouluverkkoon, ja sillä on vakiintuneet kansainväliset yhteydet muun muassa Venäjän Kronstadtiin, jonka kanssa lukio toteutti kuluvan lukuvuoden aikana opetushallituksen tukeman Itämeri-projektin, jossa suomalaiset opiskelijat vertailivat yhdessä venäläisten opiskelijoiden kanssa Hailuodon ja Kotlinin saarten luonnonoloja. Lukiolla on vakiintuneet yhteydet myös Latvian Cesikseen ja se tekee vuosittain kansainvälisyyskurssiin liittyvän opintomatkan, joka ensi vuonna suuntautuu Irlantiin. Kurssiin osallistuu noin 30 opiskelijaa.

Haukiputaan lukiolla on ollut toistakymmentä vuotta kummilapsia kehitysmaissa, joihin osa kansainvälisyyskurssin matkoistakin on suuntautunut. Kuluvan lukuvuoden aikana lukion opiskelijat tekivät myös kahden viikon kieli- ja kulttuurimatkan Englannin Hastingsiin, jossa opettajina toimi sekä suomalainen että englantilainen opettaja. Lukion vaihto-opiskelijoiden lisäksi kansainvälistä leimaa lukiotyön arkeen ovat tuoneet Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan kansainvälisessä opettajakoulutuksessa opiskelevat ulkomaalaiset vaihto-opiskelijat. Koko ensi lukuvuoden lukiossa opettaa amerikkalainen englannin kielen ja kulttuurin lehtori Fulbright-vaihdon puitteissa; lukion oma opettaja opettaa saman ajan englannin opettajana USA:n Medinassa.