Lukuvuosi 2006 - 2007

TUTOR-TOIMINTA

Tutor-vuotemme alkoi jo keväällä 2006 kaksipäiväisen koulutuksen merkeissä. Opimme tutoroinnin arkea ja käytännön asioita opinto-ohjaajamme Krista Kauton ja vanhojen tutoreiden asiantuntevissa käsissä. Oppimassa meitä oli Kaisa Alaluusua, Silja Alatalo, Anja Halonen, Janne Hanhela, Jussi Henttunen, Jaakko Immonen, Juha Inkilä, Voitto Kangas, Sampo Konttavaara, Jesse Kuokkanen, Maria Poukkanen, Virve Rehu, Anna-Maija Räihä ja Sanna Tukiainen. Syksyllä Sanna Tukiainen vaihtui kuitenkin Eetu Ojanperään.

Syksyllä, kun muut kakkoset ja kolmoset saapuivat kouluun kello 11, me tutorit aloitimme lukuvuoden jo kello 8. Piti vielä lyödä aikataulut ja suunnitelmat lukkoon uusien ykkösten tutustuttamiseksi lukioon. Päivä aloitettiin kierrättämällä omaa tutor-ryhmää ympäri lukiota tiloja esitellen. Samaisen tutor-ryhmän kanssa myös pidettiin tapaamisia pitkin syksyä ja seurattiin, miten opinnot ovat alkaneet.

Kuten monet tutor-sukupolvet ennen meitä, järjestimme syksyllä ensimmäisenä isona tehtävänämme tervetuliaisjuhlan uusille ykkösille. Mukaan oli kutsuttu myös vanhat tutorit sekä opettajat. Ohjelmassa oli kaikennäköistä kisailua ja leikkejä.

Pääsimme myös mainostamaan lukiotamme ja kertomaan lukiolaiselämästä käydessämme yhdeksäsluokkalaisten opo-tunneilla. Kävimme vierailuilla sekä Kellossa että Haukiputaalla, osa tutoreista kävi useamman reissun, osa ei niin monta. Näiden vierailuiden lisäksi esittelimme yhdeksäsluokkalaisille lukiotamme ja erinäisiä kursseja erityisinä vierailupäivinä, jotka järjestettiin koeviikon aikana. Vierailimme myös ykkösten opo-tunneilla auttamassa lukujärjestysten tekemisessä ja pidimmepä myös lukkaripajaa kaikille, jotka kaipasivat apua lukujärjestyksen kanssa.

Keväällä olimme Kristan mukana kertomassa tutor-toiminnasta uusille tutor-ehdokkaille. Uusia tutoreita kertyikin mukavasti, ja päättipä muutama vanhakin jatkaa tehtäviään seuraavallakin lukuvuodella. Lisäksi järjestämme viimeisellä viikolla koulun yhteisessä "kevätpäivässä" eukonkantoa.

Vuotemme tutorina on opettanut itse kullekin paljon, eikä vähiten meistä itsestämme. On ollut äärimmäisen palkitsevaa työskennellä auttaakseen uusia lukiolaisia sopeutumaan opiskeluelämään ja jatkaa näin siitä, mihin omat tutorimme jäivät. Vuotemme tutorina huipentuu vielä yhteiseen elokuva- ja syöntireissuun, jonka toteutamme viimeisellä kouluviikolla. Sen jälkeen jätämme hommamme jatkamisen tulevalle tutorsukupolvelle, joka kohtaa uudet haasteet jälleen ensi lukuvuodella.

Janne Hanhela