Ajankohtaista ikäihmisille

< Takaisin

Koronarajoituksia puretaan vähitellen – epidemian perustaso saavutettiin Oulussa rajoituksia ja ohjeita noudattamalla

Oulun siirtyminen koronaepidemian perusvaiheeseen on herättänyt kysymyksiä koronarajoitusten purkamisesta. Rajoituksia puretaan Oulussa vähitellen, ja seurataan purkamisen mahdollisia vaikutuksia Oulun epidemiatilanteeseen. Oulun tilannetta voivat edelleen muuttaa Etelä-Suomen huonompi tautitilanne, muuntovirukset ja pääsiäinen, jonka vaikutus tartuntamääriin ei ole vielä näkyvissä.

Rokotuksista huolimatta tartuntojen leviäminen on mahdollista. Oulussa onkin edelleen tärkeää noudattaa ohjeita ja rajoituksia, jotta Oulun hyvä tilanne saadaan pidettyä.

Rajoitusten purkua käsitellään ensi viikolla

Alueellinen koordinaatioryhmä käsittelee suunnitelmaa rajoitteiden vaiheittaisesta purusta alueellamme 13.4.2021. Oulun kaupungin johtoryhmä päätti 7.4.2021 kokouksessaan, että se kokoontuu linjaamaan rajoituksista ja suosituksista keskiviikkona 14.4.2021.

Aluekoordinaatioryhmä on suositellut aluehallintovirastoa lieventämään kokoontumisrajoitusta 12.4. alkaen nykyisestä kuudesta henkilöstä kymmeneen henkilöön. Samaa suositellaan noudatettavan myös yksityistilaisuuksissa.

Tässä vaiheessa on liian aikaista arvioida esimerkiksi kesän tapahtumien järjestämistä. Kesän tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäminen riippuu epidemiatilanteen kehityksestä koko maassa sekä rokotusten etenemisestä.

Tällä hetkellä Oulussa peruskoulut ja toisen asteen oppilaitokset (lukiot ja ammatilliset oppilaitokset) ovat normaalisti lähiopetuksessa. Uimahallit, koulujen liikuntasalit ja muita kaupungin sisäliikuntapaikkoja on avoinna alle 18-vuotiaiden ryhmämuotoiselle harrastustoiminnalle. Kaupungin liikuntapaikkoja pidetään auki myös terapia- ja kuntoutusryhmille, lähetteellä kuntoutukseen tuleville, liikunta-avustajakortin omaaville sekä kilpaurheilijoille. Uimahallit ja kaupungin tiloissa olevia kuntosaleja avataan uudelleen 65 vuotta täyttäneille 12.4.2021 alkaen. Nuorisotilat, museot ja kulttuurilaitokset ovat suljettuna. Kirjastot palvelevat rajoitetusti. Myös etätyösuositus ja maskisuositukset ovat voimassa.

Perustaso vastaa tilannetta kesällä 2020

Epidemialuokittelun mukaan perustaso tarkoittaa, että epidemiatilanne on vastaava kuin kesällä 2020. Oulu oli epidemian perustasolla marraskuun 2020 loppuun asti, jolloin Oulu siirtyi kiihtymisvaiheeseen. Kiihtymisvaiheesta Oulu siirtyi viikon sisällä leviämisvaiheeseen, josta siirryttiin takaisin kiihtymisvaiheeseen tammikuun 2021 loppupuolella.

Perustasolla tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen. Perustason kriteerien mukaan ajoittain esiintyvät paikalliset ja alueelliset tartuntaketjut ovat hallittavissa, altistuneet ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä, eikä merkittävää leviämistä tunnettujen ryppäiden ulkopuolelle havaita. Perustasolla uudet tapaukset ovat joko satunnaisia yksittäistapauksia tai ne todetaan pääosin karanteenissa jo olevilla. Kiihtymisvaiheessa sen sijaan 14 vuorokauden tapausmäärä on 10-25 ja positiivisten näytteiden osuus on yli 1%.

Jakolinkki