Ajankohtaista ikäihmisille

< Takaisin

Veteraanirahat postitetaan ensi viikolla

Valtiokonttori on myöntänyt lähes miljoona euroa (943 746,90 €) oululaisten rintamaveteraanien kotona asumista tukeviin palveluihin vuodelle 2018.

Määrärahalla tarjotaan rintamaveteraaneille muun muassa veteraaniraha, jolla he voivat ostaa palveluita kaupungin hyväksymiltä palveluntuottajilta.

Veteraaniraha on 1000 euron suuruinen palveluseteli kotona tai palvelutalossa asuville rintamaveteraaneille. Uutena veteraanirahaa myönnetään myös tehostetussa palveluasumisen yksiköissä asuville veteraaneille, jotka saavat veteraanirahaa 700 euron edestä.

Kotona asumista tukevina palveluina veteraani voi ostaa esimerkiksi kotipalvelua, kotisairaanhoitoa, ateria-, vaatehuolto- ja siivouspalveluita sekä sosiaalista kanssakäymistä edistäviä palveluita. Tukipalveluna voidaan myös korvata esimerkiksi polttopuiden pilkontaa, lumen aurausta ja nurmikon leikkausta.

Veteraaniraha mahdollistaa myös muiden kuin lakisääteisten omaishoitajien vapaapäivien hankkimisen.

Veteraanirahan lisäksi veteraanit voivat saada palvelutarpeen arvioon perustuvaa kotihoitoa ja kotipalvelun tukipalveluita ilman asiakasmaksuja tai palvelusetelin omavastuuta.

Henkilökohtainen kirje tulee kotiin

Veteraanirahaan oikeutettuja oululaisia on 397 henkilöä. Kotona tai palvelutalossa heistä asuu 316 henkilöä ja tehostetussa palveluasumisessa 81 henkilöä.

Veteraaniraha on kohdennettu vuosien 1939–1945 sotiin osallistuneille rintamasotilastunnuksen (miehille), rintamapalvelutunnuksen (naisille) tai rintamatunnuksen (rintamalinnoittajille) omaaville rintamaveteraaneille. Se ei koske pitkäaikaisesti laitoshoidossa asuvia rintamaveteraaneja eikä sotainvalideja, joiden sotilasvammalain mukainen työkyvyttömyysaste on vähintään 10 prosenttia. Heidän kuntoutuksensa järjestetään muilla tavoin.

Veteraanien palveluseteli tulee kotiin postitse siihen oikeutetuille veteraaneille huhtikuun alussa.  Sitä voi käyttää 31.7.2019 asti. Palvelun voi maksaa kokonaan palvelusetelillä eikä omaa rahaa tarvitse käyttää lainkaan. Veteraanirahaa ei tarvitse käyttää yhdellä kerralla kokonaan.

Lisätietoa veteraanirahasta saa ikäihmisten Aino-neuvontapalvelusta numerosta p. 044 703 4973.

Jakolinkki