Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Ikäihmisten Aino-neuvonta

Ainolta voi kysyä kaupungin, yksityisen ja kolmannen sektorin palveluista. Neuvonta on maksutonta palvelua ikäihmisille ja heidän läheisilleen.

 

Yhteystiedot

Aino-neuvontanumero 044 703 4973
Osoite Oulu10, Torikatu 10, 90100 Oulu
Sähköposti aino(at)ouka.fi
Avoinna arkisin klo 9–15.  

Ainon verkkoneuvonta Omahoidossa. Yhteys on suojattu.

Vastaamme kaupungin ikäihmisten palveluita koskeviin kysymyksiin myös chatissa perjantaisin klo 12–14.

Palveluopas 65+
Ikäihmisten palveluita ja ohjeita on koottu sähköiseen palveluoppaaseen.

Ajankohtaista

< Takaisin

Ohjeita helteisiin varautumiseen kotona asuville ikäihmisille ja omaisille

Pitkään jatkuvat helteet ovat riski erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairaille. Helteisiin onkin hyvä varautua ennakkoon.

Kuinka varaudut helteisiin ennakkoon

 • asuntoon tulee hankkia lämpömittarit
 • kannattaa myös varmistaa, että ikkunat saa tarvittaessa avattua (jos ilmastointi sen sallii) ja varjostettua vaaleiden sälekaihtimien tai verhojen avulla
 • helposti lämpenevien huoneiden ikkunat kannattaa varjostaa suojaavan kasvillisuuden, ikkunoihin kiinnitettävien kalvojen tai ulkopuolelle asennettavien markiisien avulla
 • jos mahdollista, kannattaa hankkia jäähdyttävä ja siirrettävä ilmastointilaite

Kuinka toimia helteiden aikana

Ilmatieteen laitos antaa hellevaroituksen, kun ennustettu päivälämpötila ylittää kolmena peräkkäisenä vuorokautena 27 ja yölämpötila 14 astetta. Asunnoissa tulee ryhtyä toimenpiteisiin jo muutamia asteita alemmassa lämpötilassa:

 • helteillä omaisten kannattaa vierailla iäkkään luona normaalia useammin. Samalla on hyvä tarkastaa ilmastointi ja täyttää jääkaappi. Iäkkään keho reagoi helteisiin herkemmin, koska taustalla on usein perussairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia
 • varmistakaa, että käytettävissä on riittävästi nesteitä ja muita tarvikkeita. Huolehtikaa riittävästä nesteytyksestä, viilentäkää kehon lämpötilaa esimerkiksi viileiden suihkujen tai kylmäkääreiden avulla sekä huolehtikaa kokonaishyvinvoinnista
 • estäkää lämpötilan kohoaminen asunnossa. Varjostakaa auringonpuoleiset ikkunat sälekaihtimilla tai verhoilla. Ikkunat kannattaa sulkea päivällä, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää, ja tuulettaa tilat illalla tai yöllä läpivedon avulla. Sammuttakaa turhat valot ja sähkölaitteet.
 • jos mahdollista, käyttäkää jäähdyttäviä ilmastointilaitteita
  • muistakaa kuitenkin seuraava: tuulettimista saa helpotusta, jos sisäilma on alle 35 astetta. Koska tuuletin ei viilennä ilmaa, niin tätä lämpimämmässä siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Liian lämpimässä tuuletin lisää kehon lämpökuormaa.
  • tuuletin haihduttaa iholta nestettä, joten sitä ei tule sijoittaa aivan henkilön viereen tai puhaltamaan suoraan iholle.
 • käyttäkää kevyitä, väljiä ja luonnonmateriaaleista, kuten puuvillasta valmistettuja vaatteita ja petivaatteita.  Vaatteita ja petivaatteita voi vaihtaa tavallista tiheämmin.
 • välttäkää ylimääräistä fyysistä rasitusta, samoin ulkoilua päivän kuumimpaan aikaan.

Jakolinkki

Katso myös

Digivinkkejä

Kulttuuriterveisiä ikäihmisille

Kirjaston kotipalvelu

Luupin senioriklubi

Palveluliikenne Onni

Postia Ainolta -lehti

Ilmoita huolesi

Jos sinulla herää huoli ikäihmisen pärjäämisestä, jätä huoli-ilmoitus osoitteessa ouka.fi/huoli

Arvioi mahdollisuuttasi saada henkilökohtaista apua, omaishoidon tukea tai tukea liikkumiseen

Tee tämä kysely, jos sinä tai läheisesi tarvitsette henkilökohtaista apua, omaishoidon tukea tai liikkumista tukevia palveluita, kuten kuljetuspalveluita. 

Tee palveluarvio omaolo-palvelussa

Yhdessä ikäihmisten asialla - Oulun kaupungin ikääntymispoliittiset linjaukset

Lyhytosoite tälle sivulle www.ouka.fi/ikaantyneet