In English | Tekstin koko A- A+

Sivuja ei päivitetä. Ylläpito päättyi 2014.

Ajankohtaista Ajankohtaista

< Takaisin

Valoa Kiiminkijokeen 13.-14.9.

Esite

Kiiminkijokivarren asukkaat haluavat itse vaikuttaa 170 kilometriä pitkän, kolmekymmentä kylää ohittavan, jokiuoman nykytilaan ja tulevaisuuteen. Mikä on veden laatu nykyään, mitä se on tulevaisuudessa ja mitkä tähän vaikuttavat? Mikä on kalakannan tila ja miten sitä voitaisiin parantaa ja mikä on yleensä virkistyskalastuksen rooli? Miten vaikuttavat valuma-alueen ja ilmaston muutokset, maankohoama ja jokisuun liettyminen jokiuomaan ja virkistyskäyttöön ja voidaanko niihin vaikuttaa? Tulisiko joen palvella paikallismatkailua vai kenties laajempaakin turistimatkailua? Mikä on yleensä Kiiminkijokivarren maankäytön strategia uudessa Oulussa?

Näitä ja muitakin kysymyksiä pohditaan maamme ainoan Projekt Aqua –suojelujokeen kuuluvan Valoa Kiiminkijoki –tapahtumassa perjantaina ja lauantaina, syyskuun 13.-14. päivinä. Uuden Oulun juhlavuoden 2013 kuuluvan tapahtuman järjestelyihin osallistuu toistakymmentä yhdistystä ja järjestöä.

Tapahtuma keskittyy Haukiputaan Asemakylällä sijaitsevaan Lomakoti Onnelaan, joka vastaa osaltaan tapahtuman järjestelyistä. Ohjelmaa on kuitenkin laajemmin aina jokisuulta Kiimingin Koitelinkoskelle ja Yli-Kiiminkiin asti.

Perjantai-ilta käynnistyy keskustelufoorumilla, jossa pohditaan jokivarren nykytilaa ja tulevaisuutta. Asiantuntijapuheenvuoroja kuullaan mm. Riista- ja Kalatalouden tutkimuslaitokselta. Kalastusmahdollisuuksien kehittämisen lisäksi keskustellaan myös jokivarren matkailualan ja virkistyskäytön sekä maankäytön ja kaavoituksen näkymistä. Vapaata keskustelua viritellään pullakahvien kera. Ilta huipentuu nuorten musiikkitapahtumaan.

Lauantaina, alkaen klo 15.00 pääsee 40 ensimmäistä ilmoittautunutta opastetulle kiertoajelulle Haukipudas – Koiteli. Kahden tunnin matkalle lähdetään entisen kunnantalon edustalta. Ilmoittautuminen tulee tehdä ennakkoon Oulu10 Haukiputaan pisteeseen.

Kiertoajelun jälkeen yhteinen iltapäivä jatkuu Onnelassa paikkakunnan kulttuuritarjonnan merkeissä. Näistä mainittakoon Haukiputaan taideyhdistyksen valmistelema Valo-teema näyttely, musiikki- ja näytelmä esityksiä sekä runonlausuntaa. TV-stä tuttu Viihdepiikkarit vauhdittaa Onnelan kauniissa pihapiirissä, jossa on tarjolla makkaraa, kahvia, lättyä ja mehua.

Valoa Kiiminkijokeen –tapahtuma huipentuu tulien sytyttämiseen eri puolille Kiiminjokivartta. Tällä Valo-tapahtumalla halutaan kuvata jokivarren asukkaiden optimistista asennetta joen kehittämiseen. Järjestäjät haastavatkin myös jokivarren asukkaita osallistumaan eri tavoin tapahtumaan esimerkiksi sytyttämällä valoja rannoille tai vaikkapa soutamalla valaistulla veneellä Miehekkään saaren laavulle paistamaan makkaraa. Luonnollisesti jokainen osallistuja vastaa itse tuliturvallisuudesta.

Järjestäjät: Suomi-Venäjä-Seuran Haukiputaan, Kiimingin, Yli-iin ja Oulun osastot, SVS:n Pohjois-Suomen piirijärjestö,Haukiputaan Asemakylän , Martinniemen, Siikaputaan ja Haukiputaan kyläyhdistykset, Lomakoti Onnela, Haukiputaan Taideyhdistys, Haukipudas – Seura, Kiiminkijoki ry, Oulun nuorisopalvelu, Martinniemen eläkeläiset, Haukiputaan Kumppanuusyhdistys, Haukiputaan Latu ja Martinniemen Erä- ja Kalakerho.
 

Jakolinkki