In English | Tekstin koko A- A+

Peter von Bagh oppaana 1950-luvun Ouluun 13.4. Peter von Bagh oppaana 1950-luvun Ouluun 13.4.

Ohjaaja, elokuvahistorioitsija, professori Peter von Baghin elokuva MUISTEJA kertoo 1950-luvun Oulusta. Maailman ensi-iltansa elokuva saa Oulussa elokuvateatteri Plazassa lauantaina kutsuvierastilaisuudessa 13.4.2013 klo 15. Ensi-illan jälkeen elokuva tulee elokuvateatteri Studion ohjelmistoon.

Elokuvan esite

Päivällä järjestetään Plazassa klo 10-14 von Baghin tuotantoa ja oululaisuutta käsittelevä seminaari Paikan henki - kuinka muisteja syntyy? Seminaariin on vapaa pääsy.

Sali 2
10.00 - 10.10  Seminaarin avaus
10.10 - 11.00  Olaf Möller: Home and World (englanniksi)
11.00 - 11.15  Elokuvaesitys: Oulu - Pohjolan valkea kaupunki
11.15 - 12.00  Samuli Onnela: Lapin ja Lannan rajalta Oulun lyseolaiseksi
12.00 - 12.15  Tauko

Sali 4
12.15 - 13.00  Kari Sallamaa: Vaiennut koski: sodanjälkeisen kirjallisuuden Oulu
13.00 - 13.15  Peter von Baghin puheenvuoro
13.15 - 14.00  Paneelikeskustelu (Samuli Onnela, Kari Sallamaa, Marja Tuominen ja Kaarina Niskala)

Elokuvassa ohjaaja tekee aikamatkan lapsuutensa ja nuoruutensa kaupunkiin. Laaja esseetyyppinen elokuva hyödyntää erilaista arkistomateriaalia: elokuvaa, valokuvia, maalauksia ja muitakin taideteoksia. Ainutlaatuista materiaalia on niin Pohjois-Pohjanmaan museon ja Oulun taidemuseon kokoelmista,  Kalevan arkistosta kuin Yleisradion filmiarkistosta ja yksityishenkilöiden komeroiden kätköistä. Elokuva maalaa kaleidoskooppimaisen näyn pohjoisesta kaupungista ja sen hengestä. Eräs nuoruus, aikakausi ja kaupunki heräävät taianomaisesti henkiin. Elokuva on henkilökohtainen ja paikallinen, mutta samalla yleinen ja universaali.

"Aiheen koen sekä olennaisena että velvoittavana. Helsinkiä on filmattu loputtomasti, Oulusta meillä ei ole melkein mitään – paitsi amatöörikuvat, perhealbumit ja luokkakuvat. Kymmenkunta Oulussa käynyttä uutiskatsausta on arvioni mukaan riittävä pohja hyvinkin laajapohjaiseen selvitykseen", sanoo Peter von Bagh. Hänen mielestään lapsuuden ja nuoruuden paikka on aina paras, koska siihen tiivistyy niin paljon, koko elämisen suuri illuusio. "Oulu on tällaisen teeman kuvauskohteena lupaavan ristiriitainen, sitäkin ilmaisevammin kun pohjaksi asettuu viattoman ikäkauden ehjä muisto", hän perustelee.

Elokuva jatkaa Peter von Baghin dokumenttielokuvien sarjaa. Hänen elokuvansa ovat kiertäneet menestyksekkäästi eri puolilla maailmaa. Maailmankuulu kriitikko Jonathan Rosenbaum valitsi von Baghin Helsinki, ikuisesti -elokuvan yhdeksi 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen kymmenestä parhaasta elokuvasta. Muun muassa Rotterdamin, Buenos Airesin ja Tromssan elokuvafestivaalit ovat esittäneet laajat retrospektiivit von Baghin tuotannosta.

Muisteja-elokuvan on kuvannut Arto Kaivanto, leikkauksesta vastaa Petteri Evilampi ja äänisuunnittelusta Martti Turunen. Anna Korhonen on toiminut arkistotoimittajana, tuottaja on Jouko Aaltonen ja tuotantoyhtiö Illume Oy. Rahoittajina ja yhteistyökumppaneina ovat Suomen elokuvasäätiö, AVEK, Yleisradio, Oulun kaupunki, sanomalehti Kaleva, Merikoskikerho/Uuden Oulun juhlavuosi ja Oulun Elokuvakeskus.

Elokuvan internetsivut: http://muisteja.illume.fi
Pressikuvat ja muu materiaali: Maarit Mononen 09 1481489, maarit.mononen@illume.fi
Lisätietoja elokuvasta: tuottaja Jouko Aaltonen 0500 877458, jouko.aaltonen@illume.fi
Lisätietoja seminaarista: Kaisu Mikkola 0400 529065, kaisu.mikkola@mail.suomi.net  

Järjestäjinä Merikoskikerho/Uuden Oulun juhlavuosi, Oulun elokuvakeskus ja Illume Oy

Kuva Heini Lehväslaiho