Ajankohtaista

< Takaisin

Aina vihreää ambulanssille ja paloautoille

Oulun seudun hälytysajoneuvot ovat saaneet käyttöönsä uudet liikennevaloetuudet. Etuuksien ohjaus perustuu satelliittipaikannukseen ja langattomaan tiedonsiirtoon. Liikennevalot vaihtuvat automaattisesti vihreäksi hälytysajoneuvon lähestyessä risteystä. Etuudet tekevät hälytysajoista turvallisempia ja ihmisiä sekä omaisuutta päästään pelastamaan nopeammin. Tilanne on selkeä muulle liikenteelle ja liikennevalojen poikkeavalle toiminnalle on yleensä syy näkyvillä.

Järjestelmän ensimmäinen vaihe läpäisi juuri vastaanottotarkastuksen. Tällä hetkellä on käynnissä varsinaista vastaanottoa edeltävä kahden kuukauden virallinen koekäyttö. Etuudet ovat käytössä 90 liikennevaloristeyksessä ja 10 hälytysajoneuvossa. Vuoden päästä järjestelmä kattaa vähintään 160 liikennevaloristeystä ja 30 hälytysajoneuvoa. Järjestelmän erinomaisen toiminnan ja kustannustehokkuuden vuoksi on käynnistetty jo nyt neuvottelut järjestelmän laajentamisesta muualle Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen sekä muille hälytysajoja suorittaville tahoille.

Järjestelmän taustalla on tilaajan innovaatio, jolla voisi olla maailmanlaajuiset markkinat – vastaavaa ei ole käytössä muualla. Järjestelmä eroaa muista siinä, että se kattaa valmistuttuaan kaikki liikennevaloristeykset ja jokaisen tulosuunnan. Etuudet ohjaavat automaattisesti myös liikennekameroita. Kamerakuvaa käytetään liikenteenhallintaan, liikennesuunnitteluun, kuljettajakoulutukseen ja tarvittaessa onnettomuustutkintaan. Etuusjärjestelmän osia tullaan käyttämään myös muihin erikoisohjauksiin, kuten joukkoliikenne-etuuksiin ja ruuhkanpurkuihin.

Kalustopäällikkö Kari Malisen mukaan kuljettajat ovat ottaneet uuden järjestelmän hyvin vastaan ja pelastuslaitoksella toivotaan sen nopeaa laajentamista. ”Järjestelmän suurin hyöty on hälytysajon sujuvuus, mutta etuna on myös vähäinen haitta muulle liikenteelle” toteaa liikenneinsinööri Jukka Talvi.

Etuusjärjestelmän tilaajina toimivat Oulun kaupungin Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, Oulu-Koillismaan pelastusliikelaitos sekä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Järjestelmän toimittavat Signal Partners Oy sekä tämän alihankkijat Special Code Oy ja Elektro-Arola Oy. Järjestelmä toteutetaan suuren liikennevalomäärän vuoksi kolmivuotisena hankkeena ja sen kustannusarvio on noin 300 000 euroa.

Lisätietoja:
Liikenneinsinööri Jukka Talvi, Oulun kaupungin Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, p. 044 703 2108, etunimi.sukunimi@ouka.fi

Kalustopäällikkö Kari Malinen, Oulu-Koillismaan pelastusliikelaitos p. 044 703 8640, etuni-mi.sukunimi@ouka.fi
 

Jakolinkki

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin viralliset ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa www.ouka.fi/kuulutukset