Ajankohtaista

< Takaisin

Avoimen datan innovaatiota – Oulu hyvin edustettuna palkituissa sovelluksissa

Avoimen datan innovaatiokilpailussa, Apps4Finlandissa, palkittiin 3.12.2014 tämän vuoden parhaat kisatyöt. Uusina osa-alueina tänä vuonna oli Apps4Pohjois-Pohjanmaan osakilpailu sekä Apps4Mobility-teemakilpailu. Kilpailujen tavoitteena on edistää avoimen dataan pohjautuvaa ajattelua alueella sekä aktivoida kehittäjiä rakentamaan kilpailukykyisiä sovelluksia alueen elinvoiman edistämiseksi.

Apps4Pohjois-Pohjanmaan osakilpailun järjestäjinä toimivat Oulun kaupunki, BusinessOulu, OuluHealth verkosto, Oulun yliopisto, Center for Health & Technology, Oulun ammattikorkeakoulu, Pohjois-Pohjanmaan liitto sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Apps4Pohjois-Pohjanmaa kilpailun teemana tänä vuonna oli terveyden, hyvinvoinnin ja liikunnallisuuden edistäminen avoimia datalähteitä ja mobiliteettia hyödyntämällä. Paikalliskisan parhaat kisatyöt palkittiin Oulussa 27.10.2014.

"Alueelta tuli kuusi kovatasoista kisatyötä, jotka jatkoivat paikalliskisasta kansalliseen finaaliin. Pohjoisen kisatöistä kansallisen kisan voittajakolmikkoon selvitti tiensä Mapitare-karttasovellus (Vaikuta-sarja).", kertoo tietohallintopäällikkö Juhani Heikka

Apps4Mobility-kilpailussa haettiin sovelluksia, jotka helpottavat ihmisten, tavaroiden tai palveluiden liikkumista uusilla tavoilla. Sovellukset voivat mahdollistaa eri liikkumismuotojen joustavan yhdistämisen matkaketjussa, tai tarjota muita keinoja tehdä liikkumisesta nykyistä sujuvampaa, turvallisempaa, ympäristöystävällisempää tai jopa hauskempaa. Sovellukset voivat myös auttaa liikkumispalveluiden tarjoajia tuottamaan parempia palveluita. Apps4Mobility kisan mahdollistivat Liikennevirasto, Trafi, HSL sekä Tampereen, Oulun ja Jyväskylän kaupungit.

"Saimme kisaan yli 20 liikkumiseen liittyvä sovellusta. Oli hienoa nähdä, kuinka monella tavalla tarjolla olevia datalähteitä voidaan käyttää liikkumisen helpottamiseen" sanoo kisan koordinaattori Joonas Pekkanen.

Apps4Mobility kisan parhaat työt palkittiin

Apps4Mobility palkitsi kisatöiden joukosta parhaat liikkumista helpottavat mobiili- ja verkkopalvelut.

  • Ensimmäisen sijan vei Oulussa ja Helsingissä pilotoitu Sujuvuusnavigaattori, joka kerää tietoa pyöräliikenteen sujuvuudesta ja auttaa löytämään nopeimmat pyöräilyreitit kaupungissa. Navigaattori opastaa perille myös muita kulkumuotoja käyttäen sekä toimii Android- ja iOS-laitteilla sekä nettiselaimilla.
     
  • Toisen palkinnon pokannut Nysse on helppokäyttöinen ja monipuolinen Windows Phone -sovellus Tampereen, Helsingin Oulun ja Jyväskylän seutujen joukkoliikenteeseen.
     
  • Kilpailussa kolmannelle sijalle tuli nettiselaimilla toimiva Matka-aika, joka kertoo kartalla, miten nopeasti koko Suomi on saavutettavissa niin autolla, pyörällä kuin joukkoliikenteelläkin.

"On hienoa havaita, että kaikki palkitut sovellukset toimivat myös Oulussa. Tämä motivoi entisestään avaamaan lisää julkista dataa ja hyödyntämään avointa lähdekoodia. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan.", kertoo Oulun kaupungin liikenneinsinööri Jukka Talvi, joka toimi myös voittaneen sovelluksen taustajoukoissa.  

"Oulun kaupungin näkökulmasta tämä pioneerityö datan avaamisessa alkaa tuottaa tulosta – datapankkien päällä istuvat virkamiehet ovat rohkaistuneet avaamaan datahanat – nyt tarvitaan kehittäjäyhteisön aktivointia ja sitä on luvassa heti vuoden vaihteen jälkeen", kertoo tietohallintopäällikkö Juhani Heikka.

Luvassa lisää kisainnostusta

Apps4Finland-kilpailun innoittamana oululainen Qaamos Oy on käynnistänyt Android sovellusten kehityskilpailun "Android Apps 4 Food Aurora". Deadline kisatöille 28.1.2015 -  Paras sovellus palkitaan!

Lisätietoja:
Oulun kaupunki, Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, liikenneinsinööri Jukka Talvi, jukka.talvi@ouka.fi+358 44 7032 108

Apps4Finland-kilpailun projektipäällikkö Joonas Pekkanen, joonas.pekkanen@forumvirium.fi +358 50 5846 800

Apps4Pohjois-Pohjanmaa,Tietohallintopäällikkö Juhani Heikka, Oulun kaupunki, tietohallinto, juhani.heikka@ouka.fi  + 358 44 703 1627

 

www.apps4finland.fi
Facebook: https://www.facebook.com/Apps4Finland
Twitter: http://twitter.com/Apps4Fi #apps4finland

Apps4Finland
Suomi on maailman johtavia avoimen datan yhteiskuntia. Muuttuvassa mediamaailmassa kaivataan koko ajan uusia ideoita ja ratkaisuja. Apps4Finland-kilpailu on areena, jossa innovatiivisuus, uusi teknologia, data ja ihmiset kohtaavat.

Jakolinkki

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin viralliset ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa www.ouka.fi/kuulutukset