Kadut ja yleiset alueet


Oulussa on reilu 950 kilometriä ajorataa, yli 790 kilometriä pyöräteitä ja kevyenliikenteen väyliä ja lisäksi kaava-alueen ulkopuolisia pyöräteitä ja väyliä on yli 760 kilometriä. Määrä lisääntyy vuosittain, kun uusia katuja rakennetaan. Rakennushankkeet ovat usein monien osapuolten yhteistyön tuloksia. Lisätietoa rakennushankkeista löytyy linkki katurakentamisen sivustolle.

Asemakaava-alueella olevien katujen, torien, katuaukioiden, puistojen, istutusten ja muiden näihin verrattavien yleisten alueiden kunnossapito- ja puhtaanapito on kunnan vastuulla. Kaupungilla ja yksityisten kiinteistöjen haltijoilla on omat velvollisuutensa katujen kunnossapidossa. Ne määräytyvät katujen kunnossa- ja puhtaanapitolaista. Lisätietoa katujen kunnossapitoasioista löydät linkki katujen kunnossapidon sivustolle.

Palautetta kaupungin ylläpitämistä yleisistä alueista voit antaa sähköisen palautejärjestelmän kautta linkki sähköiselle palautesivustolle.

Yleisten alueiden lupien verkkoasiointipalveluun löydät linkki sähköiseen asiointipalveluun

Ajankohtaista

< Takaisin

Panttiparkit ilmestyivät Oulun katukuvaan

 

Oulun keskustan alueella kokeillaan kesän ajan panttiparkkeja tyhjille juomapakkauksille. Panttiparkkien tavoitteena on saada pullot ja tölkit pois roska-astioista ja kadun varsilta sekä edistää kesäisen kaupungin siisteyttä. Kokeilun toteuttavat Oulun kaupunki ja juomapakkausten kierrätystä Suomessa hallinnoiva Palpa.

Panttiparkki on roska-astian kylkeen tai muuhun sopivaan paikkaan kiinnitettävä putkimainen teline. Kuka tahansa voi jättää tyhjän tölkin tai pullon telineeseen ohi kävellessään, ja vastaavasti kuka tahansa voi poimia panttiparkissa odottavat pakkaukset mukaansa.

Panttiparkkeja on asennettu Oulun keskustan alueelle puistoihin ja katualueille. Panttiparkit muistuttavat kaupunkilaisille, että ympäristön puhtaanapito on yhteinen asia.

Panttiparkki on helppo käyttää sekä palauttajalle että pullon tai tölkin matkaansa nappaavalle. Telineessä on sivuun kääntyvä pohjakappale, jonka ansiosta lieriöön kertyneet pakkaukset saa helposti talteen.

Juomapakkausten palautusjärjestelmä on hieno esimerkki kiertotaloudesta

Pantillisten juomapakkausten palautusasteet ovat Suomessa maailman parhaat: yli yhdeksän kymmenestä ostetusta juomapakkauksesta palautuu takaisin kierrätykseen. Järjestelmä toimii, koska suomalaiset ovat tunnollisia pullojen ja tölkkien palauttajia.

– Juomapakkausten palautusjärjestelmä on kiertotaloutta parhaimmillaan. Järjestelmän kautta kerätty materiaali on hyvää ja tasalaatuista, ja siksi se saadaan hyödynnettyä tehokkaasti uudelleen esimerkiksi uusina juomapakkauksina. Juomapakkausten palauttaminen on erittäin fiksua kierrätystä, kertoo Palpan viestinnästä vastaava johtaja Tommi Vihavainen.

Kodeista pakkaukset palautuvat hyvin, mutta etenkin kesäisin pulloja ja tölkkejä jää ulos ja julkisiin tiloihin matkan varrelle. Tyhjiä juomapakkauksia jätetään puistoihin, roska-astioiden liepeille ja sähkökaappien päälle odottamaan kipeämmin rahaa kaipaavaa palauttajaa. Tyhjä pullo tai tölkki saattaa päätyä myös roskakoriin. Roskis ei ole pantilliselle juomapakkaukselle oikea paikka, sillä sekajätteen joukosta pakkauksia ei voi kerätä takaisin kiertoon. Pullot ja tölkit katuroskiksessa voivat myös aiheuttaa työtä kaupungin puhtaanapidolle.

– Rahanarvoisen pantin vuoksi juomapakkauksia kaivetaan roska-astioista talteen. Juomapakkausten kerääminen roska-astioista on kuitenkin ongelmallista, sillä roskat leviävät helposti ympäristöön. Jäämmekin mielenkiinnolla seuraamaan, kuinka panttiparkki-kokeilu lähtee Oulussa käyntiin, toteaa Oulun kaupungin kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen.

Suomessa panttiparkkeja on käytössä myös Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä. Näissä kaupungeissa kokemukset ovat olleet erinomaisia. Maailmalla panttiparkkeja on käytössä muun muassa Ruotsissa monissa eri kaupungeissa sekä Saksassa.

Tietoisku juomapakkausten kierrätyksestä

Lisätietoja
Johtaja, Jäsenpalvelut, ICT, viestintä, Tommi Vihavainen, Suomen Palautuspakkaus Oy, puh. 050 533 1903, tommi.vihavainen@palpa.fi
Kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen, Oulun kaupunki, puh. 044 703 2151, heikki.pulkkinen@ouka.fi

 

Palpa – 1,7 miljardia ympäristötekoa vuodessa

Suomen Palautuspakkaus Oy:n (Palpa) tehtävänä on huolehtia pantillisten juomapakkausten kierrätyksestä ja sen edistämisestä Suomessa. Palpan kierrätysjärjestelmät kattavat lähes kaikki virvoitusjuoma-, vesi-, olut-, siideri-, lonkero- ja urheilujuomapullot ja -tölkit sekä lähes kaikki Alkossa myytävät pullot. Suomessa juomapakkausten palautusaste on maailmanlaajuisesti huippuluokkaa. Palpa on voittoa tavoittelematon yritys, jonka toimintaa valvoo Pirkanmaan ELY-keskus ja jonka omistavat kaupan keskusliikkeet ja panimot.

Lisätietoa Palpasta ja pantillisten juomapakkausten kierrätyksestä:
www.palpa.fi
www.pantilliset.fi

Jakolinkki

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin viralliset ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa www.ouka.fi/kuulutukset

Yleisten alueiden käyttöluvat
verkkoasiointipalvelu - ohje

>> Siirry asiointipalveluun

Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut

 • Käyntiosoite work Solistinkatu 2, Oulu
 • Postiosoite postal PL 32, 90015 Oulun kaupunki
  90140 Oulu
 • Puhelin Vaihde work 08 558 410
  Kaupungin puhelinpalvelunro
  work 08 558 558 00
 • Aukioloajat arkisin 8-16
 • Anna palautetta

  Palaute katuvaloista
Tiedot esitetään hCard-muodossa.