Eurofuturoscope - Kansainväliset yhteydet - Oulun kaupunki

Eurofuturoscope Eurofuturoscope

Eurofuturoscope on kahden eurooppalaisen kaupungin ja kuuden alueen muodostama yhteistyöverkosto, joka on perustettu Viennen alueella, Ranskassa. Oulu solmi kahdenvälisen yhteistyösopimuksen Viennen alueen kanssa 1998 ja verkostosopimus kaikkien toimijoiden välillä allekirjoitettiin kesäkuussa 2001. Yhteistyösopimus päivitettiin ja allekirjoitettiin kumppanien kesken uudelleen lokakuussa 2008.

Eurofuturoscope-sopimus (pdf)

Kuva: Yhteistyösopimus allekirjoitetaan Bonnissa 10.10.2008.

Verkoston jäsenet ovat sopineet tekevänsä yhteistyötä seuraavilla aloilla:

  • Koulutus ja nuorten kansainvälinen liikkuvuus
  • Kansainvälinen kauppa, pk-yritykset ja elinkeinoelämän kehittäminen
  • Ympäristö
  • Aluesuunnittelu
  • Matkailu
  • Väestörakenteen muutos

Eurofuturoscopen jäsenet kokoontuvat kerran vuodessa verkostokokoukseen tarkastelemaan vuoden aikana tehtyjä tuloksia ja suunnittelemaan seuraavaa vuotta. Verkostokokouksen pitopaikka kiertää jäsenalueilla ja kaupungeilla. Oulussa verkostokokous pidettiin 7. – 11.9.2005.

Eurofuturoscopen jäsenet:

Wroclaw, Puola: Lähes 700 000 ihmisen Wroclaw on Länsi-Puolan suurin kaupunki Ala-Sleesiassa. Kaupunki on alueensa taloudellinen, tieteellinen ja kulttuurinen keskus. Kaupungilla on rikas ja monipuolinen menneisyys, johon tsekit, saksalaiset, juutalaiset ja puolalaiset ovat jättäneet jälkensä.

Hainautin alue, Belgia: Länsi-Belgiassa, ranskankielisessä Walloniassa olevalla Hainautin alueella asuu 1 300 000 ihmistä. Alueen suurimmat kaupungit ovat Mons, Tournai, La Louvière, ja Charleroi. Entisen teollisuusalueen elinkeinoina ovat nykyisin teknologia ja koulutus.

Viennen alue, Ranska: Asukkaita alueella on noin 400 000 ja tärkeimmät kaupungit ovat Poitiers, Châtellerault, ja Loudun. Poitiersin 1431 perustettu yliopisto on Ranskan vanhimpia. Euro'Futuroscope verkosto syntyi Viennen alueella, kun verkostoituminen ja tiedon jakaminen eurooppalaisten alueiden ja kaupunkien kesken koettiin ratkaisuksi kehityksen turvaamiseksi.

Köln – Bonn alue, Saksa: Noin 3 200 000 asukkaan Köln - Bonn alue Reinin seudulla kuuluu kymmenen taloudellisesti voimakkaimpien alueiden joukkoon Euroopassa. Tärkeimmät kaupungit ovat Köln, Bonn ja Oulun ystävyyskaupunki Leverkusen. Alue on sijainniltaan keskeinen ja dynaaminen talousalue. Kölnin kaupunki on alueen kulttuurielämän keskus ja merkittävä yliopistokaupunki.

Bács - Kiskunin alue, Unkari: Bács - Kiskunin alue on Unkarin suurin maakunta ja siellä on 555 000 asukasta. Alueen tärkein kaupunki on Kecskemét, jossa suurin osa maakunnan asukkaista asuu. Maakunta luottaa elintarviketeollisuuteen, matkailuun ja kansainväliseen yhteistyöhön tulevaisuuden turvaajana.

Corkin alue, Irlanti: Corkin alue on Irlannin tasavallan laajin maakunta jossa on yli 410 300 asukasta. Alueen pääkaupunki on Cork. Maakunnan valtuusto on sitoutunut kehittämään aluetta tavalla, jossa asukkaat ovat tiiviisti mukana. Corkin alue haluaa tarjota asukkailleen korkealaatuiset palvelut, työpaikat, taloudellisen kasvun, hyvän ympäristön ja mahdollisuudet osallistua päätöksentekoon.

Padovan provinssi on osa Veneton maakuntaa Koillis-Italiassa. Alueella asuu 890 000 asukasta ja sen pääkaupunki Padova sijaitsee 40 km Venetsiasta länteen. Padovan talous ja teollisuus on muun Pohjois-Italian tapaan dynaamista, alue on hyötynyt hyvästä sijainnistaan ja yhteyksistään Alppien suojassa. Padovan vuonna 1222 perustettu yliopisto on yksi Euroopan vanhimpia, ja sen opettajakuntaan on kuulunut mm. Galileo Galilei. Kaupunki onkin läpi historiansa ollut Veneton alueen tieteen ja kulttuurin keskus.