Energiakisan voitto - Kastellin päiväkoti - Oulun kaupunki

Energiakisan voitto Energiakisan voitto

​Talvilomaviikon jälkeinen maanantai-aamu alkoi Kastellin idyllisessä päiväkodissa tuttuun tapaan. Aamupalan nauttimisen jälkeen pienet valosalapoliisit kiertävät tarkistamassa päiväkodin valaistustilanteen kiinnittäen värikoodimerkkejä valokatkaisijoiden viereen: turhista valoista punainen merkki, sopivasta valaistuksesta vihreä.

Salapoliisihommien jälkeen siirrytään salin puolelle. Jotakin jännää on luvassa, mutta mitä?
”Jee, me voitettiin” hihkuvat lapset ja aikuiset riemuissaan juhlistaessaan vuoden 2014 energiansäästökilpailun voittoa.  Iloiseen juhlaohjelmistoon kuului yhdessä lausuttuja loruja ja laululeikkejä ja taisipa olla niin, että lasten silmistä, ilmeistä ja liikkeistä säihkyvä ilo tuntui olevan talon aikuisille se kaikkein suurin palkinto!

Pienet tärkeät asiat

Päiväkodin johtaja Katja Pirttikoski kertoo, että lapset ovat sisäistäneet hienosti energian säästämisen; käsiä pestessä ei läärätä liikaa vedellä ja turhat valot muistetaan sammuttaa. Näillä pienillä, mutta tärkeillä toimenpiteillä päiväkodin sähkön ja veden kulutus on vähentynyt kumpainenkin seitsemän prosentin verran.

Kestävän kehityksen yhdyshenkilö Leila Virtanen kertoo, että päiväkodissa toimitaan kaikilla tasoilla kestävän kehityksen periaatteen mukaisesti. Jokaisessa ryhmässä lajitellaan maitopurkit, paperit, lasi, metallit jne. sekä käytetään kierrätysmateriaalia mm. askarteluihin. Tänä vuonna päiväkodin Vihreä lippu –teemaan liittyen keskitytään sähkön ja veden kulutuksen lisäksi biojätteen määrän vähentämiseen ja lähiympäristöstä (luonto, eläimet, kasvit) huolehtimiseen.

Haaveena kevätretki

Katja ja Leila iloitsevat siitä, että pienen päiväkodin aktiivinen ote energian säästämiseen palkittiin huikealla 2000 euron summalla. Palkintorahat on tarkoitus käyttää Katjan sanoin ”johonkin pysyvään ja isompaan” ja lisäksi haaveena olisi päästä kevätretkelle paikkaan, jossa voisi tutustua lähiruoan tuottamiseen. Mikäli voittosummasta riittää myös leluhankintoihin, lapset otetaan mukaan leluostoksille.
 
Mahtaa päiväkodissa puhallusvillojen keskelle hirsimökkinsä rakentanut Vintin Tonttu hyristä tyytyväisenä huomatessaan kuinka hienosti lapset ja aikuiset pitävät talosta huolta. Onpa Vintin Tonttu itsekin osallistunut energiasäästökisaan – hän on lähettänyt lapsiryhmille kirjeitä siitä, kuinka sähköä säästetään.

Kaikille meille tonttu antaa vinkin: ”Sammutelkaa turhat valot ja antakaa kevätauringon virrata valoksi huoneisiin ja iloksi ihmismieliin!”

Juhlatarjoilusta vastasi taloon hetkessä syntynyt jäätelöbaari. Jokainen lapsi sai valita mitä jäätelöä halusi annokseensa: mansikkaa, vaniljaa vai suklaata?  Saako olla kinuskikastiketta? Entäpä strösseleitä? Ja kaiken kruunuksi vohvelikeksi – jo vain kelpaa herkutella.

Vuonna 2014 toteutetun päiväkotien energiansäästökilpailun järjestivät Schneider Electric, Oulun Tilakeskus, Oulun seudun ympäristötoimi ja sivistys- ja kulttuuripalveluiden varhaiskasvatuspalvelut. Kilpailun teemana oli energiansäästö, sisältäen sähkön- ja vedenkulutuksen. Vuoden aikana pidettiin kaksi väliarviointia, jossa lapset pääsivät piirtämään kilpailun teemaan liittyviä piirustuksia. Lisäksi päiväkodeissa on keskusteltu kestävään kehitykseen liittyvistä asioista. Erityisesti on huomioitu, miten sähköä ja vedenkulutusta voidaan säästää esim. päiväkodeissa."Jee, me voitettiin!"