Ajankohtaista

< Takaisin

Kaukovainion koululle rakennetaan energiankulutukseen liittyvä oppimisympäristö

Kaukovainion koulun eli Hiirihaukkatalon katolle rakennetaan tänä keväänä aurinkovoimala. Toukokuussa valmistuvan voimalan teho on 15 kWp, ja sen on tavoitteena kattaa noin puolet rakennuksen kesän ajan sähkönkulutuksesta. Lisäksi rakennukseen tulee kymmeneen tilaan anturit, jotka mittaavat hiilidioksidin määrää sekä lämpötilaa. Liikuntasalin pukuhuoneiden vedenkulutusta seurataan erillisillä antureilla.

Aurinkovoimalan tuotto, antureiden tuottama mittaustieto sekä veden ja lämmityksen kokonaiskulutukset tulevat osaksi oppimisympäristöä, jota koululaiset voivat hyödyntää opiskelussa. Energiankäyttö tuodaan nähtäville oppilaille, ja siitä voidaan tehdä esimerkiksi erilaisia laskutehtäviä opetukseen.

Anturoinnit valmistuvat rakennukseen kesän aikana, joten oppimisympäristö otetaan käyttöön syksyllä koulunkäynnin alkaessa.

Hiirihaukkatalolle on suunnitteilla tulevaisuudessa myös kaukolämmön paluulämmön hyödyntäminen.

Toimenpiteet ovat osa Making City -hanketta, joka saa rahoitusta Horizon 2020 -ohjelman Smart Cities and Communities (SCC) -teemasta.

Making City ja EU-lippu -logot

Jakolinkki

Tapahtumia ja muuta Kaukovainioon liittyen

Kaukovainio omaksi -tapahtuma

Kaukovainio omaksi –tapahtuma Siivouspäivänä 28.8.2021 klo 9-13.
Tapahtumassa mm.

  • Keskusaukiolla peräkonttikirppis, musiikkia ja infoiskuja
  • Auttava yhteisö –hanke jutustelee asukkaiden kanssa
  • Potnapekka-ajelulla tutustu alueeseen ja ilmastotekoihin
  • Koululla kahvila, myyjäiset ja urheiluvälinekirppis
  • Osallistu tapahtumaan kuten oppilaatkin tekevät!

Tapahtuma järjestää Making city -hanke yhdessä Kaukovainion toimijoiden kanssa.
Osallistu tapahtumaan siivouspäivän hengessä kirppistelemällä, tuulettamalla ajatuksia energiatehokkuudesta, perehtymällä Auttava yhteisö -teemaan, tukemalla oppilaiden toimintaa ja ottamalla Kaukovainion omaksi!

Tule, tutustu ja toimi Kaukovainiolla!

 

Kaketsu

Kaketsu on kirja oululaisesta metsälähiöstä nimeltä Kaukovainio. Lähiöelämää ovat tallentaneet usean vuoden ajan tutkija ja sanataitelija Uma Nissi sekä valokuvaaja Sanna Krook. Lopputuloksena on tämä tarinoitu valokuvakirja, jossa Kaukovainio ja sen asukkaat saavat äänen kuvin ja sanoin.

Valokuva kirjasta Kaketsu

 

Diaesitykset

Esitteet

Kuvat