Ajankohtaista

< Takaisin

Oulun Hiukkavaaran alueen kaupunkikehittämiselle kansainvälinen palkinto

Hiukkavaara

Oulun kaupunki palkittiin 7.9.2018 Euro-China Green & Smart City -palkinnolla kestävästä ja älykkäästä kaupunkikehittämisestä. Palkinto myönnettiin Hiukkavaaran kaupunkisuunnittelusta ja -kehittämisestä, rakentamisesta sekä yhteistyöstä yritysten ja osallisten kanssa. Palkintoseremoniassa Kiinan Ningbossa Oulun kaupunkia edustivat yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki, rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä ja kaavoitusarkkitehti Leena Kallioniemi.

Euro-China Green & Smart City -palkinnot arvostavat innovatiivisia, kansainvälisesti korkeatasoisia, kestäviä ja tulevaisuusorientoituneita kaupunkisuunnittelun ratkaisuja kohti kestävää kehitystä eurooppalaisissa ja kiinalaisissa kaupungeissa.

Hiukkavaaran alueen suunnittelussa ja rakentamisessa on tehty pitkäjänteistä kehitystyötä vuodesta 2006 lähtien. Suunnittelussa on tunnistettu 29 kestävän kaupunkisuunnittelun kriteeriä, joilla vaikutetaan vähäpäästöisen yhteiskunnan rakentamiseen. Suunnittelun lähtökohtana ovat olleet joustava asemakaava, ihmisen mittakaava, yritysyhteistyö, osallistaminen, energiatehokkuus, uusiutuvat energiat, 3D-mallintaminen, älykkyys, kulttuuri, luonto sekä talvikaupunkisuunnittelu- ja rakentaminen, kaupunkielämä kaikille vuodenajoille. Energia nähdään kokonaisvaltaisena suunnitteluna kaavoituksen alusta rakentamiseen ja ylläpitoon - elinkaareen. Joustava asemakaava mahdollistaa innovatiivisen ja taloudellisesti kestävän rakentamisen. Hiukkavaaran alue on toiminut alustana useille piloteille ja kehittämishankkeille, joista laajimpia ovat Integroivan kaupunkikehittämisen elinkaarimalli (INURDECO) sekä Tulevaisuudet talot ja uusiutuva energia -kehittämishankkeet. Hiukkavaaran Kivikkokankaan pilotissa on testattu yhteistyössä satojen yritysten kanssa tulevaisuuden talojen rakenneteknisiä innovaatioita ja uusiutuvien energioiden hybridiratkaisuja samalla varmistaen terveelliset ja kestävät rakennukset. Pilottikohteissa syntyneitä uusia ja toimivia innovaatioita on välittömästi jalkautettu rakennuslupaan liittyvän ennakoivan laadunohjauksen avulla koko Oulun rakentamiseen. 

Palkinto osoittaa, että Oulun vaihtoehtoisella kestävällä kehityksellä ja älykkäillä ratkaisuilla on kansainvälistä mielenkiintoa. Palkinnosta saatu huomio vahvistaa Hiukkavaaran asemaa innovaatioalustana entisestään ja yritysten mahdollisuuksia kehittää ratkaisujaan. Hiukkavaaran kaavoitus ja rakentaminen on aiemmin palkittu kansallisilla palkinnoilla sekä esitelty lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä seminaareissa ja vierailuilla.  

Euro-Kiinan Green & Smart City -palkintoja myöntävät Fondation Prospective et Innovation ja China Center for Urban Development yhteistyössä Euroopan komission kanssa. Yhteistyön tavoitteena on edistää vuoropuhelua ja tiedonvaihtoa Euroopan ja Kiinan välillä. Palkintoseremonia järjestettiin kolmen päivän foorumin 6.-8.9.2018 aikana Euro-China Green & Smart City -huippukokouksessa. Foorumi kokoaa päätöksentekijöitä, yrittäjiä ja asiantuntijoita noin 60 kaupungista. Palkinnot on myönnetty kaksi kertaa aikaisemmin. Ensimmäinen kerta Hong Kongissa 2015 ja toinen Shenzhenissä 2016.

Oulun kaupunki jatkaa kaupunkisuunnittelun kehittämishankkeita erityisesti Hiukkavaaran ja Asuntomessu 2025 alueilla.

Hiukkavaara – Kestävä Pohjoinen Talvikaupunki

 

Lisätietoja:
Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, Matti Matinheikki, yhdyskuntajohtaja, p. 044 703 1112, matti.matinheikki©ouka.fi
Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut Leena Kallioniemi, kaavoitusarkkitehti, p. 044 703 2425, leena.k.kallioniemi©ouka.fi
Rakennusvalvonta, Pekka Seppälä, rakennusvalvonnan johtaja, p. 044 703 2721, pekka.seppala©ouka.fi

Jakolinkki

Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, kaupunkisuunnittelu

  • Käyntiosoite work Solistinkatu 2, Oulu
  • Postiosoite postal Oulun kaupungin kirjaamo PL 27, 90015 Oulun kaupunki
  • Puhelin work Vaihde 08 558 410 Kaupungin puhelinpalvelunro
    08 558 558 00 work
  • Sähköposti
  • Anna palautetta
Tiedot esitetään hCard-muodossa.