Ajankohtaista

< Takaisin

Merikaupunki Oulun kysely: Meren läheisyys on kuntalaisille tärkeää

Oululaisten tärkeimpiä merellisiä paikkoja ovat Ranta-Toppilan ja Hietasaaren välinen alue, Nallikari, Martinniemi ja Virpiniemi. Lisäksi Kiviniemi, Herukan ja Pateniemen rantareitit, Letonniemi ja Varjakan saari ovat monille tärkeitä. Veneilijöille tärkeitä paikkoja ovat kuten Kattilankalla, Maijanletto ja Kropsu, joka on talvellakin suosittu retkeilykohde. Vastaukset ilmenevät Merikaupunki Oulu -kyselystä, johon saatiin yli tuhat vastausta. Kysely vahvisti käsitystä siitä, että merellisyys aiheena kiinnostaa Oulussa, mutta näkyy tällä hetkellä heikosti.

Vastauksissa toivottiin merellisyyden näkyvän tulevaisuudessa nykyistä vahvemmin, ja annettiin runsaasti ideoita eri alueiden kehittämiseen. Erityisesti vastauksissa toivottiin virkistysreittejä ja näkymien avaamista merelle, satamien kehittämistä sekä palveluita ja tapahtumia.

Kyselyn vastauksia hyödynnetään Oulun meri- ja ranta-alueiden kehittämisprofiilien suunnittelussa. Vastaajat mm. toivovat tulevaisuudessa näkevänsä Liminganlahden ja ns. Kellon saariston (mm. Kraaseli ja Kotakari) selkeästi samanlaisena luonnonmukaisena alueena kuin nyt, ja alueilla onkin merkittäviä luontoarvoja. Eniten rakentamista ja toimintoja toivottiin Toppilan ja Pateniemen ranta-alueille sekä Virpiniemeen ja Kiviniemeen. Vastauksissa useilla alueilla korostuivat sekä luonnonmukaisuus että toimintojen kehittäminen. Muutosta nykyiseen toivottiin eniten Varjakan sekä Toppilan ja Pateniemen ranta-alueille.

Ranta-Toppilan satamasta Oulun merellisyyden kärkikohde

Konkreettisena avauksena merellisen Oulun kehittämisessä uudesta Ranta-Toppilan vierasvenesatamasta halutaan luoda 300 venepaikan elämyskeskus. Ranta-Toppilan venesataman alueelle on suunniteltu esim. saunaa, talviuintipaikkaa ja vesiliikuntakeskusta, josta on mahdollista lähteä harrastamaan monipuolisesti eri lajeja. Ranta-Toppila Oulun vanhimpana satamapaikkana on luontainen hyvä paikka satamalle ja mahdollistaa helpon, nopean ja turvallisen pääsyn merelle. Sataman alueesta on laadittu yleissuunnitelma ja investointilaskelmia, ja toimijaa alueelle lähdetään hakemaan elokuussa 2020.

Suunnittelutyö jatkuu

Merikaupunki Oulu -tavoitesuunnitelman laatiminen käynnistettiin loppuvuodesta 2019. Tavoitteena on kokonaiskuvan muodostaminen Oulun merellisyydestä eri näkökulmista. Työn toivottiin saavuttavan kaupunkilaisten ja toimijoiden laajaa osallistumista ja tavoitesuunnitelmatyön aikana tähän panostetaankin mm. avointa kyselyä ja erilaisia työpajoja hyödyntäen. Aihe on herättänyt runsaasti kiinnostusta kaupunkilaisten, yritysten, yhdistysten ja päättäjien keskuudessa, ja jo tähän mennessä on saatu laajasti erilaisia näkemyksiä, toiveita ja kehitysideoita. Merikaupunki Oulu -tavoitesuunnitelmatyö jatkuu kyselyn ja visiotyöpajan vastauksia hyödyntävällä karttatyöpajalla 21.9.2020. Tavoitesuunnitelmatyö valmistuu vuoden 2020 loppuun mennessä.

Merikaupunki Oulun nettisivut

 

Jakolinkki

Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, kaupunkisuunnittelu

  • Käyntiosoite work Solistinkatu 2, Oulu
  • Postiosoite postal Oulun kaupungin kirjaamo PL 71,
    90015 Oulun kaupunki
  • Puhelin work Vaihde 08 558 410 Kaupungin puhelinpalvelunro
    08 558 558 00 work
  • Sähköposti
  • Anna palautetta
Tiedot esitetään hCard-muodossa.