Ajankohtaista

< Takaisin

Tulevaisuuden kaupunkisuunnittelijat näyttivät taitonsa Pala unelmien kaupunkia -kilpailussa

Millainen on tulevaisuuden kaupunki? Halutaanko sinne rakennuksia vai luontoa, korkeutta vai väljyyttä, selkeyttä vai koristeellisuutta, struktuuria vai tekemistä? Mistä lapset unelmoivat? Tästä otettiin selvää, kun yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut järjesti Pala unelmien kaupunkia –kilpailun päiväkodeille, alakouluille ja perheille Kaupunkimme –festivaalin yhteydessä helmikuussa 2019.

Palkinnot jaettiin Ympäristötalolla 29.3. Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota mm. töiden sommitteluun, kaupunkimaisuuteen, yllätyksellisyyteen, toteutustapaan ja tulevaisuusorientaatioon. Lisäksi ansioksi koettiin töistä välittyvät näkymät arkipäivän elämästä ja ihmisistä.

Raati päätyi palkitsemaan kaikista kolmesta sarjasta voittajat ja lisäksi antamaan kunniamainintoja.

Perhesarja

Perhesarjan voittaja, Suomi

Voittaja: työ nimeltään Suomi, tekijöinä Vilma, Venla, äiti ja isä

Kunniamaininta: työ nimeltään Kaupunki, tekijänä Damiel

Päiväkotisarja

Päiväkotisarja, Unelmien kaupunki

Voittaja: työ nimeltään Unelmien kaupunki, tekijöinä Kuivasrannan päiväkodin Katajanmarjat –ryhmä: Leo, Sulo, Fanny, Siiri, Oliver, Aila, Olli, Santtu, Onni, Nikolas, Ronja, Alvar, Adele, Alvar, Topi, Jenni, Max, Hannes, Ellen, Adella, Joose ja Seelia.

Kunniamaininta: työ nimeltään Unelmien kaupunki legoista, tekijöinä Pikku-Ainon päiväkodin Tarinavintti –ryhmä: Onni, Sanni, Noora, Riia, Camilla, Jimi, Aada, Kazuki, Momoka, Elena, Juuli, Lotta ja Jetmira

Alakoulusarja

Alakoulusarja, Superfiini kaupunki

Voittaja: työ nimeltään Superfiini kaupunki, tekijöinä Myllytullin koulun 4A luokalta Siiri, Anni ja Aliina

Kunniamaininnat

 • työ nimeltään Unelmien kaupunki, tekijöinä Pikku-Ainon päiväkodin Tarinavintti –ryhmä: Onni, Sanni, Noora, Riia, Camilla, Jimi, Aada, Kazuki, Momoka, Elena, Juuli, Lotta ja Jetmira
 • työ nimeltään Tönökylä, tekijöinä Myllytullin koulun 4A luokalta Jonna, Luukas ja Kasper
 • työ nimeltään Onnela, tekijöinä Myllytullin koulun 4A luokalta Ruut, Mili ja Kerttu 
 • työ nimeltään Peking, tekijöinä Oulunlahden koulu 1. luokalta Niklas, Elmeri ja Oiva
 • työ nimeltään Jätti pupun unelma tehdas, tekijöinä Oulu-Opiston lasten kuvataideryhmästä Hilla, Maija, Oona, Niilo ja Anton
 • työ nimeltään Pipe Town, tekijöinä Lintulammen koulu 6. luokalta Jon, Vertti, Konsta ja Sisu

Kilpailun tarkoituksena oli tuoda kaupunkisuunnittelua tutuksi lapsille ja herättää heidän mielenkiintoaan näitä asioita kohtaan. Samalla haluttiin saada lasten ideoita ja ajatuksia tulevaisuuden kaupungista; tietoa siitä, mitä he pitävät merkityksellisenä ja tärkeänä. Näitä ideoita käytetään hyväksi erilaisissa kaupunkisuunnittelun hankkeissa.

Kilpailuun osallistuneet ryhmät rakensivat pienoismallin aiheesta ”pala unelmien kaupunkia”. Työ tehtiin maksimissaan 40 x 40 cm kokoiselle pohjalle. Kilpailussa oli kolme sarjaa: päiväkodit, alakoulut ja perheet.  Materiaalina päiväkotisarjassa olivat legot, alakoulusarjassa kierrätysmateriaalit ja perhesarjassa tekotapa oli vapaavalintainen. Kilpailuun osallistuminen tapahtui lähettämällä työstä kuvat viistosta, päältä ja yksityiskohdasta. Kilpailuun lähetettiin yhteensä 78 työtä: alakoulusarjaan 39, päiväkotisarjaan 23 ja perhesarjaan 17 toinen toistaan upeampaa ja mielenkiintoisempaa kuvausta unelmien kaupungista.

Kilpailutöissä unelmien kaupunki -aihetta oli lähestytty perusteellisesti eri näkökulmista. Töiden tekijät olivat tehneet yhdessä valintoja siitä, mitkä asiat olivat tekijöille merkityksellisiä ja tärkeitä. Samalla oli pohdittu, sanoitettu ja kuvattu kaupunkisuunnittelua ja sen sisältöjä lasten silmin. Pienoismalleissa näkyivät monet ajankohtaiset keskustelun aiheet esim. kaupungin toiminnallisuus, korkea rakentaminen, teknologia, purkaminen sekä rakennetun ympäristön ja luonnon vuorovaikutteisuus. Tärkeimpinä tekijöinä unelmien kaupunkiin lapset liittivät ihmiset, puistot, leikkipaikat, esiintymislavat, liikkumismuodot, harrastamisen, kulkureitit, rakennukset ja palvelut. Myös erilaiset yksityiskohdat olivat erittäin herkullisia: veistokselliset talot, siivousrobotti, lentokoneet, simpukkalampi, aarrevarasto, robottitalot, köysirata, uima-altaat, kyltit, erilaiset tornit, valaistu sokeritalo, puut ja kukat, penkit, parvekkeet, putkikuilut jne. Jokaisessa työssä näkyi värikkyys, eloisuus, muunneltavuus, käytettävyys, innostuneisuus, omaleimaisuus ja arvoituksellisuus. Palkitut ryhmät kertovat töistään lisää palkitsemistilaisuudessa.

Kilpailun arviointiraadissa oli mukana edustajia yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista, sivistys- ja kulttuuripalveluista, Oulun nuorten edustajistosta sekä sanomalehti Kalevasta.

Jakolinkki

Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, kaupunkisuunnittelu

 • Käyntiosoite work Solistinkatu 2, Oulu
 • Postiosoite postal Oulun kaupungin kirjaamo PL 71,
  90015 Oulun kaupunki
 • Puhelin work Vaihde 08 558 410 Kaupungin puhelinpalvelunro
  08 558 558 00 work
 • Sähköposti
 • Anna palautetta
Tiedot esitetään hCard-muodossa.