Kulttuuriympäristöohjelma

 

Koulutyöpajat, 2013

Koulutyöpajoihin kutsuttiin osallistumaan kaikki halukkaat uuden Oulun 9-luokkia opettavat koulut yhden 9-luokan voimin. Mukaan lähtivät Ylikiimingin koulun 9B-luokka, Metsokankaan koulun 9A-luokka ja Terva-Toppilasta 9B-luokka.

Metsokankaan 9A:n oppilaille Nallikari ja tori sekä Hupisaaret suihkulähteineen olivat Oulun viihtyisimpiä paikkoja. Myös Kaakkuria ja Metsokangasta arvostettiin sekä palvelujen että ympäristön laadun takia. Terva-Toppilassakin Ainolan puisto ja Nallikari sekä tori saivat ääniryöpyn, mutta eniten mainintoja mielenkiintoisesta ympäristöstä sai "Toppilan kukkulat" eli Toppilan rantapuisto, joka mainittiin lähes jokaisessa paperissa. Liikunnalliset ympäristöt, kuten Hintan skeittiparkki ja Raksilan jäähallin ympäristö, koetaan myös tärkeiksi. Ylipäätänsä voisi sanoa, että paikat, joissa nuorille on tekemistä ja joissa nuoret saavat oleskella, ovat heidän mielestään tärkeitä ja viihtyisiä. Niitä halutaan esitellä muille ja niissä vietetään aikaa. Yleensä miellyttävimpiin paikkoihin liittyy myös luonto ja kauniit maisemat. Toki myös yleisesti tärkeiksi koetut paikat, kuten Tuomiokirkko ja Kaupungintalo, nousivat esille nuorten vastauksissa.

Ylikiimingissä oppilaat nostivat tärkeimmiksi paikoiksi Nuijamiestenlavan ja uuden torin. Kylä (kirkonkylä) oli paras paikka sekä asumiseen, että oleskeluun. Ylikiimingin parhaaksi ja pahimmaksi puoleksi nousi rauhallisuus. Omia rauhallisia paikkoja löytyy jokien rannoilta ja peltojen reunoilta sekä metsän siimeksestä. Ympäristön kehittämisen suosituin apuväline oli suurimmalle osalle muutto muualle. Parannustoiveita Ylikiimingin kehittämiseksi ei juurikaan esitetty. Miellyttäviksi koetuissa paikoissa nuorille oli tekemistä, tai ainakin niissä pystyi joko tapaamaan kavereita tai olemaan ihan yksin.

Linkki: oppilaiden kommentit kartalla (pdf)

 

Alla oppilaiden mietteitä ja luonnoksia rakennetusta ympäristöstä ja maisemista. Ylikiiminkiläisten Janina Pankon ja Merja Perätalon peltomaisemia käsittelevistä teksteistä käy ilmi, kuinka samankaltaisella kulttuurimaisemalla voi olla aivan erilaiset merkitykset kokijasta riippuen.

 

Ylikiiminki 9B
"Pelto. Koska ei Ylikiimingissä muutakaan ole. Koska se symboloi kaikkea tätä…
Pelto, jonka ohi ajan joka päivä ankeaan kouluumme. Pelto, jonka keskellä seisova yksi ainoa puu kiinnittää heti huomion. Aurinkoisina päivinä pellon kohdalla aurinko hyökkää silmille ja keltaisuus valtaa verkkokalvon. Ja hetken onkin ihan hyvä mieli. Hetken maailma tuntuu kauniilta ja hetken hymyilyttää.
Tuosta pellosta näkee vuodenaikojen vaihtumisen ja silloin huomaa, että aika sittenkin kuluu. Hitaasti, mutta varmasti. Kyllä täältä kohta pääsee pois.
Syksyllä pelto on oranssi ja taivaalta tervehtii syksyinen aurinko. Mopon moottori hurisee melko hiljaa taustalla, kun tuuli suhisee kypärän sisällä.
Talvella pelto muuttuu valkoiseksi ja lyhentyvän päivän myötä aamuinen taivas onkin ensin vaaleanpunainen ja violetti, pian jo lähes musta. Bussin penkit kitisevät ja ikkunoissa erottuu jäähileitä.
Keväällä pelto onkin yhtäkkiä järvi. Tulvavesi valtaa pellon ja taivas heijastuu sinisenä veden pinnasta. Lintujen äänetkin alkavat äkkiä kuulua ja kouluvuosi lähestyy taas loppuaan. Raikas ilma virtaa kotimatkalla kypärän sisälle.
Kesällä tuoksuu hiekalle ja pölylle, ehkä vähän vapaudelle. Tuoksu huijaa, vaikka taas hetken kaikki onkin kaunista ja keltaista. Olen edelleen loukossa tässä pienessä kyläpahasessa ja ympäröivä hiljaisuus ja rauha ahdistavat.
Pelto on näyttänyt minulle upeita auringon nousuja, kauniin värisiä aamutaivaita ja talvella jopa revontulia lumikerroksien peittämien puun oksien yllä. Nuo hetket ovat luultavasti lähes ainoita asioita, joita jään tästä paikasta kaipaamaan, kun täältä vihdoin pääsen lähtemään."

Ylikiiminki 9B
"Omat kotipellot ovat minulle tärkeitä, sillä niillä on tullut vietettyä aikaa mm. heinänteossa. Pelloille arvoa antaa myös se, että ne ovat olleet kauan viljelykäytössä omalla suvulla. Pelloilla voi nauttia luonnon rauhasta kuunnellen lintujen laulua ja haistaen tuoreen heinän tuoksun.
Kesäiltoina on ihanaa katsoa auringonlaskua peltojen taakse ja ihastella taivaan eri värejä.
Koko Ylikiimingille tai yleensäkään muille kuin perheelleni pelloilla ei ole merkitystä, joka toisaalta tekee niistä minulle henkilökohtaisesti tärkeämmän paikan: minulla on oma paikka, jossa saan kulkea, miettiä ja nauttia luonnosta.
Olen maalaistyttö, joten pidän asumisesta Ylikiimingissä. Kaupungissa ei ole samanlaisia mahdollisuuksia olla rauhassa. Olen hyvin liikunnallinen ihminen, joten maaseudulla on sekin hyvä puoli, että voin lenkkeillä metsissä ja metsäautoteillä pelkäämättä autojen alle jäämistä. Toisaalta ymmärrän myös niitä, jotka eivät pidä Ylikiimingistä, sillä monista Ylikiimingin rauha tuntuu masentavalta.
Kuumina kesäpäivinä ei ole mitään parempaa, kuin ensin syödä ja poimia mansikoita isolta mansikkamaalta ja sieltä juosta suoraan viileään jokeen, joka virtaa aivan mansikkamaan vieressä."

 

Metsokangas 9A
"Tori on todella kaunis paikka varsinkin kesäisin. Se on viihtyisin paikka koko Oulussa. Toivon, ettei Toriin eikä Toripolliisiin tehdä muutoksia eikä niitä vahingoitettaisi eikä tuhottaisi. Oulun tori on täydellinen juuri sellaisena kuin se nyt on!"

Metsokangas 9A
"Suihkulähdemaisema on erikoinen ja kaunis. Niitä on hauska katsella, kun ajaa autolla ohi. Paikassa ei voi tavallaan tehdä mitään, sitä voi vain katsella. Paikka on illalla parhaimmillaan, kun liikenne on rauhoittunut ja suihkulähteiden valot palavat."

Metsokangas 9A
"Nallikari on avara ja vielä luonnonmukaisena säilynyt alue. Nallikarissa säilyttämisen arvoista on ranta, joka aivan yksinkertaisena ja sellaisena kuin se on vuosia ollut, tarjoaa rennon ja mukavan kesäpäivän, eikä sitä mielestäni pitäisi muuttaa. Tällöin joka paikka olisi uusia asioita täynnä, melua ja menoa, eikä olisi enää paikkaa, jossa rentoutua."

Metsokangas 9A
"Nallikari on minulle tärkeä, koska siellä on ihana käydä kesällä uimassa. Ranta on suuri ja ympäristö on kaunis. Siellä voi uida, ottaa aurinkoa, pelata lentopalloa, retkeillä ja syödä jäätelöä. Oulussa ei ole mitään muuta vastaavanlaista paikkaa. Käyn pari kertaa vuodessa myös Edenissä, joka on Nallikarissa.
Nallikarin ranta on mielestäni kaunis ja rantaviiva on pitkä. Siellä on usein kesällä paljon väkeä, joten siellä voi olla hälinää. Nallikarissa tuoksuu merivesi. Meri on hienon näköinen, vaikka vesi ei mitään kirkasta olekaan.
Mielestäni Nallikarissa voisi olla enemmän parkkipaikkoja, mutta rantaa ei tarvitse uudistaa mitenkään. Rannalle voisi tosin lisätä roskiksia, jotta roskien määrä vähentyisi. Mielestäni rannalle ei saisi rakentaa mitään, mikä tuhoisi sen, kuten tehtaita.
Nallikarin ranta on upea virkistymispaikka ja siellä voi viettää todella mukava kesäpäivän. Jos ympäristö ei olisi niin hieno, siellä ei olisi niin mukava käydä."

Metsokangas 9A
"Raksilan ympäristö vaikuttaa liikunnallisesti oululaisiin. Jäähalli näyttää melko siistiltä ja pelaillessa siellä on hyvä fiilis."

Metsokangas 9A
"Jäähalli on tärkeä paikka. Paikalla ei ole mitään kummempaa merkitytystä, se vain, että voi käydä katsomassa jääkiekko-otteluita. Se vaikuttaa siten, että siellä voi käydä luistelemassa. Jäähalli näyttää hyvältä."

Metsokangas 9A
"K-Citymarket tekee Kaakkurista Kaakkurin." "Tori. Siellä vietetään kavereitten kanssa aikaa tai vaikka yksin säästä riippuen. Siellä on aina porukkaa ja eri-ikäisiä. Siellä saa uusia kavereita. Kirjasto on aika uusi paikka, kun taas Toripolliisi on aika vanha."

Metsokangas 9A
"Ei koko ajan tarvi muuttaa paikkoja ja tuhota vanhaa. Ei ole järkeä tehdä uutta, jos on vielä vanhaa, joka toimii. Vanhaa voi kyllä uudistaa, mutta ei liikaa."

Ylikiiminki 9B
"Nuijamiesten lava on tärkeä osa historiaamme. Siellä monet ovat nuoruusvuosiensa kesiä viettäneet. Monet sukupolvet ovat tanssineet, viettäneet hauskaa aikaa ystäviensä kanssa ja rakastuneet. Lavalla on myös monen ikäistä porukkaa. Nuoret discossa bilettämässä, on sinne monesti myös vähän vanhempia eksynyt nuoruusmuistojaan muistelemaan, mutta pääasiassa aikuiset ovat tanssilavan puolella tanssahtelemassa illan orkesterin tahtiin. Vieressä kulkee joki ja metsääkin löytyy ihan kivasti. Lauantai-iltaisin tansseja, mutta muulloin Nuijamiestenlavan kentällä järjestetään urheilukisoja. Joka vuosi myös koulu järjestää omat kisansa siellä. Nuijamiesten lavan ansiosta ihmiset tietävät Ylikiimingin. Sinne tulee porukkaa ympäri Oulun seutua ja yleensä siellä on aika äänekästä menoa."

Ylikiiminki 9B
"Lava on Ylikiiminkiläisten ylpeyden aihe ja Ylikiimingin lähinaapureiden kokoontumispaikka. Jos se puretaan, Ylikiimingillä ei ole mitään, missä nuoret viihtyisivät ja jopa Ylikiiminki voisi menettää paljon asukkaita. Lavalla on myös urheilukenttä ja katsomo ja lauantaisin tapahtumaa. Saattavat eri artistit soitella siellä ja diskossa on tunnelmaa."

Ylikiiminki 9B
"Paljon on lavalla vuosien aikana tapahtunut ja paljon varmasti tapahtuu. Nuoriso tanssii discossa, viettää aikaa metsässä ja vanhempi ikäryhmä humppaa lavalla ja ihailee auringonlaskua Juopulinkosken taakse."

Ylikiiminki 9B
"Ylikiiminki on mukava paikka, kuin siellä on vanhoja rakennuksia, joiden materiaali on puuta, kiveä ja kaikkea mahdollista. Värejä on paljon ja moottorin ääniä. Pakokaasun tuoksu on hyvin yleinen tuoksu. Vanhat rakennukset ovat tärkeitä, koska ne on rakennettu sinne kylälle."

Ylikiiminki 9B
"Säävälä on rauhallinen, hiljainen ja sopivasti syrjäinen. Siellä on hyvät kalastuspaikat ja uimaranta. Säävälässä on minulle paljon tärkeitä muistoja."

Ylikiiminki 9B
Pyssyvaara
"Komiat maisemat ja kivikot, palijo sammalta ja upottavaa suota. Muistan ku ajjoin puuhun kelekalla siinä lähistöllä. Se on komea iso luonnon muokkaama kalliokko, mikä jos tuhotaan niin minä räjjäytän ne talot jos siihen rakennettaan."

Ylikiiminki 9B
"Kirkonkylään on rakennettu uutta kauppaa, koulua ja vastaavanlaisia yleispalveluihin liittyviä rakennuksia. Tänne saisi kyllä tuoda jotain ei kunnallisia palveluita kuten toinen / kolmas parturi. Toinen ravintola ei haittaisi, niin olisi edes jonkinlaista kilpailua / vaihtoehtoista sapuskaa kuin iänikuista pitsaa. Ravintola saattaisi jopa selviytyäkin ja kunnon puisto nostaisi Ylikiimingin ilmettä reippaasti. Jonnekin voisi tulla hiekkaranta, vaikka kylän taakse."

Ylikiiminki 9B
"Vietin lapsena paljon aikaa joenrannassa. Siellä sai rauhoittua, eikä kukaan häirinnyt. Ainoat äänet olivat veden virta."

Ylikiiminki 9B
"Tori on kylän keskipiste. Joskus siellä järjestetään markkinoita."