Ajankohtaista - Turvallinen Oulu

< Takaisin

Jalkautuvan nuorisotyön kokemuksia koulujen päättäjäispäivästä

Jalkautuvat nuorisotyön verkostolla oli ennakko-odotuksena, että koulujen päättäjäispäivä lauantaina 5. kesäkuuta olisi vilkas ja työntäyteinen päivä ja siihen varauduttiin sen mukaisesti.

Ennakko-odotukset täyttyivät: sää oli hyvä ja juhlijoita paljon liikkeellä. Hyvä sää toi mukanaan myös nestehukkaa, auringonpistoksia ja spontaaneja uintihetkiä.    

Liikkeelle nuorten pariin lähti Turvallinen Oulu -hankkeen Kaasi-tiimi sekä muita työntekijöitä, Oulun Tuomiokirkkoseurakunnan ohjaajia, SPR:n päihdetyöntekijöitä, Oulun kaupungin nuorisopalveluiden jalkautuvia nuorisotyöntekijöitä ja koulunuorisotyöntekijöitä. Lisäksi keskustassa oleva Nuorten Bysis palveli ohjaajien ja nuorten levähdyspaikkana.

Yhteensä ammattilaisia jalkautui n. 20 henkilöä, 3-4 hengen ryhmissä kävellen, pyöräillen ja autoilla Oulun keskustan ja lähipuistojen alueille klo 14-24.  

Kohtasimme noin 400 nuorta ja lisäksi kiinnostuneita ja huolestuneita aikuisia, työn tukijoita ja yhteistyökumppaneita noin 50.

Ensiaputapauksia oli vajaa kymmenen, ja ambulansseja täytyi soittaa vain yksi. Poliisitapauksia ei ollut yhtään. Päihdekeskusteluja pidettiin noin 50 nuoren kanssa. Yksi pahoinpitelytilanne estettiin puhuttamalla.

Pieniä kivennäisvesipulloja jaettiin janoisille nuorille yhteensä noin 50 illan aikana.

Pyöräilevä jalkautuva tiimi ehti päivän ja illan aikana kartoittaa Nallikarin ja Tuiran uimarannat, Kuusisaaren ja Ainolan puistot ja lähialueiden koulut.

Jalkautuvan tiimin pääpaino oli keskustan ja torinrannan alueella. Kaikki tiimit siirtyivät klo 22:n jälkeen torinrantaan, mihin suurin väkijoukko oli kerääntynyt.

Yleiskuva tapahtumasta oli kuitenkin rauhallinen, häiriökäyttäytymistä ja vaaratilanteita oli oletettua vähemmän. Nuorten päihtyneisyys oli myös odotettua hallitumpaa. Suurin osa nuorista otti ohjaajat keskuuteensa hyvin ja ottivat yleisesti hyvin apua vastaan.

 

Jakolinkki