Ajankohtaista

< Takaisin

Nuoret ekojen tukena

​Kasiluokkalaisten vetämä Gutsy Heroes rohkeusvalmennus ehkäisee ekaluokkalaisten koulupelkoja ja kiusaamista.

Metsokankaan koulun kasiluokkalaisten viime syksynä ideoima seikkailullinen ja hauska valmennustunti vahvistaa rohkeutta, itsetuntoa ja yhteistyötaitoja. Ensi syksyksi mukana on jo yli 20 koulua ympäri Suomen.

Suomessa joka kymmenes lapsi joutuu kiusatuksi. Yleisimmillään kiusaaminen on alaluokilla, alkusyksystä. Nuorten kehittämä Gutsy Heroes -valmennus puuttuu tähän ja tarjoaa tukiverkoston yläkoululaisista nuorista.

Metsokankaan koulun nuorten luoma Gutsy Heroes pohjautuu heidän omiin kokemuksiinsa. Nuoret halusivat tehdä koulun aloittamisesta turvallista.

”Pohdimme ryhmässämme, että kouluun meno saattaa pelottaa. Meitä itseämme ainakin oli jännittänyt uusi luokka, opettaja, kokeet ja koulutehtävät. Lapset kertoivat meille, että he jännittävät isompaan kouluun siirtymistä ja vanhempia oppilaita”, Liila Tölli Metsokankaan koulusta kertoo.

Hänelle tuli valmennuksesta olo, että ryhmä oli tehnyt jotain tärkeää, kun pienempien ei tarvitse pelätä.

”Sanoimme nuoremmille, että jos näette meitä käytävillä, voitte tulla juttelemaan, jos on jotain mielen päällä.”

Rehtori Kalle Komulainen Metsokankaan koulusta esitti itse pahista viime syksyn Gutsy Heroesissa ja kommentoi valmennusta:

"Voin suositella Gutsy Heroesia lämpimästi kaikille. Se oli viime syksynä loistava juttu nuorten, aikuisten ja koko yhteisön kannalta. Hienoa on se, että juuri isot oppilaat, jotka saattavat olla osasyynä pienempien jännitykseen koulussa, ottavat uudet ekaluokkalaiset vastaan. Ennen kaikkea Gutsy Heroesissa suvaitsevaisuus ja yhdessä toimiminen ehkäisee kiusaamista."

Komulainen kertoo myös liikuttavan palautteen viime syksyltä:

"Yksi pienen oppilaan isä kertoi, ettei poika halunnut riisua Gutsy Heroesista saatua otsanauhaa koko viikonloppuna, koska oli voimaantunut sankaruudesta isojen oppilaiden kanssa niin paljon."

Ensi syksynä koulunsa aloittaa arviolta noin 60 000 uutta ekaluokkalaista. Koronatilanteen takia monilta lapsilta on voinut jäädä perinteinen kouluun tutustuminen väliin kokonaan. Maksuton Gutsy Heroes -valmennus antaa lentävän ja pelottoman startin kouluvuoteen poikkeustilanteesta huolimatta. Jokainen koulu voi vetää sen kasien johdolla ekaluokkalaisilleen ilmaiseksi.

Lisätietoa löytyy Gutsy Go:n Heroes-sivulta 

Gutsy Heroes on yksi viidestäkymmenestä hyvästä teosta, joita 500 oululaista 8.-luokkalaista viidestä yläkoulusta teki viime syksynä. 

Gutsy Go toteutettiin Oulussa osana Turvallinen Oulu -hanketta. Gutsy Go:n kumppaneita ovat Nuorisotutkimusseura, Lääkäriseura Duodecim, Finnkino, Mielenterveyden keskusliitto, Lastensuojelun keskusliitto ja Oikeusministeriö. Menetelmän tavoitteena on ehkäistä nuorten syrjäytymistä ja polarisaatiota, sekä valtakunnallisesti kouluttaa koko ikäluokka vahvistamaan yhteiskuntarauhaa.


Kuvassa Metsokankaan koulun rehtori Kalle Komulainen sekä oppilaat Pihla Hautala ja Benjami Pietikäinen.
Kuva: Pedram Aflatuni

 

Jakolinkki