6Aika-artikkelit

< Takaisin

Biokaasun hyödyntämisestä ja käyttökokemuksista jo runsaasti tietoa tarjolla – CircVol-hanke edistää mahdollisuuksia

Biokaasuseminaari
 

Biokaasun käyttö tieliikenteessä kasvaa, ja kaasuautojen taloudellisuus ja ympäristöystävällisyys kiinnostaa yhä enemmän myös raskasta liikennettä. OAMKissa ja Oulun ammattiopistossa toteutettiin äskettäin pilotti, jossa maasturi muutettiin toimimaan myös biokaasulla. Noin 2000 euroa maksaneella muunnoksella polttoainekustannukset sataa kilometriä kohden lähes puolittuivat. Hiilidioksidipäästöt ovat 85 % pienemmät kuin bensiinillä ajaessa.
 

CircVol-hankkeen järjestämä Biokaasu ajoneuvoissa, teollisuuden prosesseissa ja energiantuotannossa –seminaari kokosi yhteen salillisen biokaasun mahdollisuuksista kiinnostuneita. Tilaisuuden monipuolinen ohjelma tarjosi runsaasti esimerkkejä biokaasun mahdollisuuksista.

Oulun kaupungilla otetaan käyttöön neljä ensimmäistä biokaasubussia ensi kesäkuussa. Joukkoliikennepäällikkö Edwin ´t Lam kertoi, että Scanialta on tulossa neljä bussia kaupunkilinjalle numero 10, välille Koskela – Heikinharju. 

CircVol-hankkeessa on valmisteilla myös sähköinen käsikirja, jonka avulla yritykset ja julkiset toimijat saavat tietoa biokaasun mahdollisuuksista. 

- Biokaasun hyödyntäminen vastaa CircVol-hankkeen periaatteita, kun sivuvirroista saadaan hyötytuotteita, kertoo projektipäällikkö Venla Honkala.

Henkilöauton kaasukonversiosta tilaisuudessa kertoivat OAMKin projektipäällikkö Ritva Imppola sekä Jere Jäkäläniemi, joka on valmistumassa konetekniikan insinööriksi. CircVol-hankkeessa on tuotettu video bensa-auton konversiosta kaasuautoksi.

Videolla kerrotaan ja näytetään yksityiskohtaisesti, mitä tarvitaan bensiiniauton konvertoinnissa kaasu- tai biokaasuautoksi. Video on toteutettu CircVol-hankkeessa yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun, Oulun seudun ammattiopiston ja ElBio Ky:n kanssa. 

6Aika-strategian mukaista CircVol-hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto ja Uudenmaan liitto sekä hanketta toteuttavat organisaatiot.

Katso video Youtubessa 

Tilaisuuden materiaalit löytyvät Välimaan verkkosivujen tietopankista. Siellä voi tutustua mm. seuraaviin seminaarissa esiteltyihin aiheisiin:

• Uusiutuva kaasusektori, Heikki Lindfors, Suomen Kaasuyhdistys ry
• Kaasu liikennepolttoaineena, ajoneuvotekniikka ja turvallisuus, Mika Jukkara, Scania
• Ympäristöystävällinen logistiikkakumppani, Ville Vähälä, Vähälä Yhtiöt
• Biokaasua yritysten kuljetuksiin ja energian tuotantoon Oulun alueella, Ari Suomilammi, Gasum
• Lihanjalostuksen energiatehokkuus (Biokaasua teolliseen tuotantoon), Markus Snellman, Oy Snellman Ab
• Biokaasun käyttö teollisuudessa – tarvittavat luvat Tukesilta ja esimerkkejä käyttökohteista, Suvi Perälä, Tukes
• CHP-kontin ja sen mahdollisuuksien esittely, Aimo Karjalainen, Oulun ammattikorkeakoulu
• Biokaasua Oulun joukkoliikenteeseen, Edwin ’t Lam, Oulun kaupunki
• Henkilöauton kaasukonversio, Jere Jäkäläniemi ja Ritva Imppola, Oulun ammattikorkeakoulu

 

Jakolinkki

Vipuvoimaa EU:lta