6Aika-artikkelit

< Takaisin

Digitaa­lisissa kohtaa­misissa läsnäolon kokemusta ja elämyksiä - Videoter­veh­dyksillä iloa palvelutalon päivään


Oulussa ja Vantaalla on käynnistynyt kokeilu, jossa pyritään lisäämään läsnäolon kokemusta digitaalisin keinoin. Kiimingissä nyt kokeil­tavana oleva palvelu tuo iloa ja tervetullutta vaihtelua Jaaran­kartanon palvelutalon asukkaille näin korona-aikaan. Kokeilun toteuttaa oululainen Finwe Oy.
 

Palvelu on saanut lennokkaan käynnistyksen Jaarankartanon palvelutalossa Kiimingissä. Hoitaja Anna Saarela toi asukkaita istumaan näytön ääreen ja valmisteli helppokäyttöiset yhteydet. Ensimmäisissä kokeiluissa Kiimingin koululaiset ja päiväkodin lapset lähettivät videoterveisiä ja ilahduttivat palvelutalon asukkaita lauluillaan. Juokse sinä humma ja muut perinteikkäät sävelmät kajahtivat kuuluville ja saivat innostuneen vastaanoton. Musiikkiesitykset saatiin näkyviin 360 asteen kameran näkymään. 

Kokeilussa ovat mukana Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut, Oulun yliopiston Lääketieteellinen tiedekunta sekä Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut. CoHeWe-hankkeen Digitaalinen kohtaaminen -kehittämiskokeilu toteutetaan Oulussa ja Vantaalla. CoHeWe-hanke on osa suurten kaupunkien yhteistyönä toteutettavaa 6Aika-kokonaisuutta.

 Jaarankartano ketterä kehittämisalusta

Palvelutalon asukkaat voivat henkilökunnan avustamana kommunikoida läheisten ihmisten kanssa palvelulla luotavan videoyhteyden avulla. Palvelu toimii omaisilla tai ystävillä tablet-tietokoneen käyttöliittymässä, josta voidaan ottaa yhteys palvelutalon asukkaaseen. Jaarankartanon ammattilaiset toimivat laitteiden lainaajina omaisille tai ystäville ja sopivat yhteydenpitoajat asukkaan ja omaisen tai ystävän välille. Kotiin lainattava laitteisto kulkee kätevästi laitteistosalkussa ja mukaan tulee palvelun käyttöohjeet. Käyttöönottoa helpottavat selkeät opetusvideot ovat katsottavissa tablet-tietokoneelta. 

Jaarankartano on jo todettu ketteräksi, innostuneeksi kehittämisalustaksi. Hoitajat ovat saaneet nopean perehdytyksen helppokäyttöiseen laitteistoon.

- Jaarankartanossa tulemme käyttämään digitaalista palvelua erityisesti yhteisöllisiin tilaisuuksiin. Suunnitelmissa on jatkossa muun muassa yhteyksiä seurakuntaan ja kuoroesityksiin, kertoo palveluesimies Petra Hiltunen.

Kokeilun suunnittelu alkoi kesäkuussa, ja tietopyyntö palvelusta jätettiin heinäkuussa. Elokuussa seurasi markkinavuoropuhelu. Yrityksistä neljä pääsi jatkoon. Kokeilun toteuttajaksi valikoitui oululainen Finwe Oy. Nyt alkava kokeilu kestää neljä kuukautta. Kokeilun aikana katsotaan, mihin asukkaat syttyvät ja kokemusten perusteella päätetään, minkälainen jatko seuraa. 

- Palvelu soveltuu hyvin esimerkiksi perhejuhliin ja muuhun yhteydenpitoon läheisten ja ystävien kanssa, kertoo projektikoordinaattori Jarmo Pääkkönen Oulun yliopistosta.

360 asteen kameralla koko tila näkyviin

Yhteiskehitettävä palvelukokeilu sisältää video- ja ääniyhteydellä toteutettavan helppokäyttöisen, liikuteltavan ratkaisun, joka pyrkii aikaansaamaan normaaliin kohtaamiseen ja tapaamiseen verrattavan kokemuksen digitaaliyhteyden ja 360 asteen kameran avulla.  


- 360 asteen kameralla saadaan koko tilan näyttävä kuva. Kameran voi sijoittaa esimerkiksi ruokapöydälle ja kaikki pöydän ympärillä olevat henkilöt näkyvät kuvassa. Palvelu soveltuu myös harrasteryhmien tilaisuuksiin kertoo teknologia-asiantuntija Jaana Kokko Oulun kaupungin hyvinvointipalveluista.

Palveluasumisen yksiköt ovat jopa joutuneet sulkemaan ovensa vierailijoilta koronaviruspandemian aikana, ja asukkaat eivät ole voineet tavata omaisiaan. Vierailukieltoja saatetaan asettaa myös esimerkiksi norovirusepidemioiden yhteydessä. Lisäksi monet omaiset saattavat asua pitkien välimatkojen päässä tai ulkomailla. Digitaaliset kohtaamiset tuovat näihin haasteisiin suuresti kaivattua apua. 
 

Lisätietoja:
Jaana Kokko, +358 44 703 4030, teknologia-asiantuntija, Oulun kaupunki, hyvinvointipalvelut, jaana.a.kokko@ouka.fi
Jarmo Pääkkönen, +358 40 5433422, projektikoordinaattori, Oulun yliopisto, Centre for Health and Technology, jarmo.paakkonen@oulu.fi
Petra Hiltunen,  +358 40 553 7871, palveluesimies, Palvelukeskus Jaarankartano, petra.hiltunen@ouka.fi.
Juha Kela, +358 40 769 4061, CEO, Finwe Oy

Lisätietoja 6Aika CoHeWe-hankkeesta https://cohewe.eu/

6Aika-kokonaisuuteen kuuluvaa CoHeWe - Co-created Health and Wellbeing -hanketta (EAKR) rahoittaa Uudenmaan liitto ja hankkeeseen osallistuvat tahot. CoHeWe-hankkeessa kehitetään yritysten roolia hyvinvointi- ja terveyspalveluiden kehittämisen yhteistoimijoina yhdessä kaupunkien ja tutkimusorganisaatioiden kanssa. CoHeWe tarjoaa yritykselle kaupunkeja kehitysalustana tuotteiden ja palveluiden validointiin. Oulusta hankkeessa ovat mukana Oulun kaupungin Hyvinvointipalvelut ja Oulun yliopiston Lääketieteellinen tiedekunta.
 

Jakolinkki

Vipuvoimaa EU:lta