6Aika-artikkelit

< Takaisin

Luontoelämyksiä Hanhilehdon aistihuoneessa

Hankilehdon aistihuoneen seinä

 

Hanhilehdon toimintakeskuksen aistihuoneessa voi virtuaalisovelluksen avulla kokea elämyksiä, joihin ei muuten olisi mahdollisuutta. Päivätoimintakeskuksen asiakkaiden koettavana on kolme erilaista osiota, joista yksi sisältää 16 eri maisemavideota luontoäänien kera. Luontoelämysmaalailut puolestaan lisäävät fyysistä aktiivisuutta. Kokeilun taustalla on ajatus luontoa jäljittelevien tilojen myönteisestä vaikutuksesta hyvinvointiin.

 

Hanhilehto on päivätoimintakeskus, jossa käy päivittäin noin 50-60 asiakasta. Toiminta on kokonaisvaltaista, kuntouttavaa ja asiakkaan osallisuutta vahvistavaa, joten Hanhilehto kiinnostui aistihuonekokeilustakin, kun sellaiseen tarjoutui mahdollisuus. Hanhilehdon päivätoimintakeskuksen asiakkaiden lisäksi kokeilua voivat käyttää sovitusti myös mm. lyhytaikaishoidon ja erityisryhmien päivä- ja asumispalveluiden asiakkaat.

- Kokeilu on lähtenyt liikkeelle hienosti. Olemme laittaneet aistihuonetta kodikkaaksi ja tarkentaneet käsikirjaa, kertoo palveluesimies Riitta Typpö.

-Aistihuonekokeilu tukee asiakkaiden osallisuutta. Pystymme tällä lisäämään päivätoiminnan palvelutarjontaa. Tämä lisää myös asiakkaidemme ja henkilöstön hyvinvointia, sanoo Riitta Typpö.

Mahdollisimman autenttiseksi kuvattu luontokokemus kestää noin kymmenen minuuttia. Se mitä maisemassa on tapahtunut juuri kuvaushetkellä, näkyy ja kuuluu. Virtuaalisten luontoelämysten uskotaan edistävän rentoutumista, palautumista ja laskevan stressitasoja.
-Halutaan luoda tunne, että olet itse paikassa, kertoo ratkaisun toteuttaneen mikkeliläisen OiOi Collective Oy:n Sami Kämppi.

 

Maalailu saa liikeradat suuremmiksi kuin jumpatessa
 

Aistiseinän toisessa osiossa on elämyksellisesti koettavissa vuorovaikutuksellisesti 12 erilaista elämystä, muun muassa revontulia, syksyn lehtiä, jäähileitä ja muita luonnon kauniita elementtejä. Visuaalisten tehosteiden lisäksi voi nauttia Suomen luonnon äänimaisemasta ja samalla luoda oman taideteoksen.

Virtuaaliset luontomaisemat voivat rauhoittaa käyttäjiä. Luontoelämysmaalailut puolestaan lisäävät fyysistä aktiivisuutta ja maalailu saa liikeradat suuremmiksi kuin muuten jumpatessa. Kolmantena osiona on neljä erilaista kognitiopeliä, jotka tuovat virikkeitä ja aivojumppaa.

- Kokeilu jatkaa Oulussa kevääseen. Samalla toteutetaan arviointi hyödyllisyyden ym. näkökulmista, kertoo teknologia-asiantuntija Jaana Kokko Oulun kaupungin hyvinvointipalveluista.
 

Kokemukset Helsingistä, Tampereelta ja Oulusta


Oulun aistihuonekokeilu toteutetaan kaupunkien välisen yhteistyön tuloksena. Kokeilu kuuluu 6Aika CoHeWe -hankkeeseen, jossa ratkaisun yhteiskehittämiseen valittu mikkeliläinen OiOi Collective Oy toimitti aistihuone palvelun ja on ollut tiiviisti mukana myös ammattilaisten kouluttamisessa ja palvelun käyttöönotossa. CoHeWe-hankkeen kokeilu starttasi Helsingin Kustaankartanon seniorikeskuksessa, ja nyt kokeilut ovat käynnissä Tampereen Tuomiokallion päivätoimintakeskuksessa ja Oulussa Hanhilehdon päivätoimintakeskuksessa. Oulussa kokeilua toteuttavat Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut ja Oulun yliopiston Lääketieteellinen tiedekunta.

-Kiinnostus kokeiluun lähti liikkeelle Helsingissä ja Tampereella saaduista positiivisista tuloksista. Oulussa aistihuoneen vaikuttavuutta arvioidaan niin asiakkaille kuin henkilökunnallekin tehtävien kyselyiden ja palautetyöpajojen avulla, joista saadaan uutta lisätietoa aistihuoneen vaikuttavuudesta hyvinvointiin ja toimintaan, kertoo tohtorikoulutettava Niina Keränen Oulun yliopistosta.

OiOi Collective Oy toteuttaa kokeilun samanlaisilla sisällöillä Helsingin Kustaankartanossa, Tampereen Tuomikalliossa sekä Oulun Hanhilehdossa. Ensimmäiset tulokset Helsingin Kustaankartanon seniorikeskuksesta valmistuvat marraskuussa. Mukana on mittauksia, joissa katsotaan asiakkaan yleistä kognitiivista tilaa. 

-  RAI-testauksessa on nähty heidän tilansa noususuhdanne. Myös henkinen hyvinvointi on parantunut. Myös henkilökunnalle aistiseinä on tuonut myönteisiä asioita, kertoo Antti Kaukinen.

Aistiseinä-palvelun käyttömahdollisuudet hyvinvoinnin lisäämisessä ovat monipuoliset, ja kokeilulla siihen saadaan tärkeitä lisätietoja.

-Lopulliset sovellukset voidaan räätälöidä eri käyttäjäryhmille sopiviksi. Tulossa on versio myös päiväkotikäyttöön. Tälle on myös kansainvälisiä mahdollisuuksia, sanoo OiOi:n Sami Kämppi.

 

Lisätietoja 6Aika CoHeWe-hankkeesta https://cohewe.eu/

6Aika-kokonaisuuteen kuuluvaa CoHeWe - Co-created Health and Wellbeing -hanketta (EAKR) rahoittaa Uudenmaan liitto ja hankkeeseen osallistuvat tahot. CoHeWe-hankkeessa kehitetään yritysten roolia hyvinvointi- ja terveyspalveluiden kehittämisen yhteistoimijoina yhdessä kaupunkien ja tutkimusorganisaatioiden kanssa. CoHeWe tarjoaa yritykselle kaupunkeja kehitysalustana tuotteiden ja palveluiden validointiin. Oulusta hankkeessa ovat mukana Oulun kaupungin Hyvinvointipalvelut ja Oulun yliopiston Lääketieteellinen tiedekunta.

 

 

Jakolinkki

Vipuvoimaa EU:lta