In English | På svenska | Tekstin koko A- A+

Arkeologiset kohteet Arkeologiset kohteet

1. Voima-Kuuselan kivikautinen rivitalo

Kierikkikeskuksesta noin kaksi kilometriä Yli-Iin keskustan suuntaan lähes tien vieressä on nähtävissä seitsemänhuoneisen Voima-Kuuselan rivitalon jäänteet. Kyseessä on yksi Kierikin merkittävimmistä muinaiskohteista. Rivitalosta on jäljellä seitsemän perättäistä asumuspainannetta ja asuinpainannevallit. Asunnot oli yhdistetty toisiinsa käytävällä, jotka ovat tarkkasilmäiselle havaittavissa. Aluetta on kaivettu koeluontoisesti vuonna 1998, jolloin saatiin tietoa asumusten seinärakenteista ja koosta. Painanteista löytyi myös useita meripihkanappeja.

Pysäköintipaikalta lähtee muinaiskohteelle vankkarakenteinen lankkupolku ja itse kohteen luona on infokyltti. Suosittelemme lämpimästi käyntiä Kierikkipäivän päätteeksi, jolloin Kivikauden kylän rivitaloon tutustuminen saa lisää syvyyttä.

Lumi rajaa Voima-Kuuselan rivitalon asumuspainanteen huhtikuussa 2014.

Voima-Kuuselan asumuspainanne lumen rajaamana 4/2014. 

 

2. Purkajasuon kivikautinen pyyntipaikka

Purkajasuon muinaisjäännösalueen löytää ajamalla Yli-Iin keskustasta noin kolme kilometriä Pudasjärven suuntaan. Purkajasuo jää tien vasemmalle puolelle.


Alueen ensimmäiset muinaislöydöt tehtiin jo 1950-luvulla suopellon ojitusten yhteydessä. 1990-luvulla tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa löydettiin parin metrin syvyydestä jäännöksiä 5000 vuotta vanhoista kalanpyydyksistä: puisista kala-aidoista ja katiskoista. Ne päätyivät alueen soistumisen myötä kosteaan ja hapettomaan, eloperäistä ainesta hyvin säilövään ympäristöön. Suomen happaman maaperän vuoksi eloperäiset materiaalit säilyvät yleensä huonosti, joten Purkajasuon löydöt tarjoavat harvinaisen tilaisuuden tutustua kivikautiseen puun työstämiseen.


Lisätietoja arkeologisista kohteista karttoineen löytyy Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä