In English | På svenska | Tekstin koko A- A+

Kivikauden kylä Kivikauden kylä

Kierikkikeskuksen kivikauden kylässä pääsee itse kokemaan, millaisia olivat kivikauden ihmisten asumukset ja arkiaskareet. Kylään johtaa Kierikkikeskuksesta puolen kilometrin mittainen leveä lankkupolku halki kauniitten ja maastonpiirteiltään vaihtelevien Iijoen rantamaisemien.

Kivikauden kylä on rakennettu arkeologisilta kaivauksilta saadun tutkimustiedon perusteella. Samankaltaisia kyliä sijaitsi Kierikin seudulla Iijoen muinaisella suistoalueella jo 5000-6000 vuotta sitten. Kylissä oli monenlaisia rakennuksia, useimmiten yksihuoneisia taloja, mutta toisinaan myös suuria rivitaloja. Talojen ympäristössä oli nuotiopaikkoja, ja kylän vieritse virtaavalla joella melottiin yksipuisilla ruuhilla.

Kivikauden kylä ansapolkuineen on paitsi koululaisryhmien suosikkikohde, myös erinomainen paikka kokeelliseen arkeologiaan tai vaikkapa iltajuhliin.  

Kivikauden kylässä on vanhempi turvekattoinen kaksiosainen rivitalo ja kolme ruokokattoista taloa. Ylinnä hikimaja, jollainen on voinut saunana olla käytössä jo kivikaudella. Kuvat Jackie Wahrgren 2014. 

Ilmakuva kivikauden kylästä heinäkuussa 2012. Vuonna 2015 rakennetaan kylän länsireunaan, kuvassa vasemmalla, 8-kulmaista taloa. 

 

Avaa tästä linkistä pajunarun valmistusohjeet (pdf)