In English | På svenska | Tekstin koko A- A+

OpenArch -projekti  on vuosina 2011-15 Euroopan komission rahoittama kulttuuri-ohjelman hanke. Siinä  on  11 eurooppalaista partneria 8 maasta: yhdeksän arkeologista ulkoilmamuseota, Kierikki mukaanlukien, sekä näiden museoiden kattojärjestö EXARC ja Exeterin yliopisto. Katso lisää: http://openarch.eu/.

Arkeologisten ulkoilmamuseoiden tavoitteena on esitellä sekä aineellista että myös aineetonta historiaa. Aineellinen historia koostuu arkeologisista jäännöksistä ja muinaismuistoista sekä niiden pohjalta tehdyistä ennallistuksista, kuten Kierikin kivikauden kylä. Aineeton historia kostuu tarinoista ja ihmisistä jotka näissä paikoissa ovat asuneet. Kivikauden osalta näiden tarinoiden kertominen on vaikeaa mutta tutkimustiedot ja hyvä mielikuvitus auttavat melkoisesti. Hyvä esimerkki kivikauden elävöittämisestä on Kierikkiin vuoden 2013 lopussa, myös OpenArch-rahoilla valmistunut "Aurinkokivi"-filmi missä elävöitetään kivikautta nuoren Osma-pojan tarinalla.

OpenArchin toiminta on jaettu  seitsemään työpakettiin (work package, WP), joita koordinoi yksi partneri. Kierikki koordinoi  Exeterin yliopiston kanssa WP5:ttä  "Dialogue with Science - Vuoropuhelu tieteen kanssa".  Kaikki OpenArch-hankkeen  toimet ja mm. henkilövaihdot  OpenArch-web sivuilla.

OpenArch –hankkeella on kolme tapaa tiivistää partnerien välistä yhteistyötä:

Tapaamiset  ja työpajat

Tapaamiset (meetings) , joista jotkut ovat olleet jopa yli 200 hengen konferensseja tai seminaareja , ovat yleisölle avoimia ja kiinnostaa laajempaa yleisöä. Kukin partneri (paitsi EXARC ja Exeter) järjestää vuorollaan oman seminaarinsa joista on ollut kaksi vuodessa.  Kierikin seminaarista 6/2015lisätietoa alla.

Työpajat (workshopit) ovat käytännön läheisiä mm. kokeelliseen arkeologiaan liittyviä missä eri partnereiden edustajat ja henkilökunta työskentelevät yhdessä ja vaihtavat kokemuksia. Exeterin yliopisto on järjestänyt useita kokeelliseen arkeologian työpajoja.

Henkilöstövaihdot

Hanke panostaa henkilöstön liikkuvuuteen ja suorien kontaktien lisäämiseen. Tavoitteena on jakaa hyviä toimintatapoja ja luoda pysyviä kontakteja ja yhteistyötä. Myös Kierikin henkilökunta on käynyt viikon kestävissä  vaihdossa ja tänne on tullut useampia vaihtoon. Mm. namibialais-saksalainen Werner Pfeifer Steinzeitpark Ditmarchenista oli kesäkuussa 2015 vaihdossa Kierikissä ja piti samalla kolme yleisöesitelmää.

Kokeileva arkeologia

Tämä sisältyy WP5:een. Sillä tutkitaan kokeillen kuinka mm. esihistorian työkalut toimivat ja kuinka niitä tehtiin, kuinka asuttiin ja ruokaa laitettiin. Tämän tyyppiset kokeilut ja työnäytökset ovat projektin museoissa yleisiä ja myös yleisön ja koululaisten suosimia. Exeterin yliopisto on erikoistunut myös kokeelliseen arkeologiaan ja on mm. tehnyt Kierikin kivikauden kylään ruuhen testaten eri-ikäisiä työkaluja. 

 

Kuvia Kierikkikeskuksessa 12.-15.6.2014 järjestetystä kansainvälisestä Open Arch -konferenssista:

 

The Value and Scale of the Experimental Archaeology Approach - Conference on the Dialogue with Science 

Konferenssin esitelmien powerpoint-esityksiä löydät osoitteesta http://www.slideshare.net/EXARC 

 

 

 

 

 

Kuvat: Mika Friman

Yllä oleva ryhmäkuva Nadine Lemmers 

 

Yllä olevat kuvat Wolfgang Lobisser

Kuva Hannele Kinnunen

 

 

Kuva Jackie Wahrgren