In English | Tekstin koko A- A+

Lue lapselle!


Pienet:

Rempt, Fiona: Superkamut: Menoa ja metkuja Lehtometsässä (Lasten keskus 2013)

Myyrä ei voi aivastaa nauramatta, orava puhuu hölynpölyä ja muurahainen tykkää siivota. Sammakon vauhtia ei pysäytä mikään, ankka haaveilee matkoista ja majava on suuri taiteilija. Hilpeän hellyttävien eläinystävien seikkailut saavat pienet kuulijat nauramaan ja liikuttumaan.

Saatavuus
 

 
Järnefelt, Kaisa: Taikapäivä (Tammi 2014)

Jos käki kukkuu kahdeksan kertaa, päivästä tulee seikkailu! Lumoava kuvakirja Maarian kesäpäivästä mummolassa on täynnä sadun taikaa. Maria laukkaa Raparperi-hevosellaan takapihan viidakoissa, kohtaa laiskiaisen ja vierailee hiiren pikkuruisessa kodissa. Taikapäivä huipentuu kesäyön ihmeelliseen juhlaan saunarannassa.

Saatavuus

 
Uttley, Alison: Pienen Harmaakanin tarinat (Kirjalito 2012)

Ahkera ja ystävällinen Pieni Harmaakani asuu metsän laidassa sijaitsevassa talossaan ystäviensä Oravan ja Jäniksen kanssa. Yhdessä ystävykset pelastavat siilinpoikasen pulasta, käyvät luistelemassa, häätävät näädän metsästä ja viettävät monta muuta unohtumatonta hetkeä.

Saatavuus

 
Saturalli (Tammi 2007)

Saturalli on viehättävä kokoelma Richard Scarryn kuvittamia tarinoita. Osa tarinoista tunnetaan myös Tammen kultaisista kirjoista. Neiti Kaisa Hiirosen ja Hiiri-Heikin mukana on hauska lähteä ajelulle, Nille Nallen ja Nallikan kanssa taas päästään jännittävälle metsästysretkelle. Pikku Pelle Puputti miettii mikä hänestä tulee isona.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta

 
Juvonen, Riikka: Sadesatuja (Lasten keskus 2003)

Sateen ei aina tarvitse merkitä kurjia asioita. Kun sade ropisee, ukkospilvi mörähtelee ja tuuli ujeltaa ikkunan takana, voi sisällä kääriytyä lämpimään peittoon ja lukea sadesatuja.

Saatavuus


Katso myös Kirjasammosta

Egner, Thorbjørn: Hyppelihiiri Myökki-pyökki-metsässä (WSOY 1979)

Myökki-Pyökki-metsä on keksitty pieni maailma, joka on monin tavoin samanlainen meidän maailmamme kanssa. Siellä asuu Hyppelihiiri, Martti, Karhuvaari, Mikko ja muita metsän eläimiä. Niillä on eläimen nimi ja ulkonäkö, mutta ne asuvat taloissa ja muistuttavat melkoisesti meitä ihmisiä.

Saatavuus


Katso myös Kirjasammosta

Eskarit:

Saarikoski, Saska: Meidän isä on hammaspeikko (Tammi 2012)

Leo onnistuu avaamaan isältä unohtuneen salkun, josta löytyy vasaroita, viiloja ja suurennuslasi. Nyt hän ymmärtää, miksi hampaat pitää harjata niin huolellisesti ja miksi isä sanoo, etteivät asiakkaat saa syödä makeaa mahan täydeltä. Isähän on hammaspeikko! Poika lähtee viemään salkkua isän työpaikalle, mutta kommellukset alkavat jo ratikkamatkalla.

Saatavuuvs


Katso myös Kirjasammosta

Köngäs, Heidi: Henkselirouva ja hänen koiransa Korkki (Lasten keskus 2010)

Henkselirouvan talo tuntuu tyhjältä. Puutarha on kaunis ja järvi kimmeltää, mutta jotain jännää pitäisi tapahtua! Rouvan ikävä haihtuu, kun rantaan purjehtii lempeäkatseinen koira Korkki sekä uudet ystävät Gunnar, Hertta, Martta ja kissanpentu Kompassi. Mutta miksi naapurin lehmä naukuu ja käyttäytyy kuin peto? Henkselirouva ystävineen päättää selvittää saalistavan lehmän arvoituksen.

Saatavuus


Katso myös Kirjasammosta

Makkonen, Tarja: Önnö ja kirjava kissa (Karisto 2013)

Önnö on pieni ja pyöreä kuusivuotias tyttö, jolla on äiti, isä, isosisko Mimmi ja isoveli Jehvakka. Naapurin Matleenan kanssa Önnö keksii tempauksia, joiden keskellä muu perhe on helisemässä: majanrakennusta, hevosen hankintaa, yöllistä taskulamppuviestintää... Ja kaikki tämä juuri niin valloittavalla logiikalla kuin vain kuusivuotiaalla voi olla!

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta

Salmela, Aleksandra: Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia (Teos 2013)

Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia on satukirja, jonka 21 pienessä tarinassa seikkailevat muun muassa magneettinen ritari, Kalle-kala, päätön isi ja Löllöhirviö. Salmelan iloisen viisaissa saduissa aikuiset hölmöilevät enemmän kuin lapset, joiden mielikuvitus pelastaa monet tilanteet.

Saatavuus


Katso myös Kirjasammosta

Kaskinen, Anna-Mari: Tuulihattu ja tuhat tarinaa (Kirjapaja 2009)

Oletko nähnyt pientä tyttöä, jonka perhe on muuttanut viereiseen kerrostaloon? Tyttöä kutsutaan Tuulihatuksi, eikä ihme, sillä suurta, hassua hattua ei voi olla huomaamatta. Hattu ei muutoinkaan ole ihan tavallinen: se on lahja vanhalta, viisaalta mieheltä, joka tiesi, että jos hatun laittaa päähänsä, on aika aloittaa tarina.
 

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta

Ykköset:

Peltoniemi, Sari: Gattonautti ja muita arkisatuja (Tammi 2012)

Sari Peltoniemen kymmenen arkisatua on rakennettu pienten ihmisten iloista ja suruista, tähtihetkistä ja harmaistakin päivistä. Ne kertovat sinusta, minusta ja naapurin Tuuvasta. Arjen lumous välittyy hienosti myös Liisa Kallion kekseliäästä kuvituksesta.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta

Teräs, Mila: Telma ja kuiskausten koulu (Otava 2012)

Seitsenvuotiaan Telman murheet unohtuvat, kun Villiinan täti kutsuu hänet ja hänen kaverinsa Eetun juhlimaan toisen nimensä nimipäiviä Tyrskyluodon saareen, Saaressa myös oikea noita, jonka luokse Telma ja Eetu uskaltautuvat kyläilemään.

Saatavuus


Katso myös Kirjasammosta

Krekelä, Katja: Romisko (Gummerus 2011)

Romisko ei ole ihan tavallinen talo. Kaapin päällä lymyää kummituskissa, nokivaris laulaa rokkia ja muiden aarteiden joukossa on kaupungin paras puujalkavalikoima. Paitsi vanhan tavaran puoti, Romisko on myös Rievun ja Orpanan koti. Eräänä päivänä taloon saapuu patruuna Polonius Pamppu, joka aikoo purkaa Romiskon ja rakentaa tilalle munkkipossutehtaan.

Saatavuus

Katso myös Kirjasammosta

Salmi, Veera: Puluboin ja ponin kirja (Otava 2012)

Puluboi on ihan oikea pulu, joka haluaa isona mainosmieheksi. Poni ei ole oikeasti poni, vaan tyttö nimeltä Mai. Yhdessä he kertovat kohtaamisestaan ja ystävystymisestään, kumpikin omalla äänellään. Kuinka käy, kun Poni-Mai karkaa kotoa, ja miksi Puluboi ei koskaan sano r-kirjainta? Hilveän hauska ja naulattava kilja!

Saatavuus


Katso myös Kirjasammosta

Tapani Bagge: Kiljusen uusi herrasväki (Satukustannus 2012)

Kiljusen herrasväelle koittaa kuumat paikat, kun sauna palaa poroksi ja siinä sivussa myös kotitalo. Perhe päättää muuttaa Helsinkiin, mutta kiljusmaiseen tapaan matkassa on monta mutkaa.

Saatavuus


Katso myös Kirjasammosta


Kakkoset ja kolmoset:

Dicamillo, Kate: Taikurin norsu (Otava 2010)

Palkitun tekijän taianomainen satu. Orpo Peter uskaltautuu ennustajan puheille. Hän haluaa tietää totuuden sisarestaan, jonka sanotaan kuolleen vuosia sitten. Peter saa uskomattoman vastauksen. Sisar elää, mutta hänet voi löytää ainoastaan seuraamalla norsua. Mutta miten Peter voi löytää norsun lumisesta Batesin kaupungista, kun taikuuttakaan ei ole olemassa?

Saatavuus

 
Juhanne, Toni: Tervetuloa Nauruvaaraan (Pieni Karhu 2012)
 
Aapeli joutuu jättämään vanhat kaverinsa, kun perhe muuttaa Nauruvaaraan. Nauruvaaralla on upea historia, sillä sen asukkaat torjuivat ruotsalaisten hyökkäyksen ihan omin konstein. Uusien kavereiden löytäminen on kuitenkin vaikeaa. Samalla luokalla on lisäksi erikoista väkeä, joista pelottavin on kaapinkokoinen kiusaajahirmu.
 
 
Suomela, Laura: Lokkisaaren säpinät (WSOY 2012)
 
Juho lähtee kesäleirille kaverinsa Iston kanssa, ja yöpyminen ilman vanhempia jännittää. Heti leirin alussa Juho huomaa, että naapurisaaressa kannellaan outoja laatikoita. Pojat päättävät tutkia asiaa - onko taustalla rikos? Paitsi seikkailukertomus, Lokkisaaren säpinät on hieno ja lämmin kuvaus kahden pojan ystävyydestä ja salaisuuksien jakamisesta.
 
Gahrton, Måns: Salaperäinen vieras (Hotelli Kultainen mysteeri) (Tammi 2009)

Ingon ja Isadoran vanhemmat ovat ostaneet viehättävän hotellin maalta. Paikkakunnalle on kuitenkin rakennettu iso tie, joka kulkee kilometrien päässä hotellista. Kuinka ihmeessä asiakkaat nyt löytävät hotellin suojiin? Onko perhe ostanut sian säkissä? Kun ensimmäinen vieras vihdoin saapuu, Ingolla ja Isadoralla on kaikki syy epäillä tätä hämärämieheksi.

Saatavuus


Katso myös Kirjasammosta

Foxley, Janet: Muncle Trogg - maailman pienin jättiläinen (Gummerus 2012)

Muncle Trogg on hyvin pieni ja viisas jättiläispoika. Hän elää muiden jättiläisten kanssa tulivuoren uumenissa. Pikkuruista Munclea kiusataan koulussa ja elämä on välillä hankalaa. Lopulta hän saa tarpeekseen ja lähtee tutkimaan ihmisten maailmaa. Munclen retkellä on kuitenkin odottamattomat seuraukset, jättiläiskansan piilopaikka uhkaa paljastua.

Saatavuus


Katso myös Kirjasammosta

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, kesäkuu 2014

OUTI-verkkokirjasto

// ]]>